Lastvagnar

Volvo FM. Den flexibla specialisten.

Volvo FM är en flexibel tung lastbil för aktiva förare – alltid redo att ta sig an alla uppdrag med lätthet. Den kan skräddarsys för allt mellan längre transportuppdrag till specialiserade uppdrag i stadsområden med behov av en jämnlastbil. Välj mellan el-, gas- och dieseldrift.

  Volvo FM


  Användningsområden: regionala transportuppdrag, kemikalie- och petroleumtransporter, distributionstransporter, avfalls- och återvinningstransporter eller transporter för offentlig service och renhållning
  Effekt: 330–500 hk

  Läs de fullständiga specifikationerna 

  Volvo FM Electric


  Användningsområden: regionala transportuppdrag och varutransporter, avfalls- och återvinningstransporter, containertransporter, bygg- och anläggningstransporter, transporter inom offentlig service och renhållning
  Räckvidd: 44 ton
  Effekt: upp till 490 kW
  Räckvidd: upp till 300 km

  Läs mer om Volvo FM Electric

  Gasdrivna Volvo FM


  Användningsområden: regionala transportuppdrag, containertransporter, kemikalie- och petroleumtransporter
  Räckvidd: 420–500 hk
  Räckvidd: upp till 1 000 km

  Läs mer om gasdrivna Volvo FM

En hytt designad för hektiska dagar

Gjord för förare som ofta förflyttar sig in i och ut ur hytten och runt den. Volvo FM erbjuder komfort och utrymme i samma liga som sina större syskon. Den direkta sikten och förarstödsystemen banar väg för hög säkerhet vid stadskörning. Ta en närmare titt på den fantastiska arbetsmiljön.

Sidospeglar med kamera

Sidospeglar med kamera öppnar upp den direkta sikten vid både goda och mer krävande körförhållanden. Mörkerseende-funktionen förbättrar sikten i mörker. Med döda vinkel-kamera på passagerarsidan synliggör du det dolda området närmast lastbilen på passagerarsidan, vilket ger ökad säkerhet.
 

Utforska våra sidospeglar med kamera

Infotainment och ljud

Ett förargränssnitt som är lätt att använda, ett infotainmentsystem och ett ljudsystem i två nivåer gör Volvo FM till en behaglig plats att vistas på, oavsett om du kör eller vilar.

Närmare marken

Volvo FM-hytten är låg, vilket gör att du som förare sitter nära marken. Härifrån är det lättare att få ögonkontakt med andra trafikanter och ha kontroll över områdena nära lastbilen. Och ju oftare du kliver in i och ut ur hytten under dagen, desto mer kommer du att uppskatta den praktiska höjden. För stadskörning med eldrift finns det en väldigt smidig version med lågt insteg.

Läs mer om Volvo FM Low Entry 

Skräddarsy din Volvo FM

Ett stort urval av lättillgängliga hytter. Möjlighet att välja el-, gas- eller dieseldrift. Ett chassi som kan förberedas för alla tänkbara typer av påbyggnader och uppdrag. Och energibesparande funktioner som till exempel skivbromsar utan onödig friktionfriktion. Förbered din lastbil för alla möjliga uppdrag.

Stabil körning med Volvo Dynamic Steering

Likt en hjälpande hand gör Volvo Dynamic Steering körningen enklare och mer precis, samtidigt som de fysiska påfrestningarna på föraren minskar. Finjustera systemet med personliga inställningar, så att det passar dina behov. Dessutom tillför Volvo Dynamic Steering funktionalitet till förarstödsystemen, med aktiv styrning i olika situationer. Och om du får punktering hjälper systemet dig att hålla stadig kurs tills lastbilen stannar.

Om Volvo Dynamic Steering 

Perfekta växlingar med I-Shift

I-Shift förenklar och effektiviserar körningen. Den kan användas till allt från fjärr- och anläggningstransporter till distributionstransporter i stadsmiljö. Med hjälp av olika tillvalspaket (exempelvis enpedalskörning m.fl) kan du skräddarsy den efter dina behov. Och som om inte det vore tillräckligt: I-Shift med dubbelkoppling växlar utan att kraftöverföringen avbryts. Med krypväxlar kombineras en utmärkt startförmåga med energieffektivitet i höga hastigheter.

