Lastvagnar

Volvos första lastbil enbart utvecklad för eldrift – optimerad för renare och säkrare stadstransporter

Volvo lanserar sin första lastbilsmodell någonsin som utvecklats enbart för eldrift. Med kapacitet för tung last och utmärkt sikt för föraren är FM Low Entry en eldriven lastbil optimerad för säker och effektiv körning i stadsnära områden.
Volvos första lastbil enbart utvecklad för eldrift – optimerad för renare och säkrare stadstransporter
Volvo Lastvagnars senaste nyhet i sitt elektrifierade utbud – Volvo FM Low Entry – är en tung lastbil som är speciellt utvecklad för att hantera ett brett utbud av transportuppdrag i stadsnära områden.

I takt med att fler och fler städer siktar på att förbättra sina stadsmiljöer genom att sänka utsläppsnivåerna, ökar efterfrågan snabbt på lastbilar med nollutsläpp som kan uppfylla kundernas nya krav.

Volvo Lastvagnars senaste tillskott i sitt program med eldrivna lastbilar – Volvo FM Low Entry – är en tung lastbil speciellt utvecklad för att hantera en mängd olika transportuppdrag i stadsnära områden. Det är också den första lastbilsmodellen genom tiderna som utvecklats av Volvo och endast finns tillgänglig för eldrift.

– Den här lastbilen med nollutsläpp ett utmärkt komplement till vårt eldrivna utbud, perfekt lämpad för stadsnära transporter och utformad med föraren i åtanke. Den är kraftfull, men ändå smidig att köra och lätt att manövrera. Nya Volvo FM Low Entry är helt i linje med våra ambitioner att utöka vårt eldrivna utbud, vilket gör att ännu fler kunder kan minska sina koldioxidutsläpp, förklarar Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar. 

5-stjärnigt betyg för direkt sikt
Den låga körpositionen ger föraren utmärkt sikt och kontroll över omgivningen. Den goda sikten i FM Low Entry har fått ett femstjärnigt betyg i den standard för direkt sikt som ger betyg åt tunga fordon som körs i London och som träder i kraft under fjärde kvartalet 2024*.

Volvo FM Low Entry är mycket mångsidig och kan anpassas för att möta specifika krav för olika transportuppgifter, till exempel avfallshantering, distribution och anläggning.

Lastbilen är baserad på Volvos välkända FM-modell. Den rymliga hytten har sänkts och flyttats framåt, och det låga insteget och det plana golvet gör det lätt att komma i och ur lastbilen. De designegenskaperna skapar en ergonomisk, bekväm och effektiv arbetsmiljö för förare i livliga stadsmiljöer.

Nya FM Low Entry kommer initialt att säljas i Europa, och även Turkiet, Australien och Sydkorea. Försäljningsstart sker under första kvartalet 2024 och produktionsstart sker under andra kvartalet 2024.

Åtta eldrivna lastbilsmodeller
Med den här nya helt eldrivna stadslastbilen har Volvo nu totalt åtta eldrivna lastbilsmodeller i sitt sortiment. 2019 blev Volvo Lastvagnar den första globala tillverkaren att starta serietillverkning av tunga eldrivna lastbilar, och företaget siktar på att 50 % av den globala försäljningen av nya Volvolastbilar ska vara elektrifierade lastbilar år 2030.  

Volvo FM Low Entry – viktiga funktioner:

 • Sikten (med standardspecifikation) uppfyller ”Transport for Londons” 5-stjärniga standard för direkt sikt.
 • Lastbilen är utrustad med Volvo Dynamic Steering för smidig styrning och minskade vibrationer.
 • Det finns tre tillgängliga alternativ av stolar: Förare+ 0, 1 eller 3 passagerare. Med 3 passagerarstolar placerade längst bak i hytten är de inte synliga för föraren. Det här minimerar döda vinklar och bidrar till utmärkt sikt.
 • De många ergonomiska funktionerna inkluderar ett lågt insteg, plant golv och välplacerade instegshandtag för enkel och säker urstigning ur hytten.
 • Lastbilen finns tillgänglig med Volvos nya avancerade sidospeglar med kamera.
 • Tillgänglig i två hyttversioner – sovhytt och extra hög sovhytt med en intern höjd av 1575 mm respektive 1945 mm.
 • Tillgängliga axelkonfigurationer: 4x2, 6x2, 6x4, 8x2 och 8x4
 • Tågvikt: 19–32 ton
 • Motor: 330 kW
 • Batteri: 360 kWh (4 batterier)
 • Räckvidd: upp till 200 km (räckvidden beror på flera parametrar, till exempel lastvikt, körstil, körcykel, topografi, temperatur, osv.)
 • Laddning: 250 kW (DC), 43 kW (AC)
 • Hjulbas: 3 900–6 000 mmHögupplästa bilder

 

*https://tfl.gov.uk/info-for/deliveries-in-london/delivering-safely/direct-vision-in-heavy-goods-vehicles/dvs-star-ratings-and-safe-system

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Hub

 

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett fullständigt utbud av medeltunga och tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 12 olika länder och under 2023 levererades cirka 145 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.