Lastvagnar

I-See

I-See sparar bränsle genom att optimera hastighet, växlingar och utrullning efter topografi, kurvor, rondeller och hastighetsbegränsningar på din rutt. Det betyder att du kan använda farthållaren i fler körsituationer än tidigare för att spara bränsle och minska ditt koldioxidavtryck.

Sparar energi genom att optimera körningen efter dina rutter

Skickliga förare har alltid anpassat hastighet och växlingar till vägen framför sig. Dock är det praktiskt taget omöjligt att lyckas göra det perfekt och konsekvent hela tiden. I-See hjälper dig med detta när du kör med farthållaren aktiverad.

Backar, kurvor och hastighetsbegränsningar

I-See optimerar växlingar och hastighet efter din rutt. När du kör med farthållaren aktiverad anpassar I-See körningen efter topografin så att rörelseenergin utnyttjas på ett så effektivt sätt som möjligt. När du närmar dig en kurva eller rondell justerar I-See hastigheten så att du kan passera så energieffektivt som möjligt. Dessutom anpassas farten automatiskt till gällande hastighetsbegränsningar.

Mer än motorvägskörning

Eftersom I-See anpassar körningen efter topografi, kurvor och hastighetsbegränsningar kan funktionen användas på nästan alla typer av allmänna vägar och inte bara på motorvägar. Ju mer du använder den, desto färre onödiga växlingar, inbromsningar och acceleration.

Baserat på de senaste kartorna

I-See använder högupplösta kommersiella kartor med information om topografi, kurvor och hastighetsbegränsningar – och de uppdateras automatiskt till lastbilen.

Så här fungerar I-See i backar

Körning uppför

I-See vet att lastbilen närmar sig en backe. Därför accelererar lastbilen och ligger kvar längre på en högre växel.

Genom att undvika onödiga växlingar ser I-See till att det går lättare och är mer bränsleeffektivt att köra uppför backen.

När lastbilen närmar sig en nedförsbacke ser I-See till att lastbilen inte accelererar i onödan.

Körning nerför

För att spara energi kopplar I-See tillfälligt bort drivlinan eller motorbromsen och låter lastbilen rulla inför en utförsbacke.

Efter backen

I-See vet när en lutning tar slut och när nästa börjar. Om en uppförsbacke väntar låter I-See lastbilen rulla för att samla fart och rörelseenergi.

Hantera kurvor och rondeller

När lastbilen närmar sig en kurva eller rondell som av säkerhetsskäl kräver lägre hastighet, anpassar I-See växelval och hastighet i förväg så att föraren inte behöver använda bromspedalen. Efter att ha lämnat platsen anpassar I-See effektivt farten efter hastighetsbegränsningen.

Hantera hastighetsbegränsningar

När du närmar dig en plats där hastighetsgränsen ändras anpassar I-See växelval och hastighet på ett så energieffektivt sätt som möjligt. Det hjälper dig att undvika onödiga inbromsningar och snabba accelerationer.

Det kan hända att de funktioner som visas inte är standard och inte är tillgängliga för alla utrustningsnivåer och drivlinealternativ.

Är det något du undrar över?

Din lokala Volvoåterförsäljare svarar gärna på dina frågor. Ring, titta förbi eller be dem komma och hälsa på dig.