Lastvagnar

Hur man lockar fler kvinnor till lastbilsbranschen

Delphine Maury
2025-03-07
Förare
Author
Delphine Maury
Senior Market Analyst, at Group Truck Technology

Fler och fler kvinnor har börjat arbeta i det som en gång var en traditionellt mansdominerad transportbransch. I dag ser vi många kvinnor som lastbilsförare. En ny undersökning kastar ljus över några av de erfarenheter, utmaningar och möjligheter som kvinnliga lastbilschaufförer står inför.

Den globala bristen på skickliga lastbilschaufförer – som många transportföretag redan begränsas av – förväntas förvärras avsevärt fram till 2028. Att få in fler kvinnor i branschen som förare är en av de möjliga lösningarna på krisen. I USA har antalet kvinnliga lastbilschaufförer växt med 88 % sedan 2010. Men även där är branschen fortsatt mansdominerad och kvinnor utgör endast 13,7 % av förarna. På andra håll är framstegen färre och i Europa utgör kvinnor endast 4 % av lastbilsförarna. Utverklingen i Sverige är däremot positiv, men andelen kvinnliga lastbilsförare i Sverige är enligt en rapport 2024 från TYA ändå bara 9 %. TYAs rapport visar även att bland alla nyanställda lastbilsförare det senaste året är 18 % kvinnor, vilket är en uppåtgående trend. Samma positiva utveckling går att spåra på gymnasiets Fordon- och transportprogram inriktning Transport, där tjejerna i dag utgör 34 % av alla elever.

För att få mer insikt om vad som motiverar kvinnor att bli lastbilschaufförer genomförde Volvo Lastvagnar nyligen en undersökning i tio europeiska länder, baserad på intervjuer med 231 kvinnor.

– Om vi ​​vill lyckas med att rekrytera och behålla kvinnor i branschen måste vi känna till mer om deras erfarenheter och undvika att förlita oss på antaganden och att fastna i stereotyper, säger Delphine Maury, senior marknadsanalytiker på Volvo Lastvagnar, och en av personerna bakom studien.

 

 

Vad gillar kvinnliga förare i sitt jobb?

Resultaten från undersökningar visar tydligt att många kvinnliga förare upplever en mängd positiva aspekter med sitt jobb. 44 % upplever att lastbilskörning har goda effekter på deras mentala hälsa. Två tredjedelar av svarspersonerna säger att de kan se sig stanna kvar i rollen hela sitt yrkesverksamma liv och skulle rekommendera yrket till andra kvinnor. 75 % anser att de har bra arbetsvillkor och 91 % säger sig ha goda relationer med andra lastbilsförare. Och 88 % av de tillfrågade känner en känsla av stolthet över att vara kvinna i detta yrke. 

– Jag blev verkligt förvånad över den passion de känner inför sitt jobb. Många av de kvinnliga förarna har inte valt branschen av nödvändighet, för att de behöver jobbet. De har valt det här yrket. De älskar att köra och vara ute på vägarna, säger Delphine.

 

På frågan om vad de gillar med sitt jobb var det vanligaste svaret att köra (83 % av svarspersonerna), vara ensamma (53 %), resa och se olika regioner (51 %), vara oberoende (47 %) och inte vara på ett kontor (45 %). På frågan om vad de tycker bäst om med att arbeta var de mest populära svaren körtid (75 %), lyssna på musik/poddsändningar/ljudböcker (63 %), leverera varor (43 %) och chatta med andra lastbilschaufförer (41 %).

Vilka är hindren för att vara kvinna i lastbilsbranschen?

Trots de många positiva aspekterna visade undersökningen också några viktiga nackdelar med yrket. Många svarspersoner rapporterade problem med att hitta toaletter (63 %) och duschar (57 %) vid lastbilsstopp, och 70 % upplevde problem med städningen av tillgängliga toaletter. 

