Lastvagnar

Den nya och supersnabba MCS-laddningen är här

Susanne Frödin
2025-07-03
Förnybara bränslen Hållbarhet Volvo Electric Electric trucks Volvo FH
Author
Susanne Frödin
PR- & informationsansvarig Sverige

Ett viktigt steg för utsläppsfria transporter skedde nyligen i Landvetter. Volvo Lastvagnar genomförde då Europas första publika demo av Megawatt Charging System i samarbete med Milence på deras nya laddstation.

Den 16 juni ägde en milstolpe rum. Tillsammans med Milence genomförde Volvo Lastvagnar Europas första publika demo av Megawatt Charging System, även kallad MCS-laddning eller supersnabbladdning, vid Milence nya laddhubb i Landvetter utanför Göteborg. Ett avgörande steg mot utsläppsfria tunga transporter.

MCS-laddningen skedde inför gäster från EVS38-konferensen; Electric Vehicle Symposium, som pågick den veckan i Göteborg. Sveriges infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson var på plats, och var en av dem som fick provladda lastbilen.
 

MCS-korridor byggs för att snabba på elektrifieringen

Med snabbladdning på över 1 megawatt kan en ellastbil laddas på bara 30–40 minuter. Detta är ett viktigt steg för Europas första MCS-korridor som Milence bygger mellan Stockholm och Antwerpen i Belgien. På Milence laddstationer får förare även tillgång till toaletter, dusch, lounge och WiFi, allt för att även kunna ladda sina egna batterier. Hos Milence i Landvetter finns det även åtta CCS-laddstolpar.

–  Det här är ett verkligt genombrott för utsläppsfria transporter. Det betyder att transportföretag kan köra riktigt långa sträckor med eldrivna lastbilar utan att behöva kompromissa med produktiviteten. Den supersnabba laddningen och den höga lastkapaciteten gör detta till en mycket konkurrenskraftig lösning, säger Roger Alm, VD Volvo Lastvagnar.

Den supersnabba laddningen och den höga lastkapaciteten gör detta till en mycket konkurrenskraftig lösning.

Ellastbilar med lång räckvidd

Lastbilen som användes vid MCS-laddningen var Volvo FH Aero Electric med e-axel. Den kan ha 8 batterier ombord med 780 kWh installerad batterikapacitet. Lastbilen, med en räckvidd på upp till 600 kilometer, kommer att lanseras formellt under andra kvartalet 2026. Att ladda lastbilens batteripack (från 20 % till 80 %) tar 30–40 minuter, vilket innebär att det kan göras inom den lagstadgade viloperioden för lastbilsförare inom EU och därmed bidra till hög produktivitet. Nya FH Aero Electric har utvecklats för fjärrtransporter, ett segment som står för en stor del av lastbilstransporters CO2-utsläpp, och som har varit utmanande att elektrifiera – fram tills nu.
 

Laddning med CCS2 eller MCS

Dagens CCS2-lösningar levererar vanligtvis mellan 50–400 kW likström och används både för personbilar och batterielektriska lastbilar.  MCS-lösningar har utvecklats specifikt för snabbladdning av elfordon med mycket stor batterikapacitet, till exempel batterielektriska lastbilar, och möjliggör laddning med en effekt på över en megawatt. Det gör att laddtiderna blir mycket snabbare och ökar effektiviteten i laddprocessen. För att säkert hantera den högre strömmen kräver MCS-lösningar en egen specialanslutning, som skiljer sig från CCS. De senaste modellerna av ellastbilar utrustas nu med båda uttagen, vilket gör dem kompatibla med båda systemen.

MCS-tekniken är ett viktigt steg för att elektrifiera transportbranschen ännu mer och göra övergången till hållbara energikällor snabbare och smidigare.
 

Samarbete driver på utvecklingen

Kristina Nilsson, som arbetar som chef för Charging & Infrastructure Solutions på Volvo Energy var mycket nöjd med dagen.

–  Dagens lyckade laddning är en stark bekräftelse på vad MCS betyder. Tillsammans med Milence är vi redo att leverera ett riktigt genombrott tack vare ett nära samarbete. Idag har vi sett att MCS-tekniken är på plats, och att den har förmågan att minska laddtiderna avsevärt för kunder, och därmed också minska den totala ägandekostnaden. Vi kommer att fortsätta att arbeta sida vid sida för att bygga ut det offentliga laddnätverket i Sverige och resten av Europa, och stå fast vid våra åtaganden tillsammans på denna elektrifieringsresa. Partnerskap är det nya ledarskapet!

Även Milence var mycket glada över demon av laddningen på deras anläggning.

– Det här är en viktig milstolpe för hela branschen eftersom vi visar att elektriska, hållbara vägtransporter inte längre är en framtida ambition, utan en verklighet. Dessa framsteg möjliggör en mer hållbar verksamhet och ger transportföretagen möjlighet att påskynda sin omställning, avslutar Anja van Niersen, VD för Milence. 

Det här är en viktig milstolpe för hela branschen eftersom vi visar att elektriska, hållbara vägtransporter inte längre är en framtida ambition, utan en verklighet.

Om Milence

Just nu bygger Milence 1 700 laddpunkter runt om i Europa fram till 2027. Milence är ett joint venture som startats av Volvokoncernen, Daimler Truck och Tratonkoncernen.