Lastvagnar

×

Volvo Lastvagnar lanserar nya Volvo FM – designad för att locka förare med en ny hytt och bättre sikt

Volvo Lastvagnar har lanserat nästa generations Volvo FM – med mängder av förbättringar i förarmiljön och innovationer som ger en högre nivå av komfort, säkerhet och produktivitet. – Nya Volvo FM är rymlig och ger föraren utomordentligt god sikt. Den här lastbilen för tunga transporter är skapad för att vara den ultimata arbetsplatsen på hjul i alla segment, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.
FM 4×2-dragbil med släp
Nya Volvo FM för tunga transporter är skapad för att vara den ultimata arbetsplatsen på hjul i alla segment.

– Förarna är en av transportbranschens viktigaste tillgångar, fortsätter Roger Alm. – Nya Volvo FM är både ett mångsidigt arbetsredskap och en extraordinär komfortzon. Dessa båda egenskaper hjälper våra kunder att locka till sig och behålla de bästa förarna som ser till att verksamheten förblir framgångsrik.

Ett mobilt kontor för förare

– Nya Volvo FM är den mångsidiga arbetshästen bland våra lastbilar – smidig och med syftet att vara rymlig, säker och bekväm för förarna, säger Carina Byström, Chief Designer Interior vid Volvo Lastvagnar. – Den sänkta dörrlinjen, de nya backspeglarna och dödavinkelkameran på passagerarsidan ger dessutom föraren en mycket god sikt.

För att uppnå detta har den nya hytten fått upprätta A-pelare som ger den upp till en extra kubikmeter utrymme och dessutom gör den ljusare. Den är dessutom utrustad med smart teknik som stöder Volvos fokus på att skapa det ultimata mobila kontoret för förare.

Interiören har fått en ny instrumentpanel med fler förvaringsutrymmen, nya färger och en modern dynamisk display. Instrumenteringen har en 12-tums högupplöst instrumentdisplay med ett användarvänligt gränssnitt som visar en översikt över all viktig information. Föraren kan välja mellan fyra olika skärmvyer, beroende på körsituationen. Instrumentdisplayen är förberedd för framtida uppdateringar och uppkopplade tjänster. Den är utformad för att förenkla förarens interaktion med systemet och minimera alla störande moment vid sökandet efter viktig information.

Nya Volvo FM kan även utrustas med en 9-tums sidodisplay som kan visa infotainment-, navigerings- och transportinformation samt bilder från lastbilens kameror. Föraren kan interagera med sidodisplayen på olika sätt: via de intuitivt placerade knapparna på ratten, funktionen för röststyrning eller direkt via pekskärmen och displayens kontrollpanel. Informationen på både instrumentdisplayen och sidodisplayen kan visas på ett flertal olika språk. Rattens tiltfunktion, som ett tillval, gör det dessutom möjligt för föraren att hitta en mer ergonomisk körställning.

Uppgraderad komfort i boendeutrymmet

Den nya sovhytten har uppgraderats med en upphöjd säng och förbättrade förvaringsmöjligheter i form av ett stort stuvfack under sängen och ett bakre övre förvaringsutrymme med LED-paneler i fackens avdelare. Den nya, slankare och ergonomiskt utformade Växelväljaren gör det enklare än någonsin för föraren att ta sig från sätet till sängen. Hyttkomforten har ökats med hjälp av en förbättrad isolering som skyddar mot både kyla, värme och ljud.

Exteriör med ett djärvt nytt utseende
Exteriören hos nästa generations Volvo FM har en ny aerodynamisk form, distinkta linjer längs fronten och en elegant markerad designlinje som sveper längs sidan av den helt nya hytten. De V-formade strålkastarnas placering ger optimala aerodynamiska egenskaper, och den större varumärkesidentitetspanelen och den övre frontgrillen med sitt nya våffelmönster ger lastbilen ett djärvt och självsäkert utseende.

