Lastvagnar

"Vi kallar den julgranen"

När Christoffer Lindstrand ska beskriva Volvo FH16-lastbilen som han själv har designat är lysande ett ord som ligger nära till hands.
Christoffer Lindstrands Volvo FH16 drar till sig många blickar på vägarna.
Christoffer Lindstrands Volvo FH16 drar till sig många blickar på vägarna.

Det är en träffande sammanfattning av fordonet som utöver specialgjord lackering och kromad bakavlyft har pyntats med fler än hundra lampor.

– Allt som går att lacka är lackat och hytten har vi klätt med skinn. Och så har vi lamporna, förstås, säger han och skrattar. Målet är att se ut som en julgran när man rullar fram på vägarna.

Lastbilen är en attraktion inte bara på vägarna, utan också på rastplatserna. När den står parkerad med lamporna på fullt blås är det många nyfikna som kommer förbi för att fotografera och ställa frågor.

– Min främsta inspiration har varit alla lastbilar som var utsmyckade med lampor som jag passerade när jag låg ute på vägarna. Det vill jag också ha, tänkte jag. När jag designade den här lastbilen hittade jag hela tiden nya platser där man kunde installera lampor. I slutändan blev det en jäkla massa ljus, och jag är säker på att jag retade gallfeber på dem som byggde den varje gång jag kom förbi med en ny idé, säger han halvt på skämt.

I dag* rullar Christoffer Lindstrands lastbil hos familjeägda Ergus och lyser upp vägen mellan Göteborg och Stockholm.

– Det var ett bygge som gick lite till överdrift. Men jag tänker så här: i stället för att lägga pengar på traditionell reklam byggde vi en rullande reklambil som inte går att missa.

* Red. anm. Lastbilen har sedan artikeln skrev sålts vidare till ny ägare.