Lastvagnar

Vilken roll spelar LBG för att minska koldioxidutsläppen i transportbranschen?

2025-04-02
3 minuters läsning
Alternativa bränslen

Ett effektivt, förnybart bränsle tillverkat av matrester och annat avfall låter kanske för bra för att vara sant – men det är i grunden vad flytande biogas, eller LBG, är. Så varför får inte ännu fler upp ögonen för detta bränsle och därmed kan ställa om till hållbara transporter här och nu?

 

Vilka bränslen kommer att ersätta diesel? På Volvo Lastvagnar har vi länge förstått att det inte finns en enda gyllene snabblösning som kommer att minska koldioxidutsläppen i transportbranschen. Vår teknikstrategi innehåller tre parallella vägar – batterielektriskt, vätebränsleceller och förbränningsmotorer som drivs av förnybara bränslen som grön vätgas, biogas eller HVO (hydrerade vegetabiliska oljor).

 

Varje bränsletyp har sina egna styrkor och svagheter, och vilket bränsle som passar dig bäst beror på dina unika förutsättningar och transportuppdrag. För många företag kan den bästa lösningen vara flytande biogas, LBG. Med flytande biogas i tanken kan du ställa om din transportverksamhet redan i dag. Biometanproduktionen ökar stadigt i Sverige, såväl som i omvärlden, och tanknätverket växer hela tiden för flytande gas, vilket gör LBG till ett bra alternativ.

 

Vad är LBG?

LBG, flytande biogas, eller bio-LNG – kärt barn har många namn – tillverkas av organiskt avfallsmaterial, inklusive matavfall från hushåll, jordbruks- och industriavfall, samt gödsel, avloppsslam och avloppsvatten. Kort och gott innebär det att avfallsmaterialet bryts ner och renas för att skapa biometan. Detta kyls sedan ner till cirka -160 °C, då det kondenseras och blir flytande, vilket skapar LBG.

LBG är kemiskt likvärdig med konventionell LNG. Den har samma prestanda och kan användas i samma fordon och tankningsinfrastruktur. Men eftersom det är gjort av organiskt avfall snarare än fossil naturgas är den förnybar och koldioxidneutral som bränslekälla, från tank till hjul.
 

Faktum är att när biogas produceras av gödsel kan produktionsprocessen till och med generera negativa koldioxidutsläpp på upp till 200 % (från källa till hjul).* Detta beror inte bara på att det förhindrar utsläpp av koldioxid från förbränning av fossila bränslen, men hindrar även metanutsläpp i atmosfären som vanligtvis skulle komma från gödsellagring och -bearbetning. Med andra ord skulle nettoutsläppen från en gasdriven lastbil i det här fallet kunna neutralisera utsläppen från två diesellastbilar.

 

Eftersom LBG använder avfallsmaterial, och den överblivna biprodukten kan användas som gödningsmedel, bidrar det dessutom till en cirkulär ekonomi. Den kan också tillverkas lokalt, vilket minskar koldioxidutsläpp från transporter ytterligare.

 

Hur ser marknaden för LBG ut?

Tidigare har låg produktion och inte tillräckligt stort tanknätverk för gasdrivna lastbilar begränsat potentialen för LBG. Så ser det inte alls ut i Sverige i dag.

 

EU siktar på att öka produktionen av biometan till 35 miljarder kubikmeter till 2030 som en del av sin REPowerEU-plan. Från och med 2023 uppgår den kombinerade biometan- och biogasproduktionen redan till 22 miljarder kubikmeter. (EU:s totala naturgasförbrukning år 2023 var 295 miljarder kubikmeter.) I USA har produktionen av biogas haft tre år av rekordtillväxt, där produktion av bio-LNG står för över 90 % av alla nya projekt 2023. Samtidigt satsar Kina på att producera 20 miljarder kubikmeter biogas till år 2030.

 

För närvarande finns det 780 LNG-tankstationer i Europa som är fullt kompatibla med LBG när produktionen ökar. Kina och Indien ser också stor ökning av antalet gasdrivna lastbilar som ett alternativ till diesel, och förväntas se mer omfattande tanknätverk under de kommande åren.

Antalet tankstationer för flytande gas växer snabbt, särskilt i Europa, och den utvecklingen verkar hålla i sig under de kommande åren.

Vilka typer av transporter lämpar sig LBG bäst för?

Fördelen med en gasdriven lastbil är att den har samma räckvidd som en konventionell dieselmotor och genomsnittstiden för att tanka är densamma. Volvo Lastvagnars gasdrivna motorer har samma effekt- och vridmomentsnivåer som deras motsvarande dieselmotorer och når räckvidder på upp till 1 000 km.

 

När den drivs med traditionell fossil LNG kan koldioxidutsläppen i gasdrivna lastbilar vara cirka 20 % lägre jämfört med diesel, från tank till hjul. När den drivs med LBG är koldioxidutsläppen 100 % lägre, i kombination med förnybar HVO. Motorn använder en liten mängd av antingen förnybar HVO eller diesel för att antända gasen, samt AdBlue för efterbehandling av avgaser. 

 

I dag är det många åkerier och transportföretag som redan gjort övergången från diesel till gas. Detta har underlättats genom det växande antalet tankstationer för flytande gas i Sverige, som möjliggör att alltfler transportrutter kan köras på flytande gas. Det har resulterat i betydliga minskningar av koldioxid i dessa företags verksamheter. Det finns flytande gaslastbilar inom alla segment, majoriteten inom fjärrtransporter, men även inom distribution, flis, anläggning såväl som timmertransporter. 

 

Från globalt perspektiv kommer övergången från traditionell LNG till LBG att ske smidigt allt eftersom biogasen blir mer lättillgänglig, eftersom samma fordon och tankinfrastruktur kan användas för båda två. I Sverige har redan LBG blivit den mest sålda flytande gasen i Sverige, andelen tankad LNG är betydligt lägre.

 

Tanknätverk i Sverige

På den svenska marknaden bidrar flera gasleverantörer till att säkra tillgången till framför allt LBG, men även LNG. Gasum har flest antal tankstationer i Sverige, följt av OG Clean Fuels, Polargas och St1. I dagsläget finns ett drygt 30-tal tankstationer för flytande gas i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder, och antalet växer stadigt. Energigas Sverige är branschorganisation i Sverige för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas, syngas och vätgas. De erbjuder en karta över tankstationer där du kan tanka LBG eller LNG. 

 

Med fler transporter som går på flytande biogas på våra vägar, minskas utsläppen ner mot noll, från tank till hjul. För många åkerier och transportföretag är detta den enklaste och mest effektiva vägen till koldioxidneutrala lastbilstransporter. Och för branschen innebär det betydande steg framåt på vägen mot en mer hållbar verksamhet.

 

 

* Tank-till-hjul står för de utsläpp som genereras av ett bränsle under fordonsdriften. Källa till hjul omfattar också utsläppen från utvinning, raffinering och produktion.  

Lästips