Lastvagnar

Jag och min Volvo – Simon Lundman

| 5 minuters läsning
En färgstark kärlekshyllning till dottern. Det är bakgrunden till publikfavoriten A Star Is Born. Enligt Simon måste man göra en sådan här satsning i ett team och förklarar att det är en stor del i varför det gått så bra för honom på lastbilsutställningar och att han kan ligga i topp.
Simon Lundman och hans dotter Lexie
Simon Lundmans Volvo FH går helt i temat A Star Is Born.

Ingen som besökt de större lastbilsutställningarna i år i Sverige och Norge har nog kunnat undgå att se Simons lastbil ”A Star Is Born”. En lastbil byggd för djurtransporter i vitt och rött med många detaljer där artisten Lady Gagas texter har en central roll. Simon berättar att det var lite slumpen som spelade in när han skulle bestämma tema på den nya lastbilen. Under Power Truck Show i Finland 2021, när höggravida sambon Nike kunde föda dottern Lexie vilken dag som helst fick han idén – temat för hans nya Volvo FH skulle bli A Star Is Born. Det kändes rätt direkt, och teamet som han jobbar tätt tillsammans med kring sina utställningsbilar, gillade också förslaget. 

Dottern Lexie var planerad att komma samma helg som Power Truck Show-utställningen, och de är inte rädda av sig, Nike och Simon, som vågade resa till Alahärmä ändå. Längtan efter att delta i en lastbilsutställning igen var så stor efter lugnet under pandemin. Simon berättar att han för säkerhets skull hade lärt sig att säga ”Svenska flickan föder nu!” på finska. Han skrattar vid minnet och säger att det var ju tur att det inte kom någon Lexie den helgen, då hans uttal inte var det bästa.

– Jag bygger mina lastbilar på ett visst sätt, berättar Simon.

– Jag har en tydlig vision för hur helheten ska bli och hur insidan ska se ut. Jag ville använda citat och ha olika motiv på vardera sidor av lastbilen. Jag och teamet vill att lastbilen ska tala för sig själv, att människor ska förstå innebörden.

Jag har en tydlig vision för hur helheten ska bli och hur insidan ska se ut.

Till sin hjälp har Simon haft Terje Aspmo för design och lack. Han beskriver samarbetet som att de båda har turats om att bromsa och lägga på under skapandeprocessen, och att de stött och blött projektet tillsammans tills det blev bra. Lackjobbet har Philipsen Lack i Säffle gjort, med klarlack, mellanslipningar och fokus på detaljer. Det är FL BUUR som ansvarat för den röda klädseln inne i hytten, ljudsystem och belysning, och slutligen är det Slättebergs Mekaniska Verkstad i Falkenberg som arbetat med detaljerna som extraljus och kjolsidor. 

En detalj på lastbilen som kanske inte alla uppmärksammat fullt ut är så kallade ”flakes” i lacken som skimrar. Simon säger med ett skratt att ”det finns ingen annan dåre än jag som har testat det”, och tycker förstås att det är synd att det inte kommit till sin rätt fullt ut. Han beskriver hur det dåliga vädret tyvärr har varit emot lastbilen vid de flesta utställningarna, då dessa flakes syns allra bäst när det är soligt. 

En viktig del i Simons framgångar är att han har ett team omkring sig som stöttar och har samma vision som han själv. På Elmia Lastbil i Jönköping i somras var det till exempel ett stort gäng på 18 personer som hjälptes åt att putsa och förbereda A Star Is Born för att möta publiken. Simon är mycket tydlig med att man inte kan göra en sådan här satsning själv, man måste vara ett team som jobbar tillsammans för att lyckas. Som tur är har han släkt och vänner runt omkring sig som också är intresserade av utställningar och motivlackerade lastbilar. Han återkommer flera gånger till att man måste göra en sådan här satsning i ett team och förklarar att det är en stor del i varför det gått så bra för honom på lastbilsutställningar och att han kan ligga i topp. 

På fronten står citatet “We are all born superstars”. Simon berättar att det är ett av hans favoritcitat.

– Alla föds med lika förutsättningar, sen är det upp till var och en vad man gör av det. Ingen människa är värd något mer än någon annan. Vi är alla födda som superstjärnor.

Vi är alla födda som superstjärnor.

Vid lastbilsutställningar lägger Simon stor vikt vid att låta barn och ungdomar få komma fram och säga hej. Han berättar att efter sitt deltagande i TV-serien Svenska Truckers har han blivit en förebild för många, och han vill gärna kunna inspirera dem till att satsa på ett framtidsyrke som lastbilschaufför. Simon vill att de ska få komma fram och se lastbilen med alla dess detaljer och vad som kan vara möjligt för de unga att uppnå om man jobbar för det. Det roligaste med att jobba i branschen, enligt Simon, är att ingen dag är den andra lik.

– Man vet aldrig vad som händer, jag träffar nya trevliga människor hela tiden, och får se många nya platser. Livet på vägen är toppen.

A Star Is Born har tagit hem ett antal priser under årets lastbilsutställningar. Av de 12-13 priser Simon vunnit i år är han mest stolt över priset ”Publikens val”, som han tycker är det största priset. Lastbilen har blivit vald till ”Publikens val” vid Nordic Trophy på Elmia Lastbil i Jönköping, Skåne Truckshow i Ljungbyhed, Lastbilsträffen i Ramsele och Oslo Motor Show. 

Nu är det dags för lastbilen att bekänna färg på ett annat sätt. I mitten av november tas lastbilen i trafik för sitt egentliga uppdrag – att transportera djur. Simon berättar hur stolta alla på åkeriet är över att den nu kommer att köra på vägarna i norra Sverige. Den kommer att rulla dubbla skift framför allt mellan Umeå-Haparanda, plus hämtning hos en del lokala slakterier söder om Umeå. Det är en anställd i åkeriet som ska köra och sköta den, och Simon kommer att vara stand-by som förare.

Till sommaren 2023 ska A Star Is Born delta på sina sista utställningar. Det blir en rundtur till en lastbilsutställning i Tallinn, Estland, som följs av deltagande i Power Truck Show i Finland. Simon och hans team håller på som bäst att planera bygget av en ny utställningslastbil som ska vara klar till sommaren 2023. Det återstår att se vilket tema den nya lastbilen får som blir A Star Is Borns efterträdare.  

OM SIMON LUNDMAN

Ålder: 27.
Bor: Hemmingsmark, utanför Piteå.
Företag: Lundmans Djurtransporter.
Bakgrund: Började köra direkt efter 18-årsdagen i familjeföretaget och driver det i dag. 15 fasta anställda.

OM LUNDMANS VOLVO FH

Årsmodell: 2022.
Motor: 13-liter, 460 hk.
Växellåda: I-Shift.
Hytt: Globetrotter. 

Lästips