Lastvagnar

Volvo Lastvagnars motorer

Välj mellan el-, diesel och gasdrivna lastbilar. Motorerna i våra lastbilar är utformade för att ge hög prestanda och effektivitet, samtidigt som de tål tuffa driftförhållanden och kräver minsta möjliga underhåll. År efter år. Så här gör vi.

Gemensamt koncept

Alla våra dieselmotorer, förutom den minsta D5-motorn i Volvo FL, är baserade på samma koncept. De är alla raka sexcylindriga motorer som bygger på samma designprincip – oavsett om du väljer en motor av typen D16, D13, G13, D11, G9 eller D8.

Få ut mesta möjliga av motorkraften

För att skapa en optimal drivlina behöver du inte bara bra motorer utan också en drivlina som utnyttjar motoreffekten så effektivt som möjligt. Med vårt utbud av I-Shift-modeller och -funktioner samt innovationer som I-Save, kan du vara säker på att få ut mesta möjliga av din motor.

Långa serviceintervall

Tillgängligheten är värdefull och det är dyrt att ha lastbilen stående på verkstaden. Därför bygger vi motorer med hög prestanda och tillförlitlighet med serviceintervall på upp till 150 000 km.

Gemensamt motorkoncept

Eftersom vi använder samma motorkoncept för hela motorserien kan vi hela tiden utveckla motorerna stegvis. Vi uppdaterar kontinuerligt våra motorer, och för varje justering vi gör för att förbättra någon av våra motorer får vi erfarenhet och lär oss hur vi kan förbättra en annan motor. Varje steg som resulterar i en bättre design är ett steg i utvecklingen.

Den robusta, raka sexcylindriga motorn

I jämförelse med andra motorkoncept har vår raka sexcylindriga motor många fördelar som är avgörande om du vill ha en robust motor med hög effekt. En rak motor har exempelvis större lageryta för vevaxeln, vilket ger en slitstark motor som tål den belastning som den utsätts för. Dessutom är en rak motor mindre kompakt, vilket gör det enklare att upprätthålla rätt drifttemperatur och optimerad prestanda under varma förhållanden. Samtliga Volvomotorer är tillverkade av material av hög kvalitet, med möjlighet till fabriksrenovering efter att de tagits ur bruk. 

Diesel, gas eller el?

När man ska välja mellan el, gas och diesel finns det naturligtvis ett antal faktorer att ta hänsyn till. Utsläppsnivåer, investeringskostnader, buller och räckvidd är bara några exempel. De olika alternativen skiljer sig även åt i fråga om kraftöverföring och köregenskaper och kan därför passa olika behov och nyttolaster.

Vilka är skillnaderna?

Det finns inget generellt sätt att avgöra vilken typ av energi som passar dig bäst, men det finns några viktiga parametrar för att utvärdera de olika energityperna. Om du behöver kunna köra långa sträckor utan att tanka innan du kör hem igen är dieselmotorn svår att slå, medan gasdrift erbjuder upp till 1 000 km räckvidd. Eldrivna lastbilar behöver laddas oftare. Gas är fördelaktigt ur klimatsynpunkt, i synnerhet när man använder biogas. Och eldrivna lastbilar ger massor av motoreffekt utan att generera några avgaser, men där är räckvidden mer begränsad. Klimatklassificeringarna baseras på CO2-utsläppen från källa till hjul.

Vilka alternativ skulle passa dig?

Våra lastbilar och deras motoreffekter

Från Volvo FL och upp till Volvo FH16 sträcker sig vårt lastbilsprogram från 175 hk upp till 750 hk. Varje lastbilsmodell har sina egna specifika egenskaper, baserat på kraftöverföring och andra kvaliteter som lastkapacitet, flexibilitet och terrängegenskaper. Som du kan se finns det effektöverlappningar och olika energialternativ.

