Lastvagnar

50 års studier av olyckor på vägarna för att förbättra trafiksäkerheten

I år är det 50 år sedan Volvo Lastvagnars Accident Research Team systematiskt började samla in och analysera djupgående information kring verkliga trafikolyckor. Den kunskap som erhållits är oerhört värdefull när det gäller utvecklingen av säkerhetssystem och framtida fordonskonstruktioner, med målet att göra lastbilar och transporter säkrare.
Accident Research Team
Årligen dör 1,35 miljoner människor i trafikolyckor världen över. – Vi arbetar för alla trafikanters säkerhet, både i och utanför våra lastbilar. Vår vision är noll olyckor – det finns inga andra alternativ, säger Anna Theander (t.h.), gruppledare för Volvos Accident Research Team. Bredvid henne står Anna Wrige Bergling (t.v.), säkerhetsdirektör på Volvo Lastvagnar.

Accident Research Teams (ART) arbete syftar till att förbättra Volvo Lastvagnars aktiva och passiva säkerhetssystem. Forskning kring passiv säkerhet handlar om att minimera konsekvenserna av en olycka, medan aktiv säkerhet syftar till att undvika eller förmildra olyckor. Att förstå hur trafikolyckor uppkommer, genom att i detalj studera verkliga olycksscenarior, är avgörande för att rädda människoliv.

– Varje år dödas 1,35 miljoner människor i trafikolyckor världen över. Det här är något vi ser väldigt allvarligt på, förklarar Anna Wrige Bergling, säkerhetsdirektör på Volvo Lastvagnar. – ART:s arbete ger oss värdefulla insikter som i slutändan kommer att bidra till att ge lastbilsförare en säkrare arbetsmiljö och förbättra trafiksäkerheten för alla medtrafikanter. Det här arbetet stödjer vår säkerhetsvision att ingen Volvolastbil ska vara inblandad i en trafikolycka.  

Verkliga olyckor som komplement till planerade krocktester

– Säkerhet har varit ett av Volvos kärnvärden sedan företaget grundades. ART skapades 1969 för att utreda trafikolyckor i verkligheten. Målet var, och är, att öka trafiksäkerheten genom att använda informationen för att förbättra framtida fordonsutveckling, säger Anna Theander, gruppledare på Volvos ART.

I dag utgörs ART av ett tvärfunktionellt nätverk av trafiksäkerhetsexperter, som studerar fakta och delar unika insikter kring orsakerna till trafikolyckor. Dessa insikter kompletterar den kunskap som erhålls genom krocktester utförda i Volvo Lastvagnars laboratorium. Utöver det analyseras även nationell och regional trafiksäkerhetsstatistik för att nå en ännu djupare förståelse.  

– De insikter som ART kommer fram till utgör värdefull vägledning för våra produktutvecklare. Våra säkerhetsexperters förståelse av komplexa olycksscenarior ger Volvo Lastvagnars utvecklingsteam möjlighet att utveckla säkerhetslösningar som överstiger och överträffar det man initialt trodde krävdes, berättar Anna Wrige Bergling.

Lära av historien för att förbättra framtiden
– I femtio års tid har ART skaffat djup kompetens genom att studera vad som skett på olycksplatser och försett Volvos produktutvecklare med avgörande information, förklarar Anna Theander. – De insikter som ART förvärvat kommer även i framtiden att fortsätta bidra till Volvo Lastvagnars proaktiva trafiksäkerhetsarbete, såväl för förardrivna som autonoma fordon.

Högupplösta bilder >
Pressmeddelande som PDF >

För ytterligare information kontakta:

Susanne Frödin
PR- & Informationsansvarig, Volvo Lastvagnar Marknad Sverige
tel: 0739 02 08 20, e-post:
susanne.frodin@volvo.com.

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar för krävande kunder med ett komplett sortiment av medeltunga och tunga lastbilar. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk bestående av 2 100 återförsäljare och verkstäder i mer än 130 länder. Volvolastbilar monteras i 15 länder och  2018 levererades mer än 127 000 Volvolastbilar över hela världen. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen, en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, entreprenadmaskiner och motorer för marint och industriellt bruk. Koncernen erbjuder också kompletta lösningar för finansiering och service. Volvo Lastvagnars arbete bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.