Nya automatiska säkerhetsfunktioner

Förutom den förbättrade sikten från förarplatsen har nya Volvo FM flera andra förbättringar på säkerhetsområdet, till exempel hastighetsregleringen i utförslut, som gör det möjligt att ställa in en maxhastighet för att förhindra oönskad acceleration vid körning i nedförsbackar, och en förbättrad aktiv farthållare (ACC) som fungerar i alla hastigheter ned till stillastående.

Det elektroniska bromssystemet (EBS), som är en förutsättning för säkerhetsfunktioner som kollisionsvarning med nödbromsning och det elektroniska stabiliseringssystemet, ingår nu som standard på den nya lastbilen. Volvo Dynamic Steering, med säkerhetssystemen körfältsassistans och styrassistans, finns dessutom som tillval.

Volvo FM har dessutom ett system som identifierar vägmärken och visar dem på instrumentdisplayen för att varna föraren. Systemet kan bland annat identifiera trafikskyltar för omkörningsförbud, vägtyp och hastighetsbegränsningar.

Lastbilen kan dessutom utrustas med en dödavinkelkamera på passagerarsidan (tillval) som förbättrar sikten genom att visa en kameravy över frontens passagerarsida på sidodisplayen.

Bränsleeffektivitet och produktivitet

De många tillgängliga drivline- och chassikonfigurationerna gör det möjligt skräddarsy nya Volvo FM för att uppnå högre produktivitet och bränslebesparingar inom en mängd olika användningsområden. Löp- och pusheraxlarnas förbättrade styrvinklar ger dessutom en enastående manövrerbarhet som gör lastbilen mycket smidig i tät stadstrafik.

Volvo FM kan också fås med en Euro 6-kompatibel gasdriven LNG-motor som har bränsleeffektivitet och prestanda i nivå med Volvos motsvarande dieselmotorer, men en mycket lägre klimatpåverkan. Gasmotorn kan drivas med biogas, vilket minskar CO2-utsläppen med upp till 100 procent, eller naturgas, vilket minskar CO2-utsläppen med upp till 20 procent jämfört med Volvos motsvarande dieselmotorer. Den här beräkningen omfattar utsläppen från fordonet under användning, det vill säga från ”tank to wheel”.

Nytt serviceavtal anpassat efter en flexibel körning

Den snabba utvecklingen av uppkopplade tjänster ger åkarna helt nya möjligheter att öka fordonens tillgänglighet och optimera fordonsanvändningen.

Volvo Lastvagnar introducerar Volvos Flexi-Guldavtal som har samma omfattning som Volvo Guldavtal, och en liknande förutsägbar kostnad, men en mycket större flexibilitet för anpassning till en varierande körsträcka. Månadsavgiften består av en fast och en rörlig del baserat på körsträckan. Det ger åkarna större flexibilitet att anpassa sin verksamhet till säsongsförändringar och varierande efterfrågan.

– Många transportföretag har efterlyst mer flexibla serviceavtal. Vi har nu tekniken för att möjliggöra dynamiska och uppkopplade lösningar som denna, säger Helena Sundqvist, chef för tillgänglighetstjänster och serviceförsäljning på den svenska marknaden.

Volvos Flexi-Guldavtal finns tillgängligt i Sverige och andra utvalda marknader och rullas kontinuerligt ut på nya marknader.

Fakta om nya Volvo FM
 • Hytter: Daghytt, låg daghytt, sovhytt, låg sovhytt, Globetrotter-hytt, manskapshytt. Styling- och inredningspaketen ger många möjligheter att skapa en individuell lastbil.
 • Motorer: Dieselmotorer som stöder olika utsläppskrav. Volvo FM finns även tillgänglig med en Euro 6 step D-kompatibel gasdriven LNG-motor i Sverige och på vissa marknader.
 • Växlingssystem: I-Shift med programvarupaket för olika användningsområden.
 • Strålkastare: halogen- eller LED-strålkastare.

 

LÄNK till film >>
LÄNK till högupplösta bilder >>

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin

PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige

Telefon: +46 31 322 08 20

E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Trucks image and film gallery:  http://images.volvotrucks.com.

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2019 levererades cirka 131 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.