Lastvagnar

Volvo FH16s nya D17-motor: mer kraft – mindre bränsle

Volvo FH16 är Europas mest kraftfulla lastbil men också en mycket bränsleeffektiv lastbil – och den kan köras på 100 procent förnybara bränslen. Tester på väg bekräftar att den helt nya motorn i FH16 uppnår 5 % bättre bränsleekonomi och lägre utsläpp samtidigt som den ger 7 % mer vridmoment – en kombination som ökar effektiviteten och produktiviteten för de mest krävande transportuppgifterna.
Volvo FH16s nya D17-motor: mer kraft – mindre bränsle
Volvo FH16s nya D17-motor ger mer kraft men drar mindre bränsle.

Volvos helt nya D17-motor i ikoniska Volvo FH16 har utvecklats för de tuffaste transportuppdragen för att ge enastående prestanda och hållbarhet. Vid jämförelse av Volvo FH16s nya 17-litersmotor med 780 hk med dess föregångare, adderar den nya lastbilen 7 % vridmoment samtidigt som den ger 5 %* lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

Den helt nya motorn finns även i nya Volvo FH16 Aero, som ger ännu bättre bränsleekonomi när den kombineras med den aerodynamiska lastbilshytten.

– Våra ingenjörer har levererat en motor som kombinerar det högsta vridmomentet och effektnivån bland alla europeiska lastbilar, med överlägsen bränsleeffektivitet. Fakta talar för sig själva – mer vridmoment och effekt med betydande bränsle- och CO2-besparingar är ett fantastiskt resultat. Det innebär att våra kunder kan utföra sina uppdrag mer effektivt och med högre produktivitet, säger Jan Hjelmgren, global produktchef och ansvarig för kvalitet på Volvo Lastvagnar.

Den helt nya bränsleeffektiva motorn är ett exempel på Volvo Lastvagnars ständiga strävan att minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen från befintliga drivlineteknologier, parallellt med införandet av nya teknologier.

Tre effektnivåer

Volvos nya 17-liters Euro 6-motor har tre effektnivåer; 600 hk, 700 hk och 780 hk. Vridmomentet har ökats till 3000 Nm, 3400 Nm och 3800 Nm i toppversionen. Växellådan har uppdaterats för att klara upp till 3800 Nm, och växellådans interna effektivitet har förbättrats ytterligare på 3000 Nm- och 3400 Nm-versionerna.

Certifierad för biobränslen

Den nya D17-motorn är certifierad för att köras på HVO (Hydrerad Vegetabilisk Olja) i alla effektklasser. Versionen på 700 hk är också certifierad för att köras på 100 % biodiesel (B100).

Volvo FH16 och FH16 Aero med den helt nya D17-motorn kommer att kunna beställas från mitten av 2024 och produktionen startar under andra halvåret 2024. 

 

*Resultat från vägtester av D17 780 hk jämfört med D16 750 hk, med bruttovikt 55 ton.

 

Film och bilder >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Hub

 

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett fullständigt utbud av medeltunga och tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 12 olika länder och under 2023 levererades cirka 145 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.