Lastvagnar

Mattias Ahlberg Tomas Thuresson
2024-01-29
Teknologi och innovation
Authors
Mattias Ahlberg
Total Offer Intro Manager
Tomas Thuresson
Commercialization Manager New Offer

Nya lastbilar och funktioner från Volvo Lastvagnar – allt du behöver veta

Optimerad energieffektivitet, bättre sikt och en helt ny förarupplevelse – det kan du förvänta dig av nyheterna som presenterades av Volvo Lastvagnar den 29 januari. Förbättringar av viktiga funktioner ger betydande fördelar för transportbranschen, förarna och även samhället som helhet. Här är en summering av de viktigaste nyheterna.
 

Volvo Lastvagnars senaste lansering av lastbilar och innovationer är en av de mest omfattande som har genomförts för den tunga transportbranschen på flera år. Den omfattar allt från exteriör design och aerodynamik till tekniska framsteg som syftar till att öka energieffektiviteten och säkerheten. Det presenteras en ny, bränslesnål D17-motor för Volvo FH16 och Volvo FH16 Aero, med imponerande kraft och vridmoment. De nya produkterna och funktionerna är utvecklade för att uppfylla behov och önskemål från åkerierna, förarna och samhället. 
 

Här är en lista över de viktigaste nyheterna:  

 1. Den nya, aerodynamiska hytten – på Volvo FH Aero och Volvo FH16 Aero.
 2. Sidospeglar med kamera.
 3. Aerodynamiska förbättringar för alla hytter.
 4. Förbättrat ljudsystem och andra invändiga uppdateringar.
 5. Ny motor med upp till 780 hästkrafter och vridmoment på 3 800 Nm, för Volvo FH16 och FH16 Aero.
 6. Bränslebesparande I-See är nu ännu bättre.
   

– Det är otroligt tillfredsställande att kunna erbjuda våra kunder ett så imponerande utbud av innovationer och nyheter. Det är ett viktigt steg för förbättrad energieffektivitet och minskade koldioxidutsläpp. Vi ökar också säkerheten med förbättrad sikt genom att introducera sidospeglar med kamera som ersätter vanliga ytterbackspeglar. Dessutom ger vi förare en bättre arbetsmiljö. Jag är övertygad om att det här kommer att gynna både branschen och samhället i stort, säger Tomas Thuresson, Commercialization Manager New Offer på Volvo Lastvagnar.
 

Den helt nya, energieffektiva och aerodynamiska hytten

Den mest framträdande innovationen är den nya aerodynamiska hytten på Volvo FH Aero och Volvo FH16 Aero. Tack vare ändringar i EU:s direktiv om mått och vikt har hytten förlängts för att minska luftmotståndet. Dessutom har hyttens design förfinats noggrant för optimal aerodynamik.
 

– Minskat luftmotstånd leder till förbättrad energieffektivitet, oavsett om du kör på diesel, gas eller el. Det leder i sin tur till minskade koldioxidutsläpp och sänkta kostnader för kunden. Det här är ett betydande framsteg för åkerier, säger Mattias Ahlberg, Total Offer Intro Manager på Volvo Lastvagnar.    
 

Se den här filmen för att se och lära dig mer om hur nya Volvo FH Aero och Volvo FH16 Aero fungerar.

Så här förbättras körningen med Volvo Lastvagnars sidospeglar med kamera

En annan stor uppdatering är Volvo Lastvagnars införande av ett sidospeglar med kamera som ersätter de vanliga ytterbackspeglarna. Det här systemet erbjuder flera viktiga fördelar:

 

 • Kamerorna sitter på vingar för minimalt luftmotstånd. 
 • Förbättrad direkt sikt utan hinder av vanliga ytterbackspeglar.
 • Regn och smuts på sidorutan påverkar inte längre sikten bakåt.
 • Funktionen för att zooma ut synfältet hjälper föraren att manövrera säkert genom att tillhandahålla mer information om trafiken runt lastbilen. 
 • Ändlinjer för trailern hjälper föraren, särskilt vid filbyten.
 • Förbättrat mörkerseende tack vare infraröd teknik.
 • För att förbättra förarens säkerhet kan systemet aktiveras från kontrollpanelen vid sängkanten när fordonet står parkerat, så att all aktivitet runt om fordonet kan övervakas. 
   

– Det är ett mycket kvalificerat system, och jag vill lyfta fram att vår välrenommerade hörnkamera på passagerarsidan också är tillgänglig med den här uppsättningen. Den sitter vid sidan av backkameran på samma vinge, säger Mattias Ahlberg.
 

Sidospeglar med kamera är tillgängligt för alla hyttmodeller utom de med extra låga tak eller lastbilar med högsta ADR-klassning från fabrik (ADRC-FL). Här kan du hitta mer information om skillnaderna mellan ett sidospeglar med kamera och vanliga ytterbackspeglar.

