Kyl- och Frysexpressen Mälardalen satsar på eldrivna lastbilar för att möta framtidens krav och minska klimatpåverkan. Med stöd från sina kunder, engagerade förare och utveckling av laddlösningar är de på god väg mot målet: en fossilfri fordonsflotta till 2027.
Från logistikterminalen i Årsta kör Kyl- och Frysexpressen tempererade varor till kedjor som Ica, Coop, Dagab, Pressbyrån och Martin & Servera. Totalt levererar de till 110 butiker, varav många ligger innanför Stockholms tullar.
De senaste åren har Kyl- och Frysexpressen satsat på att elektrifiera sin fordonsflotta. Målet är tydligt – år 2027 ska samtliga fordon drivas med 100 % förnybara drivmedel. För att nå dit har företaget redan investerat i åtta eldrivna Volvolastbilar och beställt ytterligare två Volvo FM Electric.
– Jag tror stenhårt på elen, i varje fall inom distributionstrafiken. Men det krävs att regeringar stödjer omställningen med rimliga skatter och subventioner. Det är avgörande för hur många eldrivna lastbilar vi kommer att se på våra vägar inom fem år, säger Jens Jandersson, fordon- och verkstadschef på Kyl- och Frysexpressen.
Jens förklarar att det inte räcker att bara köpa eldrivna lastbilar – hela kalkylen måste gå ihop. Det krävs ett nära samarbete med deras kunder för att dela på kostnaderna och skapa en hållbar affärsmodell.
– En ellastbil kostar ju mer i inköp jämfört med en konventionell lastbil. Vi kan inte köra eldrivet utan att våra kunder är med och delar på de högre initiala kostnaderna. För oss handlar det om att skapa en lönsam strategi där alla parter är med på resan.
– Planering är allt. Våra eldrivna lastbilar rullar från klockan fyra på morgonen till tio på kvällen. Vi måste maximera nyttjandet av varje bil för att få ekvationen att gå ihop. Ju mer vi kan köra dem, desto bättre ekonomi får vi, säger Jens.
De har en räckvidd på över 30 mil, även i vår form av körning.
En av de största utmaningarna i denna omställning är att säkerställa en fungerande laddinfrastruktur.
– För oss handlar det om att hitta en bra balans mellan laddning och drift. Vi har idag en 150-kilowattsladdare och sju lågeffektsladdare, men vi behöver mer kapacitet för att kunna utnyttja ännu fler lastbilar fullt ut. Vi tittar till exempel på att installera solpaneler och batteripack för att optimera laddningen och hålla nere kostnaderna.
En viktig del av driften är uppföljningen via Volvo Connect. Den digitala tjänsten ger Jens möjlighet att övervaka fordonens status och laddning i realtid.
– Om något avviker, som att en lastbil inte laddar, får jag en notis direkt. Det gör att vi kan åtgärda problem innan de blir kostsamma. Verktyget hjälper även till med positionering och optimering av rutter, säger han.
Förarna på Kyl- och Frysexpressen är entusiastiska och har snabbt tagit till sig de nya eldrivna lastbilarna och beskriver dem som både effektiva och bekväma. Nya Volvo FM Electric har förändrat deras arbetsvardag.
– Räckvidden är superbra jämfört med våra eldrivna lastbilar från 2021. Även om det är kallt och temperaturen går ner, det påverkar nästan ingenting. De fungerar otroligt bra, även under vintern. De har verkligen gjort jobbet enklare och roligare, jublar Mauricio Morales.
– Jag älskar de nya sidospeglarna med kamera, särskilt när jag backar in i trånga gluggar där det är skugga. Jag har mycket bättre koll på skåpet och vart ”rumpan” tar vägen. Och man har bättre sikt överlag, både med vidvinkeln och vanliga kameran, säger föraren Robin Sundgren.
Jens Jandersson ser eldrift som en självklar del av lösningen för att nå en fossilfri fordonsflotta till 2027, men lyfter även fram gasdrivna lastbilar som viktiga komplement.
– På våra körningar med energikrävande kylaggregat och många stopp har vi märkt att lastbilar med komprimerad gas har för hög förbrukning, det blir inte effektivt. Däremot har flytande biogas fungerat mycket bättre och är ett bra komplement till eldrivna fordon, speciellt för de lite längre transporterna, säger han.
Jens avslutar optimistiskt men realistiskt:
– Att bli helt fossilfria är en utmaning, men vi har en plan och är på god väg att nå dit.