Biogas och tung skogskörning – går det verkligen ihop? På Hestra Åkeri är svaret ett självklart ja. Med Sveriges första gasdrivna timmerbil med kran visar de att fossilfria transporter inte behöver innebära kompromisser.
Det doftar nysågat virke och vårsolen strålar över brädstaplarna på Hållanders sågverk i Dalstorp. Mitt bland maskiner och stockar står den – Sveriges första biogasdrivna rundvirkesbil med kran. Bakom satsningen står Patrik Lindgren, ägare till Hestra Åkeri, och det råder ingen tvekan om att han är stolt.
– Vi har kört 3 000 mil nu och det fungerar över förväntan. Det är inte alla som kan säga att man kör en fossilfri transport från stubbe till planka. Men det är precis vad vi gör varje dag, säger Patrik.
Hestra Åkeri startades 2008 och är idag ett renodlat timmeråkeri med åtta ekipage. Patrik har själv kört mycket timmer – och gör det fortfarande när tid ges.
– Jag älskar skogen. Jag bor på landet, jag jagar, och jag trivs med att jobba nära naturen. Att vi dessutom kan göra det utan att belasta miljön känns extra bra.
Idén att köra timmer med en biogasdriven lastbil föddes i samtal mellan Hestra Åkeri, Volvo och Finnvedens Lastvagnar för två år sedan. För att det skulle fungera i skogen hade Patrik Lindgren ett tydligt krav – bilen måste ha krypväxlar.
– Ska du dra igång 70 ton i en brant backe, då är krypväxeln helt nödvändig. Det är A och O, säger han.
I dag är timmerbilen en del av vardagen på Hestra Åkeri och används i uppdrag för bland annat Sydved och Sveaskog.
Volvo FH med 500 hästkrafter och 2 500 Nm vridmoment är byggd för att klara tunga transporter. Men det som verkligen gör skillnad i skogen är I-Shift-växellådan med krypväxlar. Den ger föraren total kontroll i låg fart, minskar slitaget på kopplingen med upp till 75 procent – och gör det möjligt att ta sig fram även där vägen knappt finns.
Amanda Jacobson är en av förarna på Hestra Åkeri som dagligen kör den biogasdrivna timmerbilen i skogen.
– Den är ovärderlig. Har du fullt lass och står i en backe där det är mjukt i marken, då är det krypväxeln som gör att du tar dig upp. Utan den är det lätt att köra fast, säger Amanda.
Hestra Åkeris satsning är inte bara ett test – det är en del av en större vision. Skogsbolagen Sydved och Sveaskog är båda delaktiga i projektet och ser biogas som en viktig pusselbit i omställningen till fossilfria transporter.
– Vi vill visa att det går att göra skillnad här och nu. Det är ingen framtidsvision längre – vi kör redan, säger Patrik.
Biogasen som används i lastbilen är förnybar och kan produceras av exempelvis matavfall, gödsel och restprodukter från industrin. Det betyder att soporna du slänger hemma kan vara med och driva en timmerbil med en tågvikt på 70 ton.
– Det är ganska mäktigt att tänka på. Att vi kan ta något som annars slängs och omvandla det till kraft nog att köra virke till sågverk. Det är cirkulär ekonomi på riktigt, säger Patrik.
För Amanda är jobbet mer än bara att köra – det är en livsstil.
– Jag är uppvuxen på gård och van vid att vara ute i naturen. Jag trivs i skogen. Det känns meningsfullt att kunna köra tungt med timmer och samtidigt veta att man inte förstör miljön man arbetar i.
Även om gasstationer fortfarande är relativt få, fungerar planeringen bra enligt Hestra Åkeri. De lägger körningen så att tankningen blir en naturlig del av rutten.
– Vi har fått mycket uppmärksamhet från kollegor i branschen. Många är nyfikna – och skeptiska. Men när de ser att det fungerar, då börjar något hända. Biogas är redan idag ett effektivt och hållbart komplement till diesel, avslutar Patrik.