Lastvagnar

Ett år med Bolidens batterielektriska lastbil under jord

Susanne Frödin
2025-03-21
Foto: Boliden/Jonas Westling
Kundberättelse Elektromobilitet Förare
Author
Susanne Frödin
PR- & informationsansvarig Sverige

I januari 2024 levererades en Volvo FH Electric till Boliden i Kankbergsgruvan. Det är ett unikt samarbete då Boliden var ett av de första gruvbolagen i världen att använda en serieproducerad batterielektrisk lastbil för transporter under jord. I gruvmiljön under jord har batterielektriska lastbilar många fördelar, de är utsläppsfria och bidrar till en säker och tystare arbetsmiljö. Efter ett år i drift är Dennis Forslund på Boliden mycket nöjd med resultatet. Det är fortfarande Nina Ågren som kör och sköter lastbilen i gruvan, därav kallas den till vardags ”Nina-bilen”.
 

I Bolidenområdet i det mineralrika Skelleftefältet i Västerbotten gjordes det första guldfyndet som lade grunden för ett samhälle för 100 år sedan. Fyndigheten blev senare Bolidengruvan, med tiden Europas största guldgruva. Bolaget Boliden är en del av den moderna industrihistorien i Sverige, precis som Volvokoncernen, som också grundades på 1920-talet. Sedan produktionsstarten har Boliden brutit malm i ett trettiotal gruvor i Skelleftefältet. Idag består området av underjordsgruvorna Renström, Kristineberg och Kankberg. Gruvan i Kankberg har ett djup på över 700 meter. Här bryter man guld och tellur. Den tellur som bryts i Kankbergsgruvan används till bland annat till solcellstillverkning.

 

Samarbete kring elektrifiering

Volvo Lastvagnar och Boliden startade sitt samarbete 2023 kring elektrifiering av lastbilstransporter i Kankbergsgruvan. I januari 2024 sattes den första tunga batterielektriska servicelastbilen i drift. En Volvo FH Electric, såld av Volvos återförsäljare Wist Last & Buss. Den transporterar bland annat bergbult, borrstål och annan utrustning ner till en verkstad drygt 400 meter under jord i Kankbergsgruvan samt mellan olika anläggningar ovan jord i Bolidenområdet.

Volvos och Bolidens samarbete har gett båda parter viktig information om hur batterielektriska lastbilar fungerar i gruvmiljö under jord, framför allt det som rör batterier och drivlina. Det är viktig information för Boliden för att kunna vidareutveckla sina processer och effektivitet, och för Volvos del är det viktig input till att kunna vidareutveckla produkterna. Dennis Forslund arbetar som Bolidens projektledare.

– Redan innan vi tog ellastbilen i drift såg vi stora vinster av samarbetet med Volvo Lastvagnar. Främst inom centrala delar som utbildning och riskhantering men även vid projektering och uppbyggnad av laddinfrastruktur. Det hjälpte oss att komma ett steg närmare en elektrifierad och klimatvänlig gruva, berättar Dennis.  

Vi är mycket nöjda. Det har varit positivt för vår hållbarhetssatsning och för miljön i närområdet, men också för arbetsmiljön både för föraren och för alla som arbetar runtomkring lastbilen.

Ett år i backspegeln

När Dennis får frågan om hur han har upplevt att det här första året med den batterielektriska lastbilen har gått svarar han att det är så mycket som är positivt. 

– Vi är mycket nöjda. Det har varit positivt för vår hållbarhetssatsning och för miljön i närområdet, men också för arbetsmiljön både för föraren och för alla som arbetar runtomkring lastbilen. Drivlinan i sig med batterier har fungerat mycket bra. För den här sortens transporter har vi lärt oss att framtida fordon skulle kunna utrustas med färre batterier. Laddningsbehovet för den här ellastbilen är lågt tack vare korta körsträckor och relativt låg lastvikt. Föraren är mycket nöjd, och alla runtomkring också. Omgivningen är intresserad och ställer ofta frågor till Nina kring hur det går.
 

Bromskraft ger el tillbaka

Under nerfärden 400 meter under jord ger regenereringen, eller motorbromsningen, mycket energi tillbaka till batterierna. Enligt Dennis fyller regenereringen på mellan 25-35 procent av energin som behövs i batterierna. Det har inneburit att ellastbilen inte har behövt ladda så ofta som man förberedde sig för. Idag använder föraren Nina Ågren en AC-laddare för att ladda lastbilen över natten. Laddningen sker i ett kallgarage som håller 10 plusgrader på området, där den är skyddad från snö och kyla under vinterhalvåret. Ellastbilen behöver bara laddas ett par gånger i veckan, tack vare regenereringen på vägen ner i gruvan. Boliden har även en DC-laddare på området. Där kan Nina ladda lastbilen extra om hon har uppdrag att köra längre sträckor på landsväg och snabbt behöver mer energi.
 