När de tillfrågades om vad de ogillar med sitt jobb, var de vanligaste faktorerna bristande respekt från andra trafikanter och förare (70 %), faror och risker för olyckor (53 %) och strikta regler (40 %). Och samtidigt som många upplever jobbet som positivt för sin mentala hälsa, anser många också att det har en negativ effekt på deras fysiska hälsa (49 %) och deras personliga liv (43 %). 31 % av kvinnorna uppger att de utsätts för sexistiskt och kvinnofientligt beteende.      

Undersökningen tog även upp frågor om lastbilsdesign och ergonomi samt säkerhet och personlig säkerhet vid lastbilshållplatser. Resultaten tyder dock på att de problemen inte är avgörande för de flesta kvinnliga förare. Medan många kvinnor vidtar vissa säkerhetsåtgärder, såsom kameror och dörremmar, känner 70 % av de tillfrågade sig antingen trygga eller säkra när de sover i sin lastbil på natten. 

Många kvinnliga lastbilsförare vill inte ha särbehandling eller eller få anpassningar – de vill bara bli behandlade som vanliga lastbilsförare.

Vad kan företag göra för att attrahera och behålla fler kvinnliga lastbilsförare?

I ljuset av undersökningens resultat anser Delphine Maury att några av de viktigaste åtgärderna som åkerier och transportföretag kan vidta är att säkra platser för övernattningsstopp, säkerställa tillgång till rena toaletter under skift och utrusta lastbilar med säkerhetstillbehör, till exempel kameror och larm. Andra viktiga åtgärder är att skapa flexibla arbetsarrangemang för att förare ska kunna uppnå en bra balans mellan arbete och fritid.

– Men det bör understrykas att de här åtgärderna inte bara bidrar till att behålla kvinnliga chaufförer – de gynnar även männen. Faktum är att det jag har förstått från den här undersökningen är att många kvinnliga lastbilsförare inte vill specialbehandlas eller få anpassningar – de vill bara bli accepterade som vanliga lastbilsförare och behandlas på samma sätt som sina manliga kollegor, säger Delphine.

De här åtgärderna bidrar inte bara till att behålla kvinnliga chaufförer – de gynnar även männen.

"Jag älskar friheten"

22-åriga Amanda Gren från Tomelilla i Sverige har varit lastbilsförare i över ett år, och hennes erfarenheter stämmer överens med undersökningens resultat. Hon arbetade tidigare inom detaljhandeln innan hon bestämde sig för att byta karriär. Att vilja få en hyfsad lön, utan att behöva sätta sig i skolbänken i ytterligare 3–4 år, gjorde att möjligheten att bli lastbilsförare tilltalade henne. Hon kunde till och med få jobb hos det lokala åkeriet Erikssons Åkeri innan hon avslutade sin förarutbildning.

 

– Jag älskar friheten. När jag jobbade i butik tittade min chef hela tiden över axeln på mig och jag kunde bara ta rast på bestämda tidpunkter. Men nu kan jag jobba som jag vill. Nu är jag min egen chef, säger hon.

När jag jobbade i butik tittade min chef hela tiden över axeln på mig och jag kunde bara ta rast på bestämda tidpunkter. Men nu kan jag jobba som jag vill. Nu är jag min egen chef.

Hennes erfarenhet är att hon accepteras för den hon är av de flesta i branschen, med undantag för vissa äldre män som rynkar på näsan när de ser henne bakom ratten.

– Den största skillnaden är att man som kvinna erbjuds massor av hjälp även om man inte vill det. Folk bara förutsätter att du behöver hjälp, vilket kan vara frustrerande, avslutar Amanda Gren.

 

För att lära dig mer om hur det är att vara kvinna i lastbilsbranschen kan du läsa om den polska lastbilsföraren och transportören Iwona Blecharzyk, samt se videor från hennes roadtrip genom Skandinavien som en del av Volvo Trucking Adventure.