Lastvagnar

"Det kostade tre kronor i timmen att anlita mig"

| 2 minuters läsning | 2 minuters läsning
Här kan vi tala om en åkare med rutin – Carl-Gustaf Johansson är 93 år och fortfarande aktiv. Han åker dagligen till jobbet som ägare och styrelseordförande i Claes Pettersson Åkeri AB, beläget på Ringön i Göteborg.
Carl-Gustaf Johansson
Carl-Gustaf Johansson på Claes Pettersson Åkeri AB

Åkeriet har i sin tur anor från 1885 och är ett av Sveriges äldsta. När Carl-Gustaf köpte åkeriet på 1950-talet var Göteborgs-Posten den stora kunden.

– Vi körde pappersrullar från järnvägen och distribuerade tidningarna, berättar Carl-Gustaf, som särskilt minns modellen Volvo Starke.

– En jädra bra bil. Och det gick att kombinera schakt på dagarna och tidningar på nätterna på den.

I dag är GP ett svunnet kapitel. I stället är det schakt som gäller. Åkeriet kör för ett schaktföretag i fem år i samband med Västlänken, utöver det är distribution i norra skärgården ett stadigt uppdrag. Av åkeriets sammanlagt 16 bilar är tolv Volvo.

– En bra lastbil och suverän service, summerar Carl-Gustaf.

Han anländer dagligen klockan tio till åkeriets lokaler för att ha koll på vad som händer. Han är noga med att ta en paus från kontoret och åka iväg och fika, alltid på samma ställe. Sin goda hälsa tillskriver han idrotten. Orientering, skidåkning och tennis har varit de stora sporterna. Fram till för bara några år sedan tävlade han i tennis.

– Men den senaste tiden har jag fått lite ont i foten, så nu blir det mest cykel som motion.

Carl-Gustaf kan se tillbaka på en hisnande utveckling inom näringen. Som ung började han köra häst i sin pappas åkeri när han var ledig från skolan.

– Det kostade tre kronor i timmen att anlita mig då. Kusken fick en krona, en gick till hästen och en till åkaren.

CARL-GUSTAF JOHANSSON

Ålder: 93.
Bor: Göteborg.
Företag: Ägare och styrelseordförande i Claes Pettersson Åkeri AB.
Bakgrund: Köpte företaget 1950 ihop med sin pappa och kompanjoner. Tog över ensam några år senare. I dag är sonen Henrik vd, och tillsammans driver de åkeriet.