Utforska motoralternativen

Ta en närmare titt på de olika energi- och effektalternativ som finns för varje lastbilsmodell. Jämför de olika alternativen och ta reda på vilken lösning som skulle kunna passa dina behov.

 

Utforska de olika motoralternativen för våra lastbilar

Volvo FH 16Volvo FHVolvo FMXVolvo FMVolvo FEVolvo FL

Motorer för Volvo FH16

Volvo FH16 finns med dieselmotorer på upp till 750 hk. Det innebär att Volvo FH16 klarar de tyngsta och mest krävande transportuppdragen.

Utforska Volvo FH16

D16K

D16K finns i effektnivåerna 550 hk, 650 hk eller 750 hk, vilket gör Volvo FH16 till en av de mest kraftfulla lastbilarna som finns. Toppmodellen erbjuder ett vridmoment på upp till 3 550 Nm, vilket gör att den enkelt och effektivt kan dra mycket tunga laster med perfekt kontroll över fordonet.

Motorer för Volvo FH

Volvo FH finns med el-, gas- eller dieseldrivlinor – från 420 hk till 666 hk. Det finns två elektriska varianter och två gasdrivna att välja mellan. Dieselmotorerna finns i fyra olika effektnivåer. Tre av effektnivåerna för dieselmotorn kan fås med bränslebesparande Turbo Compound-teknik, som en del av I-Save-erbjudandet.

Utforska Volvo FH

  Tunga eldrivna lastbilar

  De elektriska drivlinorna med två eller tre motorer är utmärkta val för krävande regionala transporter. De erbjuder högt vridmoment omedelbart, låga ljudnivåer och nollutsläpp. De finns i effektversioner på 330 kW (450 hk) och 490 kW (666 hk).

  G13C

  Den gasdrivna G13C-motorn erbjuder prestanda i paritet med D13K-motorerna men med ett lägre miljöavtryck – särskilt när den körs på biogas. Den är ett populärt val för krävande regionala transporter. Den finns i versioner med 420, 460 och 500 hk.

  D13K TC

  I D13K TC används Turbo Compound-teknik – vilket innebär att avgasenergin återförs till vevaxeln för att förbättra effektiviteten. Detta är ett utmärkt val för krävande fjärrtransportuppdrag och ger möjlighet till betydande bränslebesparingar. Den är tillgänglig i versioner med 420 hk, 460 hk och 500 och kommer som en del av I-Save-erbjudandet.

  D13K

  D13K-motorn är ett effektivt och mycket kraftfullt val för krävande uppdrag. Den erbjuder högre effekt och vridmoment och finns i versioner på 420 hk, 460 hk, 500 hk och 540 hk för Volvo FH.

Motorer för Volvo FMX

Volvo FMX kan fås med el- eller dieseldriven drivlina. Välj mellan två eldrivna alternativ och två dieselmotorer med totalt åtta effektnivåer. Motoreffekten sträcker sig från 330 hk till 666 hk.

Utforska Volvo FMX

  Tunga eldrivna lastbilar

  De elektriska drivlinorna med två eller tre motorer är utmärkta val för krävande regionala transporter. De erbjuder högt vridmoment omedelbart, låga ljudnivåer och nollutsläpp. De finns i effektversioner på antingen 330 kW (450 hk) eller 490 kW (666 hk) kontinuerlig effekt.

  D11K

  D11K-motorn är ett utmärkt val när du klarar dina uppdrag med lite mindre kraft och drivmoment än vad D13K-motorn erbjuder. I stället kan du optimera fordonsvikten. D11K finns i versioner på 330 hk, 380 hk, 430 hk och 460 hk.

  D13K

  D13K-motorn är ett effektivt och mycket kraftfullt val för tyngre och mer krävande uppdrag. Jämfört med D11K erbjuder den högre effekt och vridmoment i hela serien och finns i versionerna 420 hk, 460 hk, 500 hk och 540 hk för Volvo FMX.

