Lastvagnar

Sverige

×

Bara kör

I-SHIFT FRÅN VOLVO LASTVAGNAR

I-Shift är Volvo Lastvagnars serie med automatiserade växellådor som gör körningen enklare, säkrare och bekvämare. Varje växling sker i exakt rätt ögonblick – helt automatiskt. Ett antal olika programvarupaket gör det möjligt att skräddarsy I-Shift för dina behov. Det finns dessutom versioner av I-Shift som skapar ytterligare möjligheter för olika lastbilsmodeller, till exempel I-Shift med krypväxlar och I-Shift Dual Clutch.

Hur fungerar I-Shift?

I-Shift är baserad på en ”klassisk” osynkroniserad manuell växellåda. Det ger den en kompakt konstruktion med hög effektivitet. Själva magin sker i den elektroniska styrenheten som hanterar kopplingen och växlingarna. Systemet utvärderar hela tiden information om hastighet, vikt, vägens lutning och det vridmoment som behövs för att göra varje växling med maximal precision. Systemet kommunicerar även med motorn som justerar varvtal och bromsar för bästa möjliga prestanda.

I-Shift är tillgänglig för Volvo FH , Volvo FH16, Volvo FM, Volvo FMX och Volvo FE.

I-Shift med krypväxlar – starta utan problem, överallt

Drar du tunga laster? Har du problem med att starta från stillastående i kuperad terräng eller dåliga vägförhållanden? Utrusta din lastbil med I-Shift med krypväxlar så behöver du inte oroa dig mer. Startförmågan förbättras och belastningen på lastbilens koppling minskar med upp till 75 procent. Du kan välja mellan en eller två krypväxlar samt ytterligare backväxlar. Utväxlingen låter dig köra så långsamt som 0,5–2 km/h med full kontroll över motorns vridmoment.

 

Långsamt men effektivt

I-Shift med krypväxlar gör att du inte behöver riskera vare sig bränsleekonomin eller startförmågan. Du kan få båda dessa fördelar. Välj bara en högre bakaxelutväxling som gör att du kan hålla marschhastigheten vid ett mycket lägre varvtal när du kör på bra vägar. Det är både bekvämare och mer bränsleeffektivt.

 

I-Shift med krypväxlar finns tillgänglig för Volvo FH, Volvo FH16  Volvo FM och Volvo FMX.

I-Shift Dual Clutch – ett nytt sätt att köra

Kräver dina uppdrag hög prestanda och täta växlingar? Då kan du välja I-Shift Dual Clutch som ger dig en mycket smidig acceleration med sömlösa växlingar. Den växlar på bråkdelen av en sekund.

 

Den ger en kraftöverföring utan momentavbrott som revolutionerar din körteknik – och ökar din produktivitet. Tack vare det konstanta vridmomentet behöver du aldrig tveka att växla mitt i en kurva. Den jämna kraften bidrar dessutom till att stabilisera lasten. Kraften överförs utan avbrott till hjulen, vilket minimerar risken för att du ska fastna eller tappa väggreppet. Körningen blir bekväm och säker, även när du växlar ned under motorbromsning i en nedförsbacke. 

 

Ett konstant flöde av kraft

I-Shift Dual Clutch kan välja nästa växel på förhand redan innan den ska läggas i. Den ena kopplingen vilar medan den andra arbetar. De två ingående axlarna, kugghjulen och växlingselementen är konstruerade så att två växlar kan vara valda samtidigt. Resultatet? Smidiga växlingar på bråkdelen av en sekund – utan att kraftöverföringen avbryts.


I-Shift Dual Clutch finns tillgänglig för Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX.

TILLGÄNGLIG FÖR FÖLJANDE LASTBILAR

DAGS ATT VÄXLA UPP?

Kontakta din återförsäljare för mer information om I-Shift.