Lastvagnar

Volvo Lastvagnar
2023-12-20
4 minuters läsning
Alternativa bränslen Förnybara bränslen Bränsleeffektivitet Hållbarhet Profitable business Förare Bränslebesparing
Author
Volvo Lastvagnar

”Vi ska bli Sveriges största fossilfria transportföretag”

Sandahls Logistik tar stora kliv mot att bli Sveriges första större fossilfria transportbolag. Med en ny order på 60 lastbilar på el och biogas kommer företaget minska sina koldioxidutsläpp ytterligare.
 

För tre år sedan spikade Sandahls Logistik sitt offensiva mål: en helt fossilfri verksamhet i slutet av 2025. Tillsammans med Volvo Lastvagnar och partnerskapet med Finnvedens Lastvagnar har koncernen kommit en bra bit på vägen.

– Sommaren 2021 lade vi en stor order hos Finnvedens Lastvagnar på 120 lastbilar som drivs av flytande biogas. Nu tar vi nästa steg med ytterligare 30 biogaslastbilar och 30 lastbilar som går på el. Vi är mycket nöjda med Volvo och samarbetet med Finnveden, säger Mikael Ingesson, vd på Sandahls Logistik.

 

Familjeägt företag

Sandahls Logistik är ett av Sveriges största familjeägda logistikföretag. I vagnparken har de 450 lastbilar, en vagnpark som nu förnyas och går i en fossilfri riktning.

I slutet på hösten levererade Finnvedens Lastvagnar den första av 30 ellastbilar till Sandahls.

– Vi har haft ellastbilar i det lättare segmentet ända sedan 2019, men nu börjar vi få in beställningar även i det tyngre segmentet, säger Ulf Rudolfsson, försäljningschef på Finnvedens Lastvagnar.

– Volvo Lastvagnars större lastbilar som går på el passar väldigt bra i stadsnära trafik, som vid stadsdistribution, tunga anläggningsarbeten och sophantering till exempel. Vi har en lång historia med Sandahls som samarbetspartner. Därför känns det extra kul att vara med som fullservicepartner på deras resa mot att bli fossilfria. Vi visar att det går att ställa om även i transportsektorn, säger han. 

Snart kommer vi kunna köra våra längre transporter på grön el hela vägen.

Föregångare i logistikbranschen

Sandahls Logistiks unika lösning med möjlighet att utnyttja lastbilens flexibilitet på kortare sträckor med tågets styrkor på de långa sträckorna gör att ellastbilarna kommer till sin rätt till hundra procent.

– Snart kommer vi kunna köra våra längre transporter på grön el hela vägen. Vi har ett antal kombiterminaler, där vi lastar av lastbilarnas trailer och skåp som sedan ställs på tåget på järnvägen. Vårt systerbolag Real Rail kör sedan godstågen vidare ut i landet, äger Mikael Ingesson, vd på Sandahls Logistik.

Mikael Ingesson, vd på Sandahls Logistik, och Ulf Rudolfsson, försäljningschef på Finnvedens Lastvagnar. 

Konkurrensfördel

Denna unika lösning skapar en god konkurrensfördel och möts av efterfrågan från deras kunder, enligt Mikael Ingesson.

– Våra kunder väljer ofta oss för att vi är så långt fram i vårt hållbarhetsarbete. Det går lika snabbt för oss att köra ellastbil och tåg som det gör att köra raka vägen med en diesellastbil. Med konkurrensmässiga priser men en mycket mer hållbar lösning vet vi att vi är attraktiva för våra kunder, säger Mikael Ingesson.

Det kan kännas som ett stort steg att gå över till el. För att förenkla övergången till eldrivna transporter erbjuder Volvo Lastvagnar bland annat serviceoch supportpaket för laddning, rutt- och räckviddsplanering och batteriövervakning. Volvo FH Electric har en räckvidd på upp till 300 kilometer och upp till 50 tons tågvikt.
 

Gott samarbete

Samarbetet med Volvo Lastvagnar och återförsäljaren Finnvedens Lastvagnar har varit väldigt bra, enligt Mikael Ingesson.
 

– Det är anledningen till att vi fördjupar samarbetet med ytterligare 60 lastbilar, varav 30 går på el och 30 går på flytande biogas.
 

Från Volvo Lastvagnar menar man att samarbetet är ett viktigt steg mot fler hållbara transporter.
 

– Vi är glada över att Sandahls Logistik visar fortsatt förtroende för Volvo och har lagt en av de största enskilda ordrarna på ellastbilar i Sverige, och dessutom fortsätter att beställa lastbilar som går på flytande gas. Vi visar tillsammans med våra kunder att det är möjligt att gå över till hållbara transporter, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.

FAKTA

Sandahls Logistik har beställt 60 lastbilar av Volvo Lastvagnars återförsäljare Finnvedens Lastvagnar. 30 elektriska lastbilar med noll avgasutsläpp och 30 biogasdrivna lastbilar som minskar CO2-utsläppen med 100 procent.

Lästips