Lastvagnar

Produkter och tjänster

 

Vad skiljer en batteridriven lastbil från övriga lastbilar? Hur långt kan de köras och inom vilka segment passar de? I det här avsnittet av våra vanliga frågor och svar går vi igenom vad som gör eldrivna lastbilar – och tjänster – unika.

 

Elektromobilitet avser fordon, till exempel bilar, bussar, tåg och lastbilar, som helt eller delvis drivs med el, har möjlighet att lagra energi ombord och som vanligtvis får elektricitet levererad via elnätet. Den vanligaste typen av tung lastbil med en elektrisk drivlina är BEV (batterielektriska fordon), men det finns även eldrivna fordon som drivs med vätgas och kallas bränslecellsdrivna elfordon (FCEV). Elektromobilitet omfattar även laddningsinfrastruktur och supporttjänster för räckvidds- och ruttplanering samt ytterligare funktioner.

Ett batterielektiskt fordon (BEV) drivs av energi som lagras i fordonets batterier och laddas med el från elnätet. Ett eldrivet fordon med bränslecellsteknik (FCEV) drivs med vätgas som omvandlas till el medan fordonet körs. Bränslecellslastbilar är elektriska, precis som batteridrivna lastbilar, med den skillnaden att det mesta av energin i en FCEV lagras som väte, med visst stöd från batterier. Volvo Lastvagnar arbetar med båda teknikerna. Medan batteridrivna lastbilar kan köpas idag, finns bränslecellslastbilar tillgängliga för kommersiellt bruk först under den senare halvan av det här årtiondet.

År 2030 tror vi att mer än 50 % av alla nya Volvolastbilar som säljs att vara eldrivna, med antingen batteri- eller bränslecellsteknik.

Volvo erbjuder i dag branschens bredaste produktutbud med åtta modeller i serietillverkning, som tillgodoser en rad olika typer av transporter i och mellan städer. Tillgängliga modeller är Volvo FH Aero, Volvo FH, Volvo FM, Volvo FM Low Entry, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL och Volvo VNR (tillgängligt sortiment beror på marknad. Volvo VNR är tillgänglig i Nordamerika). Serieprodukton av eldrivna lastbilar startade år 2023.

Volvos eldrivna lastbilar uppfyller samma höga krocksäkerhetsstandarder som våra övriga lastbilar och erbjuder samma säkerhetssystem som dieselmodellerna. Särskilda krockscenarier har dessutom lagts till för att verifiera krocksäkerheten hos batteriinstallationen och andra elektriska komponenter i eldrivna lastbilar. Vi har dessutom gjort allt vi kan för att lastbilarnas 600-volts elsystem ska vara säkert – både när lastbilarna används och servas.

Batteriets energistatus kan alltid spåras på instrumentbrädan och på distans. Om det närmar sig noll meddelas föraren. Den tillgängliga kraften minskas då, vilket påverkar körbarheten. 

Underhållsintervallen har ungefär samma längd, men själva underhållet skiljer sig från underhåll av en traditionell drivlina. Förbrukningen av reservdelar beror på typen av transporter, den region där lastbilen är i drift och många andra faktorer. Lastbilarna är uppkopplade och kan rapportera om olika komponenters skick, vilket gör att service och underhåll kan organiseras för att öka deras drifttid.

Alla återförsäljare som säljer eldrivna lastbilar är redo att ta fullt ansvar för lastbilarnas tekniska system och funktioner. Många av serviceverkstäderna har redan lång erfarenhet av att serva eldrivna bussar.

Eldrivna lastbilar har en annorlunda prestandakurva än lastbilar med förbränningsmotorer. Motorns fulla vridmoment, till exempel, är tillgängligt omedelbart när du trycker på gaspedalen. Det faktum att eldrivna lastbilar har färre växlar ger också en annorlunda körupplevelse.

Eldrivna lastbilar ger mindre vibrationer och är tystare, vilket ger en bekväm och avkopplande körupplevelse.

Kontakta din lokala Volvoåterförsäljare och anmäl ditt intresse.

Vi startade vår serietillverkning av helelektriska lastbilar för kunder under 2019. Men försäljningen av hybridlastbilar, som drivs med en kombination av el och andra bränslen, började redan långt tidigare. Andra bolag inom Volvokoncernen, framförallt Volvo Bussar, har en omfattande erfarenhet av elfordon. Volvo levererade den första helelektriska bussen 2016 och har hittills levererat mer än 5 000 elbussar över hela världen.

Våra eldrivna lastbilar bygger på samma plattform som våra andra drivlinor och uppfyller samma höga kvalitetsstandarder. Volvos välutbildade medarbetare hjälper kunderna att konfigurera lastbilarna för att uppfylla deras specifika krav och ger sedan expertstöd när lastbilen är i drift. Batteriernas och lastbilarnas övergripande skick övervakas kontinuerligt för att i god tid kunna identifiera alla åtgärder som kan behöva vidtas vid nästa servicebesök. För att säkerställa en hög daglig prestanda för batterierna finns en tjänst som heter Ready to Run. Den baseras på utomhustemperaturer och förbereder lastbilen för en produktiv arbetsdag. Vid behov kan batterierna förvärmas eller, vid mycket varmt väder, kylas ned. Optimal temperatur för batterierna är cirka+25 °C.

Alla våra befintliga betalningslösningar kommer att finnas tillgängliga även för våra eldrivna fordon: kontant betalning, leasing och uthyrning. Betalningslösningarna kommer att anpassas efter de individuella behoven hos varje kund.

Ja, serieproduktion startade 2019 och leveranser sker till kunder över hela världen. 

Kontakta din lokala Volvoåterförsäljare för att få mer information.

Ja, vi kommer att fortsätta erbjuda ett urval olika drivlinor och kommer att föreslå den mest lämpliga lösningen för varje enskild kund och geografisk plats. Vi kommer att leverera en kombination av allt mer bränsleeffektiva lastbilar med förbränningsmotorer, gasdrivna lastbilar och eldrivna lastbilar.

Vi erbjuder våra eldrivna lastbilar med guldavtal, vilket innebär att underhållskostnaden ingår som en del av den totala ägandekostnaden. Vi ser till att den totala ägandekostnaden är konkurrenskraftig.

Detta beror på tillämpningen och fordonsspecifikationen. Batterierna gör fordonet tyngre och för att kompensera för det tillåter EU en extra tågvikt på upp till två ton. Beslutet och genomförandet är upp till varje enskilt land.

Är det något du undrar över?

Din lokala Volvoåterförsäljare svarar gärna på dina frågor. Ring, titta förbi eller be dem komma och hälsa på dig.