I Euro NCAP:s första säkerhetstester någonsin av tunga lastbilar var det endast två modeller som fick bästa möjliga betyg, nämligen Volvo FH Aero och Volvo FM. Vad krävs för att få högsta poäng? Och vad är det egentligen som testas?
Euro NCAP (European New Car Assessment Program) grundades 1996 i Belgien och blev snabbt europeisk branschstandard för bedömning av säkerhet för personbilar. Programmet stöds av ett flertal europeiska myndigheter samt EU.
Nu har Euro NCAP även börjat testa tunga lastbilar, och de första resultaten presenterades i november 2024. Nio olika lastbilar från sju tillverkare testades, och Volvo FH Aero och Volvo FM fick båda fem stjärnor.
Det är viktigt att notera att Euro NCAP i testomgångarna har utvärderat ett brett urval av säkerhetssystem, till exempel kollisionsvarning och konstantfarthållare. Dessa system är framtagna för att stödja föraren samt förhindra att olyckor inträffar.
I den första omgången testade Euro NCAP alla lastbilar i en rad olika situationer. Baserat på hur väl lastbilarnas säkerhetssystem fungerade, betygsattes fordonen därefter på en skala från 0 till 100 %.
Säkerhetssystemen är grupperade i tre områden: säker körning, undvikande av kollisioner och efter kollision. För att få fem stjärnor krävs det att procentandelen för prestanda är minst 80 % för samtliga tre områden.
På området säker körning uppnådde Volvo FH Aero och Volvo FM 80 % respektive 90 %. Det avgörande här var den direkta sikten – det vill säga hur väl föraren kan se vad som händer framför och bredvid lastbilen. Detta möjliggjordes av hytternas utformning och av de nya sidospeglarna med kameror som på nyare lastbilsmodeller har ersatt backspeglarna.
Volvo FM fick ännu högre poäng än FH Aero tack vare förarstolens lägre position som möjliggör bättre sikt över området närmast lastbilsfronten.
I testerna av systemen som ska hjälpa till att förhindra kollisioner fick båda lastbilarna 89 %, detta tack vare Volvo Lastvagnars system för nödbromsning och körfältshjälp. Volvo Lastvagnar introducerade kollisionsvarning med nödbroms redan 2012, året innan det blev ett lagkrav. Systemen är designade för att upptäcka objekt och automatiskt bromsa eller styra tillbaka till rätt körfält. Exempelvis aktiveras bromsarna automatiskt om en bil framför lastbilen plötsligt bromsar och det finns fotgängare i området kring lastbilen.
Euro NCAP utvärderar de olika systemen genom att testa dem i fler än hundra olika trafikscenarier. Volvo Lastvagnars kollisionsvarning med nödbroms presterade särskilt bra och undvek kollisioner med både personbilar, fotgängare och cyklister i nästan alla utvärderade scenarier.
Det var endast två lastbilstillverkare som tillhandahöll automatisk bromsning för att skydda cyklister när lastbilen svänger mot passagerarsidan. Volvo Lastvagnar kallar detta system för ”Sidokollisionsvarning”. Systemet är en innovation som Euro NCAP beskrev som ”potentiellt banbrytande” eftersom det tar itu med en vanlig säkerhetsrisk i stadsmiljöer: cyklister som är dolda i lastbilens döda vinkel.
Dessutom fick både Volvo FH Aero och Volvo FM ta emot en City Safe-utmärkelse för utmärkt direkt sikt och hög prestanda hos de aktiva säkerhetssystemen för skydd av människor i stadstrafik.
Det är också viktigt att poängtera att dessa resultat inte innebär att vi är i slutet på vår resa. Volvo Lastvagnars vision är noll olyckor, och vi kommer att fortsätta utveckla lösningar som gör våra lastbilar ännu säkrare.
På Volvo Lastvagnar är man övertygad om att det är det övergripande säkerhetstänkandet som ligger till grund för det femstjärniga betyget.
– Vårt mål är alltid att utveckla säkerhetssystem som fungerar i en mängd olika trafiksituationer. Från motorvägar till trånga stadsgator. Det är ett synsätt som också delas av Euro NCAP, som testar säkerhetssystemen i många olika körförhållanden för att verkligen kunna bedöma hur säkra våra lastbilar är, säger Anna Wrige Berling.
– Det här är ett erkännande av vårt konsekventa arbete för att överträffa de mål som lagstiftningen kräver, i syfte att uppnå vår vision om noll olyckor med våra lastbilar. Euro NCAP-klassificeringarna hjälper kunderna i deras inköpsbeslut och uppmuntrar alla oss fordonstillverkare att ständigt arbeta för förbättrad säkerhet.
– Det är också viktigt att poängtera att dessa resultat inte innebär att vi är i slutet på vår resa. Volvo Lastvagnars vision är noll olyckor, och vi kommer att fortsätta utveckla lösningar som gör våra lastbilar ännu säkrare, säger Anna Wrige Berling.
– Det är glädjande att vårt säkerhetsarbete nu granskas av Euro NCAP. Det här är första gången som ett externt, oberoende företag har testat säkerheten för tunga lastbilar och analyserat deras säkerhetsnivåer. Volvo har länge varit känt för sitt engagemang i säkerhet, ett engagemang som är väl förankrat i företagets historia. Nu har resultaten av allt vårt hårda arbete bekräftats av de nya Euro NCAP-klassificeringarna, avslutar Anna Wrige Berling, säkerhetsansvarig vid Volvo Lastvagnar.
Läs mer om Volvo Lastvagnars syn på säkerhet. Kanske kan följande artiklar inom samma område vara intressanta för dig: