Lastvagnar

Volvo leder den växande marknaden för elektriska lastbilar

Förra året ökade antalet tunga ellastbilar på vägarna i Europa och USA snabbare än någonsin tidigare. Volvo Lastvagnar har nu sålt mer än 4 300 elektriska lastbilar globalt i fler än 38 länder. I Europa är Volvo Lastvagnar marknadsledare med en marknadsandel på 32 procent av marknaden för tunga ellastbilar och i Nordamerika var nästan hälften av alla registrerade tunga ellastbilar från Volvo.
Volvo leder den växande marknaden för elektriska lastbilar
Volvo Lastvagnar har sålt mer än 4 300 ellastbilar i mer än 38 länder runt om i världen.

2022 växte marknaden för tunga (≥16 ton) elektriska lastbilar i Europa med 200 procent till 1 041 fordon, där Volvo Lastvagnar har den högsta marknadsandelen. Även i Sverige är Volvo marknadsledare för elektriska lastbilar med en marknadsandel på 43 %.

– Vi i är fast beslutna att leda transformationen av elektriska lastbilar och avslutade 2022 som marknadsledare, inte bara i Europa utan även i Nordamerika och andra marknader, vilket är ett bevis på att vi gör just det. Även om marknaden för eldrivna lastbilar fortfarande är liten är trenden tydlig: många av våra kunder påbörjar nu sitt skifte till ellastbilar. Vi har en roll som katalysator för denna omställning och siktar på att 50 procent av vår globala försäljning av nya lastbilar ska vara elektriska år 2030, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Sedan Volvo Lastvagnar startade produktionen av helt elektriska lastbilar 2019, har företaget sålt mer än 4 300 ellastbilar i mer än 38 länder runt om i världen. Volvo erbjuder för närvarande branschens bredaste produktutbud med sex tunga ellastbilar i serietillverkning, som klarar de allra flesta typer av transporter i och mellan städer.

– Vi har nu en produktportfölj som kan täcka de flesta typer av transporter för alla typer av kunder. Om man tittar på varuflödesmönstren är det möjligt att elektrifiera nästan hälften av alla transporter med vårt sortiment av ellastbilar. Vi ser det som vårt uppdrag att stödja våra kunder så att de får det att hända, kommenterar Roger Alm.

Notera att:

  • Alla hänvisningar till "Europa" betyder Europeiska unionen inklusive Norge och Schweiz.
  • Volvos marknadsandel och övergripande tillväxtdata för tunga (≥16 ton) elektriska lastbilar i Europa inkluderar innehåll från IHS Markit.
  • Med Nordamerika avses USA och Kanada. Volvo Lastvagnars marknadsposition i Nordamerika baseras på innehåll som tillhandahålls av Volvo Trucks North America.
  • Uppgiften om att "det är möjligt att elektrifiera nästan hälften av alla transporter", hänvisar till Eurostats statistik "Road Freight Transport by distance" som visar att nära hälften av allt gods i EU transporteras en vägsträcka mindre än 300 km.

 

Högupplösta bilder >

Mer om Volvo elektriska lastbilar >

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.