Lastvagnar

Sverige

×

Volvo Lastvagnar och DFDS samarbetar för att elektrifiera transporter i leverantörskedjan

DFDS, det största sjöfrakt- och logistikföretaget i norra Europa, och Volvo Lastvagnar startar upp ett samarbete för att elektrifiera tunga transporter. Som ett första steg kommer DFDS att använda en helelektrisk lastbil för att leverera delar till Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve. Detta initiativ är en viktig milsten för att kunna bygga en fossilfri leverantörskedja för AB Volvo.
DFDS kommer att vara en av de första att köra en Volvo FM Electric i kommersiell trafik. Lastbilen kommer att leverera delar till Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve.

– Jag är mycket glad och stolt över att samarbeta med DFDS på denna resa mot mer hållbara transporter. Volvokoncernen har satt målet att skapa en fossilfri leverantörskedja och det här är en milsten för oss på denna resa, säger Roger Alm, VD Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnar tillkännagav nyligen säljstart för tre nya tunga helelektriska lastbilar. En av dem är Volvo FM Electric, som DFDS kommer att vara en av de första att köra i kommersiell trafik. Efter sommaren kommer lastbilen att leverera delar till Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve. Till att börja med kommer lastbilen att köra en rutt på drygt 120 kilometer per dag.

– Det här fullskaliga elektrifieringsprojektet visar, mycket handgripligt, hur allvarligt vi på DFDS ser på att vara en del av skiftet till elektrifiering och en mer hållbar transportbransch, berättar Niklas Andersson, Executive Vice President & Head of DFDS’ Logistics Division.

AB Volvo är en av världens största tillverkare av lastbilar och andra fordon – och därigenom även en stor transportköpare själva. Målsättningen är att skapa en fossilfri leverantörskedja.

– Vårt gemensamma mål är att lära från varandra och nå djupare och användbara insikter i avgörande frågor som batterikapacitet, ruttplanering, laddning, förarnas erfarenheter och mycket mer. Elektrifiering är så mycket mer än bara en lastbil – det är en totallösning, säger Roger Alm.

Kraftfull laddstation

För att framtidssäkra sin investering har DFDS bestämt sig för att bygga den mest kraftfulla laddstationen på marknaden vid sin hemmaterminal i Göteborg. Den kommer att ha en kapacitet på 350 kW.

– Vi är i början av vår elektrifieringsresa och förstår att laddningskapacitet är viktigt. De lärdomar och erfarenheter vi kommer att ta med oss tillsammans med Volvo kommer att vara värdefulla när vi ska skala upp, vilket kommer att tillåta oss att utvärdera batterikapacitet för fordon baserat på rutter och individuella uppdrag, fortsätter Niklas Andersson.

Den mest kompletta uppställningen i branschen

Med försäljningsstarten av tre nya tunga eldrivna lastbilar –Volvo FH, FM och FMX – har Volvo Lastvagnar nu en imponerande uppställning av sex stycken medeltunga och tunga ellastbilar. Det är i dagsläget det mest kompletta kommersiella elektrifierade utbudet i branschen.

– Med introduktionen av dessa nya helelektriska lastbilar, med högre lastkapacitet och mer kraftfulla drivlinor, tror vi att tidpunkten är rätt för en snabb uppgång i elektrifieringen av tunga vägtransporter, sammanfattar Roger Alm. 

Högupplösta bilder >

Pressmeddelande som DPF >

Relaterat pressmeddelande: Volvo Lastvagnar är redo att elektrifiera en stor del av godstransporterna

Läs mer om elektormobilitet på vår webbplats >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin

PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Marknad Sverige

Telefon: +46 31 322 08 20

E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Trucks image and film gallery:  http://images.volvotrucks.com.

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2019 levererades cirka 131 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.