Lastvagnar

Volvo Lastvagnar
2023-03-30
3 minuters läsning
Förare
Author
Volvo Lastvagnar

Välj livet på vägen

Micke, en erfaren lastbilschaufför och entreprenör från Luleå, berättar om sitt stora intresse för yrket och karriärmöjligheterna inom transportnäringen.

– Vi är en av Sveriges mest eftertraktade yrkeskårer. Alla som lyssnar till sitt hjärta och känner passion kan komma hur långt som helst i branschen.

Efter två vändor med byggavfall till återvinningsstationen i Sunderby svänger Micke av vid vägkanten längs Luleälven. Solen har knappt gått upp men han är redan förtjänt av en paus efter att ha suttit bakom ratten sedan tuppen gol. Han fyller på med kaffe och lägger in ett lass lössnus under läppen innan han drar på munnen och förklarar sin kärlek till föraryrket.

– Att gå till jobbet är det bästa som finns! Jag har aldrig i hela mitt liv misstrivts. Du far runt och har stor frihet under eget ansvar. Ibland är det tidspress men man tar körningarna i sin takt. Det absolut roligaste är att träffa folk och göra kunderna glada. Jag trivs med att hjälpa andra människor och lösa problem.


Sverige behöver förare

Utan morgonpigga förare som Micke stannar Sverige. Åkerinäringen är en samhällsviktig funktion och transportbranschen har ett stort behov av chaufförer och kommer att behöva anställa 50 000 nya förare under de kommande tio åren. Listan på karriärmöljigheter är enorm och Micke tipsar alla som står inför ett vägval att välja livet på vägen.

–  Med tanke på hur roligt det är att köra så fattar jag inte att det är chaufförsbrist i Sverige. Det händer så mycket i transportbranschen nu så det är inget att tveka på. Jag skulle välja det här yrket alla dagar i veckan.

Mitt åkeri håller sig mest på asfalten, vi är asfaltscowboys.

Karriären tog fart direkt efter studenten

1999 började Micke på Transportgymnasiet i Boden. Han stormtrivdes med utbildningen och hade superbra och sporrande lärare som uppmuntrade honom att testa och lära sig så mycket som möjligt för att bli attraktiv på arbetsmarknaden. Efter att ha tagit examen 2002 fick han jobb direkt hos en åkare i Luleå som sökte förare med kompetens att köra hjullastare, grävmaskin och lastbil.

–  På mitt nya jobb hade jag ynnesten att få prova allting, så mitt intresse för transportbranschen växte allt mer. Nu brinner jag för yrket. Jag är nörd. Jag tycker detta är det coolaste, fräckaste och roligaste som finns. Om alla får göra det de brinner för så utvecklas man och blir som bäst, oavsett om det är att binda blommor, jobba med datorer eller köra asfalt.

Finns lusten kan du bli vad du vill. The sky is the limit!

Sedan 2019 driver Micke, tillsammans med sin fru Sofia, ett eget åkeri och entreprenadföretag som heter MMM Transport i Luleå. De har tolv lastbilar och nio Volvomaskiner och är anslutna till BDX som arbetar med större och mindre anläggningsprojekt inom till exempel infrastruktur, byggprojekt, gruvindustrin och vindkraftsprojekt.

–  Det händer fruktansvärt mycket i Norrbotten just nu och det är jättespännande att få vara en del av det här. Mitt åkeri håller sig mest på asfalten, vi är sådana här asfaltscowboys. När vi valde att satsa helhjärtat på vårt egna åkeri ... det är det bästa vi gjort.

Karriärmöjligheterna inom transportindustrin är goda och enligt Micke kan alla som lyssnar till sitt hjärta och känner passion komma hur långt som helst. Utvecklingsmöjligheterna är oändliga.

–  Ska man välja yrkesbana så har transportbranschen ett oerhört brett spektrum. Du kan välja att jobba med vätskor, farliga ämnen, sprängämnen, gods, asfalt, trailer, maskiner ... Du kan starta ditt eget företag. Finns lusten kan du bli vad du vill. The sky is the limit! 

OM MIKAEL "MICKE" JOHANSSON

Ålder: 40 år.
Bor: Ängesbyn, utanför Luleå.
Företag: Driver tillsammans med sin fru, Sofia, MMM Transport. Företaget har 23 anställda.
Vagnpark: 13 lastbilar, 5 hjullastare och 4 grävmaskiner.
Det bästa med yrket: "Man får vara glad hela tiden."

 

Lästips