Noll utsläpp nere i gruvan

Det är fortfarande Nina Ågren som kör och sköter om lastbilen i gruvan. Då hon har gjort det sedan start kallas den till vardags ”Nina-bilen”. Dennis berättar att hon är mycket positiv till lastbilen, och vill absolut inte byta tillbaka till en dieselvariant, utan den här fungerar så mycket bättre. Hon upplever bra effekt i körningen och att ellastbilen känns pigg och kraftfull. Hon gillar dessutom att körningen blir mjukare, trevligare och tystare, ja, mycket mer behaglig. 

– Det är positivt att den här lastbilen inte ger några utsläpp nere i gruvan och att det är tystare för alla som jobbar i närheten. Det blir helt enkelt smidigare både för föraren och alla runtomkring. 

Bolidens vision är att vara världens mest klimatvänliga och respekterade leverantör av metaller. Ambitionen är att påverka värdekedjan så att de kan producera metaller med ett avsevärt lägre koldioxidavtryck än det globala genomsnittet. Här spelar förstås utsläppsfria transporter en viktig roll. 

Det är positivt att den här lastbilen inte ger några utsläpp nere i gruvan och att det är tystare för alla som jobbar i närheten. Det blir helt enkelt smidigare både för föraren och alla runtomkring.

Säkerheten främst

Såväl för Boliden som för Volvo Lastvagnar är säkerhet A och O. Därför drogs samarbetet i gång med att först göra en gemensam djupgående riskanalys. Innan lastbilen skulle introduceras i verksamheten listades en mängd viktiga punkter som gällde dels ellastbilen i sig, dels för verksamheten. Till exempel skapade Volvo ett extra skydd för batterierna för att motverka eventuella skador underifrån på batterihöljet, givet den tuffa gruvmiljön där lastbilen skulle köra. 

I den gemensamma riskanalysen identifierades vilka skillnader som finns mellan batterielektriska och dieseldrivna lastbilar vid drift nere i gruvmiljö, där fokus låg på att göra förbättringar kring eventuella risker med en batterielektrisk lastbil i gruvmiljö. En noggrann undersökning genomfördes om vad som skulle kunna ske vid olika olyckshändelser som till exempel en brand. 

– Tillsammans med Boliden har vi varit proaktiva och säkerhetsmedvetna. Vi har konstruerat och anpassat ”Nina-bilen” till gruvmiljön för att bli minst lika säker som en traditionell dieseldriven lastbil, berättar Per Hasselberg, en av Volvo Lastvagnars projektledare vid introduktionen av lastbilen hos Boliden. 

Boliden och Volvo har tillsammans följt upp riskanalysen regelbundet under året som gått och den har gett ett gott resultat. Dennis berättar att nu har man kunnat omvärdera vissa risker och reducera sannolikheten för inträffande i analysen, då allt har gått så bra. Det betyder att frekvensen på uppföljningarna kan glesas ut i framtiden.

 

Nära till service

Service och underhåll sköts av Wist Last & Buss. Via verkstaden i Skellefteå finns en satellit-verkstad inne i Kankbergsgruvan sedan ett antal år tillbaka.

– Samarbetet har gått bara bra. Wists personal gör ett bra jobb med att serva den. Så här långt har det inte varit något större slitage på lastbilen och chauffören Nina tar väl hand om den. 

 

Framtiden

Erfarenheterna av elektrifiering i Kankbergsgruvan har varit positiva så här långt. Diskussioner pågår för att se om det blir fler fordon som byts ut mot batterielektriska varianter.

– Efter ett år med den här elektriska servicelastbilen lär vi oss fortfarande mycket. Det gör att vi kan skapa en bättre plattform för olika vägar framåt där planen är att elektrifiera fler applikationer, avslutar Dennis. 

Om Bolidens batterielektriska lastbil
  • Modell: Volvo FH Electric, 6x4
  • Antal batterier: 6 stycken
  • Totalvikt: 30 ton
  • Max lastvikt: ca 13 ton 
  • Transportuppdrag: köra borrstål och annan utrustning i underjordsgruvan i Kankberg
  • Lastbilen levererades och servas av Wist Last & Buss i Skellefteå. De har en satellitverkstad i gruvan.