Lastvagnar

Nätverk av publika laddstationer för ellastbilar öppnar med ny tjänst från Volvo

Det nationella nätverket av publika laddstationer för tunga elfordon är på väg att växa. Nu öppnar Volvo Lastvagnar ett laddnätverk som levererar förnybar energi tillsammans med sina samarbetspartners OKQ8 och Skellefteå Kraft. Volvo Lastvagnar lanserar samtidigt en ny tjänst som gör det enkelt för åkerier och transportföretag att hitta och använda laddplatserna.
Laddning av en elektrisk lastbil
Volvos nya tjänst gör det enkelt för transportföretag att hitta och använda offentliga laddstationer för tunga fordon, oavsett märke.

Ett nätverk av snabbladdare för tunga fordon är en viktig del i övergången till utsläppsfria transporter. I Sverige utvecklas nu ett rikstäckande laddnätverk med runt 130 laddplatser planerade att öppna under 2023 och 2024, genom Energimyndighetens initiativ med syfte att kraftigt accelerera elektrifiering av tunga transporter i landet. Volvo Lastvagnar tillsammans med OKQ8 och Skellefteå Kraft står bakom 29 laddstationer, från Luleå i norr till Malmö i söder. Målsättningen med satsningen att etablera ett av landets största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik. Den 5 oktober öppnar den första laddstationen på Laholmsvägen 206 i Halmstad.

 

Volvo lanserar i samband med etableringen av de första stationerna en ny tjänst som gör det enkelt för åkerierna att hitta och använda laddplatserna. Tjänsten lanseras först i Sverige*, för att sedan introduceras på andra marknader runt om i Europa och internationellt.

– Vi är ledande inom elektrifiering av tunga transporter i Sverige, och är mycket glada över denna nya milstolpe. Våra kunder kommer nu få tillgång till laddplatser över hela landet, vilket gör att det blir enklare än någonsin att gå över till eldrift, säger Stefan Strand, VD på Volvo Lastvagnar Sverige.

Volvo har ett nära samarbete med operatörer av laddstationer runt om i världen för att utöka både laddnät och service så smidigt och snabbt som möjligt.

Den nya tjänsten, som är öppen för alla lastbilsmärken, visar alla laddstationer som är lämpliga för laddning av tunga fordon, oavsett vem som driftar stationerna. Användaren kan redan nu betala för laddning via den nya plattformen, inom en snar framtid kommer det också vara möjligt att boka laddning.

– Kunderna kommer att få tillförlitlig information om var man kan hitta laddstationer för tunga ellastbilar och de kan vara säkra på att de betalar ett rimligt pris utan dolda avgifter. Med möjligheten att planera sina rutter på ett bra sätt och ett minimum av administration är jag övertygad om att detta är ett viktigt steg mot att göra ellastbilar ännu mer populära bland åkerierna och transportföretagen, berättar Stefan.

Ambitionen för Volvo Lastvagnar, OKQ8 och Skellefteå Kraft med nätverket av publika laddstationer är att satsningen ska underlätta för åkerier och transportföretag att våga ta klivet och elektrifiera transporter inom och mellan regioner. I det gemensamma nätverket etableras 19 laddstationer hos Volvo Lastvagnar och dess återförsäljare runt om i landet och 10 platser hos OKQ8:s anläggningar.

– Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt. OKQ8 satsar på supersnabbladdare för tung trafik för att skapa bättre förutsättningar för en ökad tillgång till snabbladdning. Halmstad har ett strategiskt viktigt läge vid kusten i södra Sverige och perfekt för lastbilar som transporterar gods till och från södra och västra Sverige, samt till Danmark och norra Europa, säger Helen Axelsson, direktör B2B Sales på OKQ8.

– Den här satsningen ökar möjligheterna för tunga transporter att snabbare gå över till elektrifierade fordon och därmed minska utsläppen. Det är ett strategiskt viktigt val för hela omställningen till ett hållbart samhälle. Skellefteå Kraft bidrar med att investera, bygga, sköta drift och underhåll samt leverans av den förnybara elen, säger Sanna Lundström, chef affärsområde marknad på Skellefteå Kraft.

Volvo Lastvagnar, som ingår i Volvokoncernen, bygger också laddinfrastruktur via Milence, ett samriskbolag bildat med Daimler Truck och Traton Group. Företaget planerar att installera och driva minst 1 700 snabbladdningsstationer som drivs med grön energi på och nära motorvägar samt vid logistiknav runt om i Europa. Infrastrukturen kommer erbjuda laddning till alla tunga batteridrivna lastbilar, oavsett märke.

Fakta. Så här fungerar Volvo Lastvagnars laddtjänst:

  • Laddtjänsten är en del av Volvo Connect, Volvo Lastvagnars gränssnitt för digitala tjänster.
  • Kunden kan hitta laddplats och betala för laddningen via Volvo Connect och en mobilapp. En digital karta visar laddstationerna och om de är lediga. Inom en nära framtid kommer det även att bli möjligt att boka laddplats.
  • Vid ankomst till en laddstation använder kunden ett kort eller en mobilapp för identifiering och för att starta laddningen.
  • Kunden får en samlad faktura.


* Volvos laddtjänst kommer i den första fasen ge tillgång till de 29 laddstationer som drivs av OKQ8 och Skellefteå Kraft.


Högupplösta bilder >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Hub

 

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett fullständigt utbud av medeltunga och tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 12 olika länder och under 2023 levererades cirka 145 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.