Genom att byta ut sidospeglarna bidrar kameraövervakningssystemet till förbättrad aerodynamik och bättre sikt.

Varför små detaljer gör stor skillnad

Alla hytter har genomgått aerodynamiska förbättringar, både synliga och icke-synliga. Förbättringarna inkluderar minskade glipor och förbättrade tätningar mellan hyttens delar för att säkerställa ett jämnare luftflöde. Området ovanför vindrutan har också optimerats för att minimera luftmotståndet. 
 

– Sammanfattningsvis har vi gjort många små förbättringar som tillsammans gör hytterna mer aerodynamiska. Dessutom har all belysning moderniserats och nu används endast LED-lampor. För ett mer modernt utseende har vi gett Volvos järnmärke en helt ny och stilren design som överensstämmer med den övergripande estetiken, säger Tomas Thuresson.
 

Hur är det med uppdateringar på insidan?

Den uppdaterade exteriöra designen och framåtandan återspeglas även på insidan av lastbilen. Här ligger fokus på att skapa en bättre arbets- och boendemiljö för förarna.
 

 • Ett förfinat ljudsystem för en förhöjd upplevelse, med valfria förstärkare och subwoofers. 
 • Ett uppdaterat gränssnitt i sidodisplayen som möjliggör anpassade vyer.
 • Ett ökat antal uttag (USB-C) för laddning av enheter, till exempel mobiltelefoner och surfplattor. 
 • En ny mikrovågsugn inbyggd i fronthyllan för bättre åtkomst.
 • Skärmar för sidospeglar med kamera placerade vid A-stolpen för att optimera direkt sikt.
 • En ny fjärrnyckel med inbyggd ljusstyrningsfunktion.
   

Kommer Globetrotter XXL-hytten att finnas tillgänglig för fler segment?

Eftersom EU:s uppdaterade direktiv tillåter längre hytter med en aerodynamisk design, är det nu möjligt att lagligt köra med Volvos Globetrotter XXL-hytt på europeiska vägar. Det innebär att Volvo FH Aero och Volvo FH16 Aero med Globetrotter XXL-hytten kan användas inom alla segement i Europa utan att lastkapaciteten påverkas. Oavsett om du transporterar timmer, cement eller bilar kan du njuta av en hytt med mer invändigt utrymme och en bredare säng.

– Det är en genuin fördel för förare som tillbringar längre perioder på vägen, säger Mattias Ahlberg.

Mattias Ahlberg, Total Offer Intro Manager på Volvo Lastvagnar och Tomas Thuresson, Commercialization Manager New Offer, Volvo Lastvagnar.
Det är otroligt tillfredsställande att kunna erbjuda våra kunder ett så imponerande utbud av innovationer och nyheter. Det är ett viktigt steg för förbättrad energieffektivitet och minskade koldioxidutsläpp.

Mer kraft och vridmoment för tunga transporter

En annan betydande förbättring inom tunga transporter är införandet av den helt nya 17-litersmotorn. Det är den kraftfullaste motorn som någonsin byggts av Volvo och den erbjuder upp till 780 hästkrafter och vridmoment på 3 800 Nm.
 

– Det här är en motor i världsklass avseende teknik. Den är energieffektiv med snabb motorrespons, den väger mindre och har hög produktivitet. Tack vare det höga vridmomentet kan förare köra på högre växlar under längre perioder och spara bränsle. Det gynnar miljön samtidigt som det ger kunderna mer pengar på fickan, säger Tomas Thuresson.

 

Den nya motorn finns i tre olika versioner:

 • 600 hk och 3 000 Nm
 • 700 hk och 3 400 Nm
 • 780 hk och 3 800 Nm
Den helt nya 17-litersmotorn – den kraftfullaste som någonsin byggts av Volvo Lastvagnar – erbjuder upp till 780 hästkrafter och vridmoment på 3 800 Nm.

Förbättrad förarupplevelse med I-See 

Ytterligare nyheter inriktade på förarupplevelse inkluderar förbättringar av I-See, som nu är ännu effektivare. Funktionen har uppdaterats för att anpassa fordonens hastighet till kurvor, rondeller och hastighetsskyltar. Det kommer att förbättra körupplevelsen och leda till en ökad användning av farthållaren.  

– Syftet är att göra det möjligt för förare att använda farthållare för längre sträckor på rutten. Det leder till en bättre förarupplevelse samt minskad energiförbrukning och lägre koldioxidutsläpp. Samtidigt får förarna en bekvämare arbetsdag med stödjande funktioner som förenklar deras arbetsuppgifter, säger Tomas Thuresson.  

Sammantaget erbjuder dessa innovationer stora möjligheter för transportbranschen att nå hållbarhetsmål, förbättra säkerheten samt locka nya förare till chaufförsyrket.

Vill du veta mer? Lär känna våra lastbilar och se hur vi kan skräddarsy dem för dina behov.