Lastvagnar

Batterier och laddning

 

Hur står sig batterier mot andra bränslekällor, och hur går egentligen övergången till eldrift till? Om du är intresserad av att göra en djupdykning i hur och varför tekniken bakom batterielektricitet kan vara en bra, framtidssäker lösning för ditt företag, kan du läsa vanliga frågor och svar här.

 

Vi kräver att alla våra leverantörer och deras underleverantörer följer våra värderingar vad gäller respekt för mänskliga rättigheter, miljö och affärsetik.

Litiumjonbatterier innehåller vissa material med knapp tillgång, till exempel tungmetaller och sällsynta jordartsmetaller. En del av de knappa materialen som kan hittas i litiumjonbatterier och andra elektromobilitetskomponenter kommer ibland från källor som gynnar väpnade grupper i ursprungsområdet, antingen direkt eller indirekt. De materialen kallas ofta konfliktmineraler. Volvo Lastvagnar utvärderar hela sin leveranskedja för att säkerställa att inget av det tantal, volfram, tellur, guld och kobolt som används i våra lastbilsbatterier kommer från källor i konfliktområden. Volvokoncernen respekterar mänskliga rättigheter och tolererar inte någon form av barnarbete eller tvångsarbete. Vi samarbetar också med den europeiska bilindustrin genom initiativet ”Drive Sustainability” (www.drivesustainability.org). Syftet med det här samarbetet är att gemensamt driva positiv förändring i fordonsleverantörskedjan avseende mänskliga rättigheter och miljö.

Antalet uttjänta batterier har hittills varit ganska lågt, men i takt med att vi ökar vår produktion av eldrivna lastbilar kommer behovet av återvinning och återanvändning att öka. Volvo Lastvagnar förbereder sig inför detta genom att samarbeta med avfallsentreprenörer och andra aktörer i avsikt att maximera återvinningsgraden av fordonsbatterier. Vi undersöker även andra användningsområden för batterier som inte längre kan användas i våra fordon. Vi söker efter möjligheter att förlänga deras livslängd genom användning i andra tillämpningar, till exempel för energilagring i byggnader.

 

Volvokoncernen har etablerat Volvo Energy, ett affärsområde för hantering av batterier efter användning i den första lastbilen. Det kommer att finnas möjligheter till återanvändning t.ex. genom energilagring, samt möjligheter kring fabriksrenovering, renovering och återvinning. Vi följer noggrant utvecklingen av tekniker för återvinning och deltar i flera projekt där batterier som har uppnått livslängden för användning i eldrivna fordon får ett andra liv i olika tillämpningar, till exempel energilagring i solenergisystem.

Tillgången varierar kraftigt mellan olika länder. Men tillgången på energi från förnybara källor växer snabbt, och den energin är ofta mer kostnadseffektiv än fossila bränslen. Som en av världens största tillverkare av tunga lastbilar har vi möjlighet att arbeta med andra inflytelserika intressenter, till exempel energileverantörer. Vi har ett starkt engagemang för att leda vägen mot en fossilfri framtid och främjar därför grön energi så mycket vi kan – till våra kunder, till beslutsfattare och genom olika projekt och forum. Mer information om energimixen i EU finns i Volvo Lastvagnars miljökalkylator.

Laddningen av eldrivna fordon kräver en stor mängd energi. Ett sätt att hantera detta är att uppmuntra användarna att ladda sina fordon över natten och att sprida ut och balansera efterfrågan på smarta sätt i såväl stora som lokala elnät. Stora och mycket brådskande investeringar görs nu för att utveckla infrastrukturen och skapa fler laddningsstationer. De flesta lastbilar kommer inledningsvis att behöva laddas på sina hembaser. Vi på Volvo betonar behovet av att myndigheter inför incitament för installation av offentliga laddningsstationer med hög kapacitet och tillräckligt utrymme för lastbilar.