Läs mer om I-Shift

Förarstödsystem för din säkerhet

Om det finns risk för en kollision framför dig träder Kollisionsvarning med nödbroms in för att varna dig och vid behov även bromsa. Sidokollisionsvarning och Dörröppningsvarning täcker båda sidorna av lastbilen. De använder radarsensorer för att minska risken för kollisioner med fordon och andra trafikanter och varnar dig för att öppna dörrarna – om det finns en kollisionsrisk. När det gäller säkerhet räknas alla riktningar. 
 

Om förarstödsystem 

Ett chassi som är redo för dina utmaningar

Volvo FM kan skräddarsys för alla verksamheter – oavsett om det handlar om att hämta containrar i hamnar, transportera kemikalier, manövrera genom byggarbetsplatser eller bygga en extremt specialiserad påbyggnad på en jämnlastbil. Den är vår mest mångsidiga lastbilsmodell.

Ett påbyggarvänligt chassi

Chassit skräddarsys för dig i vår fabrik. Du kommer att bli förvånad över hur enkelt det är för oss att bygga en Volvo FM om vi bara får veta hur du planerar att använda den. Tandemaxellyft, framaxlarna som tål 10 ton och våra styrande löp- och pusheraxlar möjliggör en massiv lastkapacitet och manövrerbarhet. Och med fjärrkontrollen kan du styra påbyggnad och drivlina när du inte sitter bakom ratten.

Utforska våra chassialternativ 

Hjälp för påbyggare

När du beställer din Volvolastbil förbereder vi den för påbyggnad i vår fabrik. Påbyggaren får tillgång till Volvos påbyggaranvisningar (VBI) som innehåller all information som behövs för att färdigställa din lastbil – effektivt och med högsta tänkbara kvalitet. Via en särskild modul kan påbyggaren ansluta till lastbilens elsystem och skräddarsy de funktioner som behövs.

Läs mer om påbyggnadsprocessen 

En hytt för hela arbetslaget

Vissa uppdrag kräver fler än en förare. Volvos manskapshytt rymmer upp till nio personer. In- och urstigning sker snabbt och säkert. För att förenkla påbyggnadsprocessen har vi placerat komponenter som bränsletankar, batterier och avgasreningssystem under hytten.

Hyttalternativ

Skräddarsy din Volvo FM med en hytt som passar dina behov. Du kan välja om du vill ha med eller utan energibesparande sidospeglar med kamera.

  Daghytt

  Volvo FM med daghytt erbjuder en säker, bekväm och ergonomisk förarmiljö. Hyttlängden har optimerats för att maximera längden på lastbäraren.

  Låg daghytt

  Volvo FM med låg daghytt erbjuder en säker, bekväm och ergonomisk förarmiljö. Hytten är det rätta valet när en påbyggnad kräver utrymme ovanför hytten eller när driftmiljön begränsar fordonshöjden.

  Sovhytt

  Volvo FM med sovhytt erbjuder utmärkt körkomfort och bekväm övernattning för en person. Ståhöjden är begränsad.

  Låg sovhytt

  Volvo FM med låg sovhytt erbjuder utmärkt körkomfort och bekväm övernattning för en person. Ståhöjden är begränsad. Det är det perfekta valet om påbyggnaden kräver utrymme ovanpå hytten, som vid biltransporter.

  Globetrotter-hytt

  Volvo FM med Globetrotter-hytt erbjuder utmärkt kör- och boendekomfort för upp till två personer. Här finns rikligt med förvaringsutrymmen och full ståhöjd på golvet.

  Manskapshytt

  Volvo FM med manskapshytt kan rymma upp till nio personer totalt. Den är designad för säker och snabb in- och urstigning.

Det kan hända att de funktioner som visas inte är standard och inte är tillgängliga för alla utrustningsnivåer och drivlinealternativ.

Är det något du undrar?

Din lokala Volvoåterförsäljare svarar gärna på dina frågor. Ring, titta förbi eller be dem komma och hälsa på dig.