Lastvagnar

Volvo Lastvagnar
2024-03-13
Kundberättelse
Author
Volvo Lastvagnar

Ohlssons – att ta ett livsverk in i framtiden

På 25 år har Christer Ohlsson tagit sitt åkeri, Ohlssons, från ett litet familjeföretag till en rikstäckande framgångssaga med 800 anställda. Ohlssons mål är tydligt: att serva människor. Koncernen arbetar inom renhållning, entreprenad och transport – och Christer Ohlsson ser varje dag som en ny chans att överträffa kundernas förväntningar.

Christer Ohlsson är uppvuxen i en åkerifamilj. Hans pappa var åkare med eget företag och redan som liten åkte Christer med i lastbilar och maskiner. Det var här passionen för fordon och att serva människor väcktes.

– Det här har varit en del av mitt liv sen jag var liten. Men min far sa ofta till mig – bli inte åkare, säger Christer Ohlsson.

Ett stort intresse för ekonomi och affärer ledde honom in till ekonomistudier en tid, men trots varningarna återvände Christer som 22-åring till pappans yrkesbana. Christer köpte en andel i ett åkeriföretag och därmed påbörjades hans professionella yrkesbana. Ett beslut han aldrig ångrat.


Efter två decennier i bolaget insåg Christer att det var det dags att växa. Han startade Ohlssons tillsammans med en handfull personer för att kunna hitta och forma sin egen framtid. Vad som fick honom att våga ta klivet säger han var utmaningen.

– Jag växte upp i den här branschen tillsammans med min pappa. Jag kände den väl, och jag kände till möjligheterna. Jag vet inte om man kan kalla det min dröm – men jag antar att jag behövde någon form av utmaning. Jag är en entreprenör, och jag såg en möjlighet. Då kände jag att det var dags.

Vi lever i en föränderlig värld. Ju fler trygga samarbetspartners vi har, desto säkrare kan vi känna oss i vår verksamhet.

I dag har Christer över 800 anställda och omsätter runt 1,3 miljarder kronor årligen. En del av framgången stavas Volvo, enligt Christer Ohlsson.

Men det är inte bara lastbilar och maskiner som han brinner för. Människorna är bland det bästa med branschen enligt Christer. Han uppskattar att lära sig av andra – och att lära ut det han själv kan, för att gemensamt kunna skapa framtidens framgångsrika åkerinäring. Samarbeten och partnerskap är också något som ligger honom varmt om hjärtat.


– Det är ett givande och tagande. Och det gäller att vara öppen och ödmjuk. Det är så du bygger ett hållbart samarbete.

Sedan 2006 har Christer samarbetat med Volvo Financial Services för att bygga vidare på sin framgångssaga. Nuförtiden har de regelbundna möten för att gå igenom affärer, kommande investeringar, volymer och – så klart – vilka lastbilar och maskiner Ohlssons planerar att investera i. Christer ser Volvo Financial Services som en stor del av utvecklingen och det är tryggt att ha dem med som samarbetspartner.

– Vi lever i en föränderlig värld. Ju fler trygga samarbetspartners vi har, desto säkrare kan vi känna oss i vår verksamhet. Volvo Financial Services är tryggt och stabilt, så där känner vi oss komfortabla. Dessutom är vi båda svenska företag – det är viktigt för mig, säger Christer.

Ohlssons arbetar nu för att kunna ta steget till elektriska lösningar. Dels för att hänga med i utvecklingen och dels för att bidra till en mer hållbar miljö. Det är ett sätt för oss att stärka varumärket och fortsätta vara med i utvecklingen, säger Christer. Samtidigt påpekar Per-Olof Olsson, Volvo Financial Services, att Volvo Financial Services kommer finnas där den dagen Christer och Ohlssons är redo att investera i elektriska fordon.

– Vi får IT-lösningar, uppföljningar och en trygg bas att fatta beslut utifrån. De är riktigt bra på att hjälpa oss på vår hållbarhetsresa, säger Christer.

Ohlssons har nu nya mål för framtiden: att bygga vidare på idén om cirkuläritet. De vill utöka sina tjänster och förbättra systemen för insamling och återanvändning. Christer ser stora möjligheter i miljösektorn och det är där huvudfokus kommer ligga för stunden. Han vet att det kommer kräva både motivation och hårt arbete för att lyckas. Men med en positiv inställning, ödmjukhet och en tanke om att ”leva som du lär” är Christer övertygad om att företaget är välrustat för en mer hållbar framtid.