Lastvagnar

Volvo Lastvagnar
2023-04-27
2 minuters läsning
Volvo People
Author
Volvo Lastvagnar

Möt mekanikern Razmus

Teamwork, problemlösning och en vilja att hjälpa andra – det är viktigt för lastbilsmekanikern Razmus. Här berättar han om sin passion för yrket och varför han valde att satsa på ett jobb som bygger på lagarbete, kreativitet och utveckling.

Varför valde du att bli lastbilsmekaniker?

– Sedan barnsben har jag varit intresserad av hur saker funkar. När jag var tolv år fick jag en gammal gräsklipparmotor av morfar, den skruvade jag isär och renoverade. Sen började jag med cyklar och mopeder och när jag var sexton år fick jag min första bil. Jag skruvar och mekar för att det är kul, samma som att folk spelar tennis efter jobbet.

– På gymnasiet ville jag meka personbil, men sen tänkte jag om. Lastbilar är mer utmanande, de är större och tyngre med mycket teknik och el.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Det bästa med yrket är att göra kunderna nöjda. Att hjälpa nån annan gör mig glad, speciellt om de är i riktig knipa och står längs vägen och lastbilen inte startar. Du löser kundens problem och får en klapp på axeln. Ibland skickar kunder bullar till verkstaden, då känner man sig verkligen uppskattad. Det finns kunder som visar den tacksamheten.

– Jag gillar att jobba med tunga grejer. Man får ta i, man får svettas och man blir lite skitig. Man är aktiv. Sitta på ett kontor och gå 1 000 steg om dagen lockar inte mig. På verkstadsgolvet knatar jag 15 000 steg varje dag och känner mig som en glad atlet när jag kommer hem och skryter för damen om min arbetsdag.

Vad krävs för att bli en bra mekaniker?

– Jag tror vem som helst kan skruva och bli mekaniker, men det krävs nyfikenhet och vilja. Du behöver vara intresserad av mekanik, el och problemlösning. En bra mekaniker är effektiv, stresstålig och trevlig mot kunder.

Utvecklas du som lastbilsmekaniker?

– Som mekaniker slutar du aldrig utvecklas, det är nya utmaningar varje dag. Det kommer nya produkter och verktyg hela tiden och man måste vara väldigt kreativ. Även om du har jobbat i femtio år så är du aldrig fullutbildad. Alla kurser finns hos Volvo... motorer, växellådor, bakaxlar, bromsar, påbyggnationer, kranar, skåp... allt du vill lära dig finns tillgängligt.

Trivs du med dina jobbarkompisar?

– Lagkänslan på jobbet är jättebra. Alla hjälps åt, alla är snälla och vi har roligt. Alla på verkstadsgolvet är dina medarbetare och vi sköter allt tillsammans för att det ska fungera. Det är inte bara ett jobb egentligen. Man blir som en familj och umgås till och med på fritiden. Det blir din livsstil.

OM RAZMUS HENRIKSSON

Ålder: 26 år.
Bor: Skogås, söder om Stockholm.
Yrke: Mekaniker på Volvo Truck Center i Jordbro. Har jobbat på Volvo sedan studenten för sju år sedan.
Utbildning: Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium (STFG) samt många interna utbildningar hos Volvo.
Det bästa med yrket: "Att göra kunderna nöjda."

 

Se filmen om Razmus

Lästips