Lastvagnar

Ny laddstation för tung trafik invigd i Stockholm

Den 19 mars invigdes en ny laddstation för tung trafik i Sollentuna strax norr om Stockholm. Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari invigningstalade och klippte band tillsammans med representanter från Volvo Lastvagnar, OKQ8 och Skellefteå Kraft. Den publika laddstationen med totalt två laddare vid Volvo Truck Center i Sollentuna är en viktig del i det som ska bli ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik.
Joachim Nordin, VD Skellefteå Kraft, Karin Eriksson, VD OKQ8, Romina Pourmokhtari, Sveriges klimat- och miljöminister och Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.
Joachim Nordin, VD Skellefteå Kraft, Karin Eriksson, VD OKQ8, Romina Pourmokhtari, Sveriges klimat- och miljöminister och Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.


– Vi är mycket glada över att kunna inviga vår gemensamma satsning på ett stort laddnätverk i Sverige tillsammans med OKQ8 och Skellefteå Kraft. Vi märker ett stort intresse från våra kunder, såväl som transportköpare, att elektrifiera godsflöden. Vi ser att för att kunna lyckas med omställningen till hållbara elektrifierade transporter i samhället måste vi vara flera som samarbetar. Det är tillsammans det händer, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.

Laddstationen hos Volvo Truck Center ligger på Knistavägen, ett stenkast från E4:an Under invigningen samlades kunder och lokalpolitiker, med flera, för att lyssna på inspirerande tal, bland annat från Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

– Jag är så glad över att ha fått vara med här idag och fått delta vid denna ”milstolpe”. Jag ser varje laddstation och varje laddstolpe som ett viktigt steg mot att elektrifiera transportsektorn. Ert initiativ har lett till att vi idag inviger något konkret och handfast som kommer att främja den utvecklingen, säger Romina Pourmokhtari.

Dagen bjöd också på tal från företagens egna representanter på plats; Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige, Karin Eriksson, VD OKQ8 och Joachim Nordin, VD Skellefteå Kraft. Utöver tal så hölls en demonstration av själva laddstationen och hur det rent praktiskt går till att ladda en ellastbil. Den batterielektriska lastbil som visades upp är en Volvo FH Electric krokbil.

– Genom våra strategiska partnerskap strävar vi inte bara efter att vara en ledande kraft inom branschen utan också att vara en drivkraft för hållbara förändringar. I och med invigningen av laddstationen i Sollentuna har vi kommit ytterligare ett steg på vägen, men vi är långt ifrån färdiga. Vi har en väldigt spännande framtid att se fram emot och vi övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Karin Eriksson, VD på OKQ8.

Volvo Lastvagnar Sverige, OKQ8 och Skellefteå Kraft har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Satsningen omfattar i dag totalt 41 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

– Vi är stolta över den här gemensamma satsningen som ökar möjligheterna för tunga transporter att snabbare gå över till elektrifierade fordon och minskade utsläpp. Det är ett strategiskt viktigt val för hela omställningen till ett hållbart samhälle där Skellefteå Kraft har en viktig roll som möjliggörare, säger Joachim Nordin, VD och koncernchef på Skellefteå Kraft.

Publika laddstationer för alla
Laddstationen hos Volvo Truck Center i Sollentuna är tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. På plats finns två laddare med en kontinuerlig effekt på 350kW och en ny sorts betalningsterminal som möjliggör att fler lastbilar kan ladda samtidigt.

Volvo Lastvagnar erbjuder en tjänst – appen ”Truck Charging” som gör det enkelt för åkerier och förare att hitta och använda laddplatserna. Appen är öppen för alla lastbilsmärken och visar alla tillgängliga laddstationer i landet för tunga fordon. Användaren kan även betala för laddningen i appen*.

* Betalning kan i dagsläget ske för alla laddstationer inom nätverket med OKQ8 och Skellefteå Kraft. 

Foto: Pelle Lundberg / weiwei.se

Högupplösta bilder (zip-fil, 35 MB)

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Hub

 

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett fullständigt utbud av medeltunga och tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 12 olika länder och under 2023 levererades cirka 145 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.