Volvo Lastvagnar

Sverige

×

Lansering av nya Volvo FM och FMX med manskapshytt som räddningsfordon

Nya Volvo FM och Volvo FMX finns nu tillgängliga som räddningstjänstfordon med en manskapshytt för upp till nio personer. De nya varianterna av dessa två modeller, som utvecklats i nära samarbete med påbyggare och räddningstjänster, har ett antal förbättringar som är specifikt utvecklade för brandbilar och räddningstjänstfordon.
Volvo Trucks’ new crew cab is designed for the global market in collaboration with companies such as Rosenbauer, one of the world's leading bodybuilders for emergency vehicles. This is a prototype of the Volvo FM with Rosenbauer's ET body for the Australian fire service.
Volvo Lastvagnars nya hytt är utvecklad i samarbete med företag som Rosenbauer, en av världens ledande påbyggare för räddningstjänstfordon. Här ser ni en prototyp av Volvo FM med Rosenbauers påbyggnation, ET-serien, för den australiensiska brandkåren.

– Vi kan nu erbjuda ett mycket modernt och heltäckande utbud av tunga lastbilar för räddningstjänster. De nya varianterna av Volvo FM och Volvo FMX är utvecklade för att kunna ge dem som arbetar inom räddningstjänsten en manskapshytt i världsklass, säger Johan Selvén, försäljningschef, Volvo Lastvagnar Sverige.

Den europeiska marknaden består av fler än 3 000 brandbilar och andra räddningsfordon varje år. Utöver att uppfylla nationella såväl som internationella bestämmelser, måste fordonen anpassas för att möta speciella krav från varje räddningstjänst. Det innefattar höga säkerhetskrav, pålitlighet och flexibilitet.

En rymlig hytt utvecklad för att vara säker, ergonomisk och praktisk
Nya Volvo FM och Volvo FMX med manskapshytt kan ta upp till nio personer. Fordonen är utvecklade för att kunna ge varje räddningstjänst de bästa förhållandena, för att möjliggöra effektiv och säker verksamhet i tuffa förhållanden. Dessa nya lastbilar erbjuder samma höga standard för aktiv och passiv säkerhet, ergonomi och komfort som de övriga modellvarianterna av nya Volvo FM och Volvo FMX, som lanserades 2020.

Hytten har varit genom rigorösa tester och fås med stora fönster, låg dörrlinje, stora backspeglar och valmöjlighet att ansluta upp till åtta kameror och visa kameravyerna runt hela hytten på sidodisplayen. Dessutom gör Volvo Dynamic Steering, som är tillgänglig som ett tillägg, att manövrering blir enklare och förbättrar både ergonomi och förarsäkerheten.

Förarens arbetsplats är utrustad med Volvo Lastvagnars nya förargränssnitt som inkluderar en helt digital instrumentdisplay och en ratt med kontrollknappar som kan justeras med en tiltfunktion.

Det höga taket inne i hytten skapar en luftig och rymlig interiör med mycket rörelseutrymme. Dörrarna har en stor öppningsvinkel som gör det lättare att kliva in och ut ur hytten. Detta underlättas även genom nyligen utvecklade halkfria och upplysta steg och det tydligt markerade handtaget i orange, ergonomiskt designat och enkelt att kunna se i många olika förhållanden. Hyttinteriören erbjuder gott om förvaring för hjälmar, handskar och annan nödvändig utrustning.

Enkelhet för påbyggare ger snabbare leveranser
En viktig målsättning för utvecklingen av de nya fordonen var att åstadkomma korta ledtider för påbyggare. I samråd med ledande experter från påbyggare som specialiserar sig på att bygga brandbilar, har Volvo Lastvagnars avdelning som arbetar med specialvagnar introducerat förbättringar på både hytt och chassi.

Placeringen av komponenter är anpassade för att underlätta påbyggarprocessen och allt har förberetts för att koppla ihop både elektriska och pneumatiska system.

– Vi ser oss själva som påbyggarnas bästa vän. Vår nya manskapshytt möjliggör att de kan leverera fordon snabbare till sina kunder, säger Johan Selvén.

Bakom hytten är chassiet rent. Ingenting behöver monteras ned eller flyttas. Bränsletankarna, ljuddämparen och andra stora komponenter är placerade under hytten. 

Inne i hytten har de elektriska kablarna och luftrören utrustats med anslutningspunkter som är lätta att nå. Installationen av säten, bänkar och säkerhetsbälten är certifierade av vår fabrik. 

Fakta om nya Volvo FM och Volvo FMX med manskapshytt:

  • Utveckling baserad på EN 1846-standard för brandbekämpnings- och räddningstjänstfordon
  • Krocktest för hytten enligt ECE R29-03
  • Interiör takhöjd på 160 cm (front) och 161 cm (bak).
  • Dörrarna kan öppnas till en vinkel av 79 grader (front) och 75 grader (bak).
  • Axelkonfigurationer för närvarande: 4x2, 4x4.
  • Motorval: Volvo D11 eller D13 (Euro 3, 5 och 6).
  • Power take-off för upp till 2000 Nm.


Läs mer om Volvo Lastvagnars manskapshytt på vår webbplats

Ladda ner högupplösta bilder

Pressmeddelande som PDF

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Marknad Sverige
Telefon: +46 31 322 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 300 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 13 olika länder och under 2020 levererades cirka 94 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.