Lastvagnar

Minska din miljöpåverkan med gasdrivna lastbilar

Vill du göra dina transporter mer hållbara samtidigt som du sänker dina bränslekostnader? Då bör du titta närmare på våra gasdrivna lastbilar. Vi har lastbilar för allt från sophämtning och distributionstransporter till krävande regionala transporter och fjärrtransporter. De finns dessutom i versioner som kan drivas med antingen CNG eller LNG – tillvekade av naturgas eller biogas. Med en god global tillgång till bränsle och möjligheten att minska ditt CO2-avtryck med 20–100 procent hjälper de dig med en smidig övergång till hållbara transporter.

Våra gasdrivna lastbilar

Den lätta och mångsidiga Volvo FE CNG har en räckvidd upp till 400 km på komprimerad naturgas eller biogas och är perfekt för stadstransporter som sophämtning och distributionstransporter. Den höga prestandan och räckvidden på upp till 1 000 km vid användning av flytande naturgas eller biogas gör gasdrivna Volvo FM och Volvo FH perfekta för regionala transporter och fjärrtransporter.

Vad är CNG?

Biogas och naturgas som har komprimerats till högt tryck säljs under namnen bio-LNG respektive CNG. Våra CNG-drivna lastbilar har tillräckligt med effekt, vridmoment och räckvidd för att hantera krävande distributionstransporter och sophämtning. Vid användning av komprimerad biogas minskar CO₂-utsläppen med upp till 70 procent.

Vad är LBG och LNG?

Det är naturgas eller biogas som har kondenserats genom nedkylning till mycket låga temperaturer. När gasen övergår till vätskefas minskar dess volym så mycket att lastbilens tankar kan rymma tillräckligt med bränsle för fjärrtransporter. Nätverket av gas-tankstationer växer över hela Europa och stöds av EU. Det innebär att LBG och LNG har en enorm potential som alternativ till diesel i lastbilar. Våra gasdrivna lastbilar som körs på fossil naturgas minskar CO2-utsläppen med 20 procent* jämfört med diesel. Vid användning av biogas minskar CO2-utsläppen med 100 procent*.

 

*Omfattar de totala utsläppen under hela kedjan från produktionen till användningen av bränslet, vilket brukar kallas ”källa till hjul”.

Vad säger våra kunder?

Full gas mot nya uppdrag 
Nemax Miljöhantering tar täten och vinner upphandlingar tack vare transporter som körs med lastbilar på flytande biogas. Hör Anki Bergstedt berätta om deras framgångsrika satsning mot att vara ett helt fossilfritt företag senast 2030.

Sandahlsbolagen kör fossilfritt
Sandahlsbolagen tar över ansvaret för transportflödet av Volvo Lastvagnars lastbilshytter mellan fabrikerna i Umeå och Göteborg – och de gör det helt fossilfritt.

Hur uppnår vi klimatmålet 2030?
Sverige ska minska utsläppen från transporter med 70 % till 2030 jämfört med 2010. Hur gör vi det? Hör fyra aktörer berätta om vad som krävs för att uppnå målet.

Lästips

Hur stort är ditt miljöavtryck?

Använd miljökalkylatorn för att fastställa avtrycket för din lastbil. Ta reda hur stor påverkan din lastbil gör under hela livslängden.

Är du redo för gasdrift?