Lastvagnar

Alen Becirovic
2023-08-21
Teknologi och innovation
Author
Alen Becirovic
Product Manager Electrical and Software

Optimera din lastbil med rätt programvara

I takt med att lastbilarna blivit alltmer högteknologiska har programvaran i dem blivit lika viktig som alla de mekaniska delarna eller komponenterna. Inom dagens fordonsindustri spelar faktiskt programvaran en väldigt viktig roll för att kunna förbättra drifttid, säkerhet och bränsleeffektivitet.

När man laddar ner ny programvara till lastbilarna får de fler funktioner som förbättrar prestandan. Med ny programvara kan ett fordon anpassas till nya uppdrag eller användningsområden. Om en lastbil till exempel ska börja köra regionala transporter i stället för stadsdistribution kan en ändring i I-Shift-programvaran se till att optimera den för de nya körförhållandena. 
 
– Programvaran finns precis överallt. Den används till att övervaka och styra allt. Växellådan, säkerhetskamerorna, motorns hästkrafter och vridmoment, musikanläggningen – även när du använder signalhornet använder du programvara, säger Helena Knappe, chef för Volvo Originaldelar på Volvo Lastvagnar. 
 
Att välja rätt programvara när en lastbil ska specificeras är därför väldigt viktigt. Jämfört med de flesta mekaniska delarna erbjuder programvaran också en mycket större flexibilitet och fler valmöjligheter när det handlar om att förbättra lastbilens prestanda och anpassa den för olika förhållanden och utmaningar. Med tanke på hur snabbt fordonsprogramvara utvecklas är det också väldigt bra att hålla sig uppdaterad med alla nya erbjudanden och alternativ som finns. 
 
– Varje vecka tar vi fram nya uppgraderingar och för tillfället omfattar vårt kommersiella utbud omkring 300 programvarupaket. Men vi har också massor av kundanpassningar där vi gjort justeringar i programvaran för att uppfylla enskilda kunders specifika behov. Och det utbudet omfattar över 3 000, säger Helena.

Oavsett om det rör sig om förbättrad drifttid, ökade bränslebesparingar eller större produktivitetsvinster är en av fördelarna med en programvaruuppgradering ofta en snabb avkastning på investeringen.

Vad innebär uppgraderingar av en lastbils programvara?

En uppgradering av programvaran är inte samma sak som en uppdatering, vilket är när befintlig programvara ersätts med en nyare version, ungefär som med en app i din mobiltelefon. En uppgradering innebär att en ny egenskap eller funktion läggs till i lastbilen för att förändra fordonets beteende och prestanda. 
 
Just nu är Volvo Lastvagnars populäraste uppgraderingar bland kunderna:

 

  • Lastindikator, som gör det möjligt att övervaka lastbilens last och axelvikt, vilket gör det lättare att maximera den tillåtna vikten utan att riskera att fordonet blir överlastat.
  • Batterihantering, som gör det möjligt att övervaka batteristatus.
  • Bränsleoptimering för vagnparker, som gör det möjligt att maximera en lastbils bränslebesparande funktioner.
  • Tomgångsavstängning, som stänger av motorn automatiskt om den lämnats på tomgång en bestämd tid.


Volvo Lastvagnar erbjuder också en rad programvaruuppgraderingar till I-Shift-växellådan som anpassar den för specifika användningsområden, till exempel fjärrtransport, stadsdistribution eller anläggningstransport. I varje paket justeras olika parametrar, bland annat inställningarna för växlingsstrategin, vridmomentet och efterbehandlingen, så att de passar det avsedda ändamålet. Detta resulterar i förbättrad bränsleekonomi, effekt och slitstyrka.


– Alla programvaruuppgraderingar är framtagna för att tillföra kunden ett mervärde. Oavsett om det rör sig om förbättrad drifttid, ökade bränslebesparingar eller större produktivitetsvinster är en av fördelarna med en programvaruuppgradering ofta en snabb avkastning på investeringen. Till exempel sparar du tid med hjälp av lastindikatorn och den hjälper dig att följa bestämmelser och undvika böter för överlast, säger Alen Becirovic, Product Manager, Volvo Lastvagnar.
 

När ska du uppgradera din lastbils programvara?

Det du först och främst ska tänka på när du ska välja programvara är att specificera behoven och alla övriga egenskaper hos lastbilen redan i samband med köpet. Men en av fördelarna med programvaran är att den går lätt att ändra och anpassa till nya behov. Oavsett om det rör sig om ett ägarbyte eller en anpassning till annat användningsområde eller säsongsarbete kan uppgraderingar av programvaran hjälpa till att göra nödvändiga justeringar. 
 
– Även om lastbilens användningsområde inte har förändrats sedan den köptes kan nya programvaruuppgraderingar ha utvecklats sedan dess, och då kan det vara värt att ta reda på vilka alternativ som finns, säger Alen. 
 
Kontakta din Volvoåterförsäljare om du vill ha mer information om programvaruuppgraderingar.