Lastvagnar

Ny, kraftfullare motor för Volvo FH16 ger maximal produktivitet

Volvo Lastvagnar introducerar en ny motor för sin ikoniska lastbil FH16. Med upp till 780 hk och 3 800 Nm klarar den nya 17-litersmotorn de allra tuffaste transportuppdragen med lätthet, samtidigt som den levererar enastående bränsleeffektivitet och hållbarhet. För versionen 700 hk har den nya motorn certifierats för biobränslen.
Ny, kraftfullare motor för Volvo FH16 ger maximal produktivitet
Volvo Lastvagnar lanserar en ny 17-liters motor för FH16. Med upp till 780 hk och 3 800 Nm är det den starkaste motorn i branschen.

Att ständigt köra i höga hastigheter med tung last kan vara en utmaning – men inte med Volvos nya 17-liters Euro 6-motor för FH16. Den nya motorn har utvecklats för de mest krävande transportuppdragen och har tre effektnivåer; 600 hk, 700 hk och 780 hk. Vridmomentnivåerna har höjts till 3 000 Nm, 3 400 Nm och 3 800 Nm i toppversionen. De högre effekt- och vridmomentnivåerna resulterar i snabbare motorrespons, bättre körbarhet, maximal produktivitet och ökad bränsleeffektivitet.

– Jag är stolt över att presentera vår nya motor. Den är ett verkligt mästerverk och resultatet av världsledande ingenjörskonst. 780 hk-versionen är den starkaste motorn i branschen. När du kör uppför branta backar med maximal last vill du inte fastna med för lite vridmoment och kraft. Därför har vi fokuserat alla ansträngningar på att göra D17-motorn mycket kraftfull, pålitlig och lyhörd. För våra kunder innebär det att göra jobbet snabbare med ökad bränsleeffektivitet, säger Marcos Weingaertner, produktchef på Volvo Lastvagnar. 

D17-motorn är utrustad med ett enda effektivt turboaggregat som ökar motorns respons och förbättrar körupplevelsen. Volvos innovativa, patenterade vågformade kolv optimerar förbränningen och minskar utsläppen, samtidigt som det nya insprutningssystemet säkerställer bästa bränsleekonomi och det ökade maximala cylindertrycket möjliggör hög effekt.

Motorns bromskraft över hela varvtalsområdet har förbättrats avsevärt med enastående motorrespons. Det möjliggör snabba växlingar och resulterar i mindre slitage på bromsbelägg och skivbromsar, samtidigt som körningen blir mer effektiv i nedförsbackar.

Certifierad för biobränslen
Den nya D17-motorn är certifierad för att köras på HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) i alla effektklasser. 700 hk-versionen är också certifierad för att köras på 100 % biodiesel (B100). Växellådan har uppdaterats för att klara upp till 3 800 Nm, och den interna växellådans effektivitet har förbättrats ytterligare på versionerna med 3 000 Nm och 3 400 Nm.

– Jag är övertygad om att kunder och förare kommer att uppskatta den högre motorbromskraften samt möjligheten att köra på HVO och biodiesel. D17 är en fantastisk motor i en fantastisk lastbil, och alla våra kunder som litar på Volvo FH16 i sitt dagliga arbete, kommer nu att få hjälp av ett ännu kraftfullare verktyg, säger Marcos Weingaertner.

Försäljningen av Volvo FH16 med den nya motorn startar i mitten av 2024. Produktionen kommer att startas under andra halvåret 2024 för de europeiska marknaderna och Australien.

Den nya motorn är tillgänglig i helt nya Volvo FH16 Aero och den senaste versionen av Volvo FH16.


Högupplösta bilder och filmer

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Hub

 

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett fullständigt utbud av medeltunga och tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 12 olika länder och under 2023 levererades cirka 145 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.