Motorer för Volvo FM

Volvo FM finns med el-, gas- och dieseldrivlinor. Välj mellan två elektriska motorer, två gasdrivna och två dieselmotorer med totalt sju olika effektnivåer. Motoreffekten sträcker sig från 330 hk till 666 hk.

Utforska Volvo FM

  Tunga eldrivna lastbilar

  De elektriska drivlinorna med två eller tre motorer är utmärkta val för krävande regionala transporter. De erbjuder högt vridmoment omedelbart, låga ljudnivåer och nollutsläpp. De finns i effektversioner på antingen 330 kW (450 hk) eller 490 kW (666 hk) kontinuerlig effekt.

   

  G13C

  Den gasdrivna G13C-motorn erbjuder prestanda i paritet med D13K-motorerna men med ett lägre miljöavtryck – särskilt när den körs på biogas. Den är ett populärt val för krävande regionala transporter. Den finns i versioner med 420, 460 och 500 hk.

  D11K

  D11K-motorn är ett utmärkt val när du klarar dina uppdrag med lite mindre kraft och drivmoment än vad D13K-motorn erbjuder. I stället kan du optimera fordonsvikten. D11K finns i versioner på 330 hk, 380 hk, 430 hk och 460 hk.

  D13K

  D13K-motorn är ett effektivt och kraftfullt val för tyngre och mer krävande uppdrag. Jämfört med D11K erbjuder den högre effekt och vridmoment i hela serien och finns i versioner på 420 hk, 460 hk och 500 hk för Volvo FM.

Motorer för Volvo FE

Volvo FE finns med el-, gas- och dieseldrivlinor. Det finns ett elektriskt alternativ, ett gasdrivet och ett dieseldrivet. Motoreffekten sträcker sig från 250 hk till 350 hk.

Utforska Volvo FE

  Medeltunga eldrivna lastbilar

  Den dubbla elmotorn är ett utmärkt val för mer krävande användningsområden med tågvikter på upp till 27 ton i städer och stadsområden – med låga ljudnivåer och inga avgasutsläpp. Den erbjuder en effekt på 225 kW (300 hk).

  G9K

  Den gasdrivna sexcylindriga G9K-motorn på 9 liter är ett effektivt och hållbart val för krävande användningsområden i städer och stadsområden – särskilt när den körs på biogas. Den erbjuder en effekt på 320 hk.

  D8K

  Den sexcylindriga D8K-motorn på 8 liter är avsedd för mer krävande användningsområden och högre tågvikter. Välj mellan 250 hk, 280 hk, 320 hk och 350 hk för att få en lastbil som är optimerad för dina behov.

Motorer för Volvo FL

Volvo FL finns med både eldrivna och dieseldrivna drivlinor. Det finns ett elektriskt alternativ och två dieseldrivna – den fyrcylindriga D5K-motorn och sexcylindriga D8K. Motoreffekten sträcker sig från 175 hk till 280 hk.

Utforska Volvo FL

  Medeltunga eldrivna lastbilar

  Den enkla elmotorn är ett utmärkt val för leveranser från dörr till dörr med fordonsvikter på upp till 16,7 ton i städer och stadsområden – med låga ljudnivåer och nollutsläpp. Den erbjuder en effekt på 130 kW (175 hk).

  D5K

  Den fyrcylindriga D5K-motorn på 5 liter är ett effektivt val för lägre fordonsvikter och mindre krävande användningsområden på upp till 16 ton. Välj mellan 210 hk och 240 hk för att få en lastbil som är optimerad för dina behov.

  D8K

  Den sexcylindriga D8K-motorn på 8 liter är avsedd för mer krävande användningsområden och högre fordonsvikter på upp till 18 ton. Välj mellan 250 hk och 280 hk för att få en lastbil som är optimerad för dina behov.

Är det något du undrar?

Din lokala Volvoåterförsäljare svarar gärna på dina frågor. Ring, titta förbi eller be dem komma och hälsa på dig.