Lastvagnar

×

Volvo Lastvagnar vinner pris för enastående designkvalitet för sin nya Volvo FM-modell

Nya Volvo FM har vunnit Red Dot Award 2021 i kategorin för produktdesign för kommersiella fordon. Den nya Volvo FM har designats med ett kompromisslöst syfte: att vara det optimala arbetsverktyget för ett brett område av transportuppdrag, alltid med föraren i huvudfokus.
Genom målmedveten och prisvinnande design.
Nya Volvo FM har fokuserat från start på att förbättra förarens arbetsplats – genom målmedveten och prisvinnande design.

Utmärkelsen “Red Dot” har sedan länge etablerat sig internationellt som en av de mest eftersökta kvalitetsstämplarna för god design. Pristävlingen startade vid Design Zentrum Nordrhein Westfalen i Essen, Tyskland, 1955. I dag består Red Dot-juryn av ett 50-tal internationella experter.

Utvecklingen av nya Volvo FM följde på omfattande undersökningar och kundintervjuer vilka bekräftade förarens betydelse för åkeriers och transportföretags lönsamhet och image. Designteamet ville därför designa det bästa mobila kontoret i branschen, vilket resulterade i en mångsidig lastbil som är lättrörlig, rymlig och framför allt säker och bekväm för alla förare.

– Red Dot Award är ett riktigt fint erkännande till det kreativa arbetet hos Volvo Lastvagnars designteam. Utmärkelsen framhäver att Volvo FM är en välbalanserad lastbil som skapar affärsvärde samtidigt som den är attraktiv. Med medvetna beslut om exteriör och interiör design såväl som användarupplevelse, förbättrar vi vardagslivet för alla förare och underlättar att hålla igång vårt samhälle, säger Carin Larsson, chefsdesigner UX vid Volvo Lastvagnar.

Nya Volvo FM erbjuder många innovationer som levererar en hög bekvämlighetsnivå, säkerhet och produktivitet. Några exempel är den rymliga nya hytten och förbättrad sikt genom sänkt dörrlinje, såväl som nya backspeglar och en döda-vinkel-kamera som tillval på passagerarsidan för att få en kompletterande vy över sidan på lastbilen. Volvo FM kan även skräddarsys för att möjliggöra betydande sänkningar av bränsle och koldioxidutsläpp.

Interiören bjuder på en ny digital instrumentbräda och en ny 12-tums instrumentdisplay.

Det användarvänliga gränssnittet är utvecklat för att förenkla förarens alla val och minimera allt som kan distrahera från att se kritisk information. Gränssnittet är framtidssäkrat för kommande uppdateringar och nya uppkopplade tjänster.

Den exteriöra designen på Volvo FM understryker dess mångsidighet inom olika applikationer. Hytten har en ny, aerodynamisk form med klara, distinkta linjer. De V-formade strålkastarna ger en omedelbar igenkänning, och designen på den robusta grillen ger lastbilen ett djärvt och självsäkert utseende.

Nya Volvo FM lanserades under 2020, tillsammans med Volvo FH, Volvo FH16 och Volvo FMX. Alla fyra nya tunga lastbilar har varit i serieproduktion sedan mars 2021. 

Om Red Dot Award
Red Dot-priset är en internationell designtävling som grundades för mer än 60 år sedan. Utmärkt design väljs ut av expertjuryer inom områdena produktdesign, kommunikationsdesign och designkoncept. Produkter från mer än 60 länder deltog i 2021 års tävlingar. Läs mer på: www.red-dot.org

Relaterade pressmeddelanden
Volvo Lastvagnar lanserar nya Volvo FM – designad för att locka förare med en ny hytt och bättre sikt

Volvo Lastvagnar lanserar en ny generation tunga lastbilar med föraren i fokus

Ladda ner text och bild

Pressmeddelande som PDF

Högupplösta bilder

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin

PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige

Telefon: +46 31 322 08 20

E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Trucks image and film gallery:  http://images.volvotrucks.com.

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2019 levererades cirka 131 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.