Volvo Lastvagnar

Sverige

×

Volvo FH med I-Save blir ännu effektivare med bränslebesparingar på upp till tio procent

Volvo FH med I-Save lanseras nu i en ännu bränslesnålare version som kan sänka bränslekostnaderna med upp till tio procent. Det är en förbättring med hela tre procentenheter jämfört med den tidigare generationen.
Volvo FH med I-Save blir ännu effektivare med bränslebesparingar på upp till nio procent
Oberoende tester och kundernas erfarenheter har bekräftat att Volvo FH med I-Save kan sänka bränslekostnaderna avsevärt jämfört med en lastbil utan I-Save utrustad med Volvos konventionella 13-litersmotor.

– Alla transportföretag vill sänka bränsleförbrukningen och samtidigt minska koldioxidutsläppen, inte minst de som kör fjärrtransporter. Med nya Volvo FH med I-Save ger vi åkerierna ännu större möjligheter att minska sina driftskostnader och sin miljöpåverkan, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.

Nya Volvo FH med I-Save är en del av Volvo Lastvagnars nya europeiska produktsortiment som lanserades i vår. I-Save omfattar många bränslebesparande lösningar, varav den viktigaste är Volvos D13TC-motor. 13-liters Turbo Compound-motorn som kom i början av 2019 är Volvos mest bränsleeffektiva motor hittills.

Volvo Lastvagnar lanserade sin första generation Volvo FH med I-Save under 2019 och visade redan då att lösningen kan sänka bränslekostnaderna för diesel och AdBlue med upp till sju procent jämfört med en lastbil utan I-Save utrustad med Volvos konventionella 13- litersmotor. Siffran har bekräftats genom oberoende tester och kundernas erfarenheter.

– Kombinationen av låg bränsleförbrukning, låga ljudnivåer och god körbarhet har tagits emot mycket positivt. Många åkare och transportföretag ser att Volvo FH med I-Save kan hjälpa dem att minska sitt koldioxidavtryck, säger Stefan Strand.

Med den nya generationen Volvo FH med I-Save har Volvo Lastvagnars produktutvecklare förbättrat bränsleekonomin ytterligare. Genom att analysera användardata och uppdatera mjukvara har man optimerat balansen mellan bränsleförbrukning och körbarhet, vilket ger bränslebesparingar när föraren kör i Eco-läge. Den nya versionen är framtagen för laster upp till 44 ton, framför allt för 4x2 dragbilar, ett segment som är stort på den europeiska marknaden.

Utöver uppgraderingen av I-Save har nya Volvo FH fått en mer aerodynamisk design. Tack vare en ny funktion hos I-See kan lastbilen avgöra när det är effektivt för motorn att varva upp lätt och frirulla även på vägar som ser helt platta ut för ögat – för ännu större bränslebesparingar.

– De här uppdateringarna innebär att kunder som väljer Volvo FH med I-Save kan minska sin bränsleförbrukning med upp till tio procent jämfört med en vanlig Volvo FH utrustad med vår 13-litersmotor med Euro 6 step D*. Men i praktiken kan de spara ännu mer eftersom de flesta kunder som köper nya Volvo FH med I-Save byter från äldre lastbilar med högre bränsleförbrukning, förklarar Stefan Strand.

Enastående bränsleekonomi och prestanda
Nya Volvo FH med I-Save tar inte bara ett stort kliv när det gäller bränsleekonomi. Det optimerade vridmomentet inom ett brett varvtalsområde ger mjuk körning och den effekt som behövs för att köra med en hög, jämn medelhastighet även i utmanande topografi.

– Vi gör det enklare och bekvämare att köra bränsleeffektivt även på kuperade vägar. Förarmiljön i nya Volvo FH håller världsklass och hjälper också förarna att prestera på topp under hela sitt skift, sammanfattar Stefan.  

Se filmen där en tysk lastbilstidning låter en journalist testa bränsleprestandan hos Volvo FH med I-Save på Green Truck Award-testvägen norr om München.

 

Fakta om nya Volvo FH med I-Save

  • Nya Volvo FH med I-Save för totalvikt upp till 44 ton, kommer att vara tillgänglig för beställning på de europeiska marknaderna fr.o.m. september 2020, framför allt för 4 x 2 och 6 x 2 dragbil
  • Volvos 13-liters Turbo Compound-motor (Volvo D13TC) med 460 hk (2 600 Nm) eller 500 hk (2 800 Nm)
  • Kartbaserad I-See – använder kunskap om den planerade färdvägen för att utnyttja lastbilens rörelseenergi
  • Växellådan I-Shift med mjukvara optimerad för fjärrtransporter (Eco-läge)
  • I-Cruise med I-Roll, som anpassar hastigheten för att hålla nere bränsleförbrukningen
  • Bränsleeffektiv bakaxel
  • Tomgång
  • Variabel servostyrningspump
  • Fullt luftriktarpaket

 *Skillnaden i bränsleförbrukning beräknas genom att jämföra kostnaderna för diesel och AdBlue för I-Save: D13TC Euro 6 step D med Bränslepaket fjärrtransport jämfört med D13 eSCR Euro 6 step D utan Bränslepaket fjärrtransport. Den faktiska bränsleekonomin varierar beroende på många faktorer, till exempel förarens erfarenhetsnivå, användningen av konstantfarthållare, fordonets specifikationer, fordonets last, verklig topografi och aktuella väderförhållanden.

Högupplösta bilder (51 MB) >>

Pressmeddelande som PDF >>

Relaterade pressmeddelanden:

2020-02-27: Volvo Lastvagnar lanserar nya Volvo FH – nästa generations lastbil utvecklad med föraren i åtanke >>

2019-03-07: Volvo FH med I-Save sänker bränslekostnaderna med upp till 7 procent >>

Film: Se hur en journalist från en tysk lastbilstidning testar bränsleprestandan hos Volvo FH med I-Save på Green Truck Award-testvägen norr om München >>

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Marknad Sverige
Telefon: +46 31 322 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav.  Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder.  Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2019 levererades cirka 131 000 Volvolastbilar globalt.   Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.  Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer.  Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.