 

Volvokoncernen, Daimler Truck och Traton Group har skapat ett samarbete som syftar till att installera och driva minst 1 700 offentliga laddstationer nära motorvägar samt vid logistiknav och lossningszoner, inom fem år från driftstart. Laddstationerna kommer uteslutande att drivas med grön el och erbjuda laddning till alla tunga batteridrivna fordon, oavsett märke.

Volvos eldrivna lastbilar uppfyller båda följande kriterier:

 

(a) återanvändningsbar eller återvinningsbar till minst 85 viktprocent

 

(b) återanvändningsbar eller energiutvinningsbar till minst 95 viktprocent

 

De uppfyller kraven med en marginal baserad på ISO 22628. Rapporter som visar detaljerade beskrivningar av materialsammansättningen i varje enskild lastbilsmodell, och följande återvinningsbarhet och energiutvinningsgrad, görs tillgängliga.

När vi levererar en lastbil gör vi en noggrann bedömning av rutten tillsammans med kunden och beräknar var lastbilen behöver laddas för att uppfylla transportkraven. Volvo söker ständigt efter nya alternativ och samarbeten när det gäller laddningen av våra fordon.

Vi tror att majoriteten av lastbilarna inledningsvis kommer att laddas på kundernas hemmabaser under nattetid. När eldrivna fordon blir allt vanligare kommer det även att finnas behov av och möjlighet att ladda dem på många olika platser, till exempel lastkajer, serviceverkstäder, lastbilsstopp och andra platser där lastbilar parkeras.

Våra tunga lastbilar kan laddas via en AC-laddare (till exempel en laddningsbox) med kapacitet på upp till 43 kW och via ett DC-system (stationär laddningsstation) med kapacitet på 250 kW

Om du använder en AC-laddare tar det cirka 9 timmar att ladda batterierna helt. En DC-laddare sänker laddningstiden till cirka 2 timmar. Batteriet kan, på samma sätt som en smartphone, laddas snabbare upp till 80 procent av sin kapacitet eftersom laddaren under slutet av processen sänker laddningsströmmen för att skydda battericellerna.

Livslängden för ett batteri bestäms av många olika faktorer. Det sker ett naturligt åldrande över tid, men den påverkas också av hur mycket energi som går genom batteriet. Guldavtalet omfattar inte bara service och underhåll för lastbilen utan säkerställer också att dess batterier är funktionella under hela avtalsperioden.

Föraren kan följa laddningsstatusen via lastbilens instrumentering. Den kan även fjärrövervakas via Volvo Connect-portalen som visar lastbilens position och aktuella laddningsstatus i olika vyer. Volvos MyTruck-app innehåller även en funktion för övervakning av laddningen samt många andra användbara funktioner för eldrivna lastbilar.

Volvo ger två års drivlinegaranti och genom att teckna Volvos guldavtal får du skydd även efter två år. Med Volvo Guldavtal och Volvo Flexi-Guldavtal inkluderas monitorering av batteripaketen för att säkerställa batteriernas funktionalitet under avtalets giltighetstid. Livslängden på ett batteri påverkas av många olika faktorer. Det sker ett naturligt åldrande över tid men batteriet påverkas också av hur mycket energi som går genom batteriet. Med Volvos guldavtal kan du känna dig trygg med att förebyggande underhåll och reparationer ingår samt att funktionaliteten på batteripaketen garanteras enligt villkor.

Vi använder litiumjonbatterier. Beroende på modell kan lastbilar erbjudas med allt från 2 till 6 batteripaket. Varje batteripaket har en total energi på 90 kWh. Varje batteri väger 505 kg. 2022 öppnade vi vår första fabrik för montering av batterier i Gent, Belgien. Fabriken levererar batterier till våra eldrivna tunga lastbilar.

Volvo undersöker och erbjuder lösningar för fabriksrenovering och återvinning samt lösningar som ger batterierna ett andra liv, där de kan användas i en rad olika tillämpningar.

DC-laddning med CCS2 upp till 250 kW (600–750 V) och AC-laddning (typ 2) upp till 43 kW.

Är det något du undrar över?

Din lokala Volvoåterförsäljare svarar gärna på dina frågor. Ring, titta förbi eller be dem komma och hälsa på dig.