Lastvagnar

Chassi

I din Volvolastbil är chassiet själva ryggraden. Oavsett om du behöver en lastbil för att dra extrema laster under tuffa förhållanden, en jämnlastbil för tippning eller en extra lätt dragbil för körning på väg, kan vi bygga den åt dig från samma chassikoncept. Välj mellan en rad olika luft- och bladfjädringar, viktoptimerade komponenter och påbyggnadsförberedelser på precis det sätt som passar dina transporter och behov.

Ett chassi med pålitliga komponenter

Vi skräddarsyr ditt chassi med hjälp av komponenter och system som fungerar pålitligt under många år framöver.

Anpassa ditt chassi

Tipp- eller tankbil? Kranbil, bärgningsbil eller brandbil? Lätt eller extrem lastkapacitet? Det spelar ingen roll vilken lösning du behöver. Volvos chassier är redo för din påbyggnad. De många specifikationsmöjligheterna gör det enkelt att optimera chassiet exakt för dina behov.

En lång rad av valmöjligheter

Alla Volvolastbilar är utformade för att förenkla påbyggnadsprocessen och hjälpa påbyggare att lyckas. Det finns massor att välja mellan när det gäller axelkonfigurationer, chassihöjder, hjulbaser och extra förstärkning, vilket gör att det är enkelt att skräddarsy en lastbil som passar perfekt för dina användningsområden.

Snabbare påbyggnadsprocess

När du beställer en Volvolastbil ser vi till att din påbyggare omedelbart får tillgång till onlineportalen med Volvos påbyggaranvisningar (VBI). De kan börja arbeta medan vi bygger din lastbil, vilket leder till snabbare, mer kostnadseffektiv leverans och en lastbil som är redo att arbeta.

Mobilitet i tuffa förhållanden

Funktioner för krävande terräng

Oavsett terräng eller väglag är en Volvolastbil gjord för att hålla dig igång. Tandemaxellyft, drivande framaxel och I-Shift med terrängbroms och krypväxlar är bara några exempel från vårt breda produktutbud, som kan förenkla livet för dig vid arbete i ojämn terräng och på dåliga vägar.

Drivande framaxel

Den drivande framaxeln med allhjulsdrivning aktiverar framhjulsdriften automatiskt precis när du behöver det och kopplar ur den när den inte längre behövs. Den robusta axelkåpan är fordonets lägsta punkt och säkerställer hög markfrigång vid full last.

Luftfjädring för anläggningsfordon

Vår luftfjädrade bakaxel för anläggningslastbilar ger dig upp till 300 mm markfrigång och mindre vibrationer än med bladfjädring. För att du ska få högsta möjliga tillgänglighet sitter fjäderbalkar, luftbälgar och stabilisatorer väl skyddade ovanpå axlarna.

Axlar din last

Framaxlar som tål 10 ton

Kör du tung last? Inga problem. Oavsett om du väljer luftfjädring eller bladfjädring klarar en enkel framaxel upp till 10 ton medan dubbla framaxlar klarar 20 ton. Det kan hjälpa dig att öka dina marginaler – och göra det enklare att hantera tunga eller ojämnt fördelade laster.

38 tons boggi

Maximera din lastkapacitet och produktivitet med en robust och pålitlig lösning för bakaxlarna. Vår extra kraftiga boggi klarar upp till 38 ton med lätthet.

Upp till fem axlar direkt från fabrik

Om du har behov av hög lastkapacitet kan du få en femaxlad lastbil levererad direkt från fabriken. Du får lastbilen snabbare och sänker anpassningskostnaderna. Lastbilen levereras med helbilsgodkännande.

Lättviktslastbilar

Funktioner för låg vikt

Varje kilo nyttolast räknas. Så varför köra med vikt som inte lönar sig? Genom att kombinera lastviktsfunktioner som viktoptimerade fram- och bakaxelinstallationer och specificera din lastbil för körning på jämn väg får du den ultimata pengamaskinen.

Hur lätt kan din lastbil bli?

Genom att kombinera våra lättviktslösningar kan du få en Volvo FM 4×2-dragbil som väger 6 ton eller en Volvo FH 4×2-dragbil på 6,6 ton. Det innebär större nyttolast inom viktbegränsningarna, vilket kan öka din lönsamhet.

Tandemaxellyft

Tandemdrivning vid behov

Lägre bränsleförbrukning, bättre dragförmåga och snävare svängradie. Med Tandemaxellyft kan du koppla ur och höja den bakersta drivaxeln. Det ger dig tillgång till dragförmågan och lastkapaciteten hos en tandemdriven axel i kombination med körbarheten och effektiviteten hos en enkel drivaxel. När du lastar din lastbil igen sänks axeln automatiskt och kopplas in.

Spara bränsle med lägre rullmotstånd

Tandemaxlelyft ger möjlighet till högre energieffektivitet när du kopplar ur och höjer axeln vid behov. Bränsleförbrukningen reduceras vid returresor utan last med lyft axel. I slutänden kan det förbättra ditt resultat.

Snäva svängar och bättre dragförmåga

Lyft den bakersta drivaxeln så uppför sig lastbilen som en 4x2 eller 6x2, vilket möjliggör betydligt bättre svängradie och manövrerbarhet jämfört med en 6x4. Det minskar också däckslitaget. Behöver du bättre dragförmåga? Då trycker du bara på knappen på instrumentbrädan för att sedan, om axeltrycksbegränsningen tillåter det, överföra vikten till en av drivaxlarna.

Fjärrkontrollen

Arbeta utifrån

Fjärrkontrollen är ett användbart verktyg när du arbetar utanför hytten. Det ger dig kontroll över drivlinan och påbyggnadsfunktionerna. Fjärrkontrollen är trådlös och robust med lång batteritid och en räckvidd på upp till 25 meter. Enheten laddas när den är i dockningsstationen inne i hytten.

Minska dina risker

Fjärrkontrollen sparar tid vid lastning och lossning. Dessutom hjälper den dig att undvika smisstag, som överbelastning eller ojämn lastfördelning. Av säkerhetsskäl är radiosignalen kodad enligt samma höga standard som lastbilens nyckel.

Det kan hända att de funktioner som visas inte är standard och inte är tillgängliga för alla utrustningsnivåer och drivlinealternativ.

Är det något du undrar över?

Din lokala Volvoåterförsäljare svarar gärna på dina frågor. Ring, titta förbi eller be dem komma och hälsa på dig.