Volvo Lastvagnar

Sverige

×

Minska din miljöpåverkan med gasdrivna lastbilar

Vill du göra dina transporter mer miljövänliga samtidigt som du sänker dina bränslekostnader? Då bör du titta närmare på våra gasdrivna lastbilar. Vi har lastbilar för allt från sophämtning och distributionstransporter till krävande regionala transporter och fjärrtransporter. De finns dessutom i versioner som kan köras på antingen CNG eller LNG i form av både naturgas och biogas beroende på tillgänglighet. Den goda globala tillgången på bränsle gör att du kan minska dina CO2-utsläpp med 20–100 procent* och möjliggör en smidig övergång till miljömässigt hållbara transporter.

Våra lastbilar som drivs på LNG och CNG

Den lätta och mångsidiga Volvo FE CNG har en räckvidd upp till 400 km på komprimerad naturgas eller biogas och är perfekt för stadstransporter som sophämtning och distributionstransporter. Den höga prestandan och räckvidden på upp till 1 000 km vid användning av flytande naturgas eller biogas gör Volvo FM LNG och Volvo FH LNG perfekta för regionala transporter och fjärrtransporter.

Vad är LNG?

LNG är naturgas eller biogas som har kondenserats genom nedkylning till mycket låga temperaturer. När gasen övergår till vätskefas minskar dess volym så mycket att lastbilens tankar kan rymma tillräckligt med bränsle för fjärrtransporter. Nätverket av LNG-tankstationer växer över hela Europa och stöds av EU. Det innebär att LNG har en enorm potential som alternativ till diesel i lastbilar. Våra LNG-drivna lastbilar som körs på fossil naturgas minskar CO2-utsläppen med 20 procent* jämfört med diesel. Vid användning av biogas minskar CO2-utsläppen med 100 procent*.

 

*Omfattar utsläppen från fordonet under användning, det vill säga ”tank till hjul”.

Vad är CNG?

CNG är naturgas eller biogas som komprimerats till högt tryck och lagras i tankar i lastbilen. Våra CNG-drivna lastbilar har tillräckligt med kraft, vridmoment och räckvidd för att hantera krävande distributionstransporter och sophämtning. Vid användning av komprimerad biogas minskar CO2-utsläppen med upp till 70 procent*.

 

*Omfattar de totala utsläppen under hela kedjan från produktionen till användningen av bränslet, vilket brukar kallas ”källa till hjul”.

Vad säger våra kunder?

Sandahlsbolagen kör fossilfritt
Sandahlsbolagen tar över ansvaret för transportflödet av Volvo Lastvagnars lastbilshytter mellan fabrikerna i Umeå och Göteborg – och de gör det helt fossilfritt.

Investerar i fossilfritt 
”Det är ju inte en kostnad att jobba med miljö, det är lönsamhet.” Erik på Alfredsson Åkeri pratar Volvo FH LNG som körs på flytande biogas.

Hur uppnår vi klimatmålet 2030?
Sverige ska minska utsläppen från transporter med 70 % till 2030 jämfört med 2010. Hur gör vi det? Hör fyra aktörer berätta om vad som krävs för att uppnå målet.

Lästips

Är du redo för gasdrift?