Lastvagnar

Volvo Lastvagnar först i världen att använda fossilfritt stål i sina lastbilar

Som den första lastbilstillverkaren i världen introducerar nu Volvo Lastvagnar fossilfritt stål i sina lastbilar. Stålet tillverkas av det svenska stålföretaget SSAB och de tunga eldrivna Volvolastbilarna blir först med att använda det.
Volvo Lastvagnar först i världen att använda fossilfritt stål i sina lastbilar
Volvo Lastvagnar är först i världen med att använda fossilfritt stål i sina lastbilar. Stålet kommer till början att användas i lastbilens rambalkar på våra tunga ellastbilar.

Stålet från SSAB tillverkas med en helt ny teknik, baserad på vätgas. Resultatet är en mycket lägre klimatpåverkan än konventionellt producerat stål. Småskalig introduktion av stålet i Volvos tunga ellastbilar inleds under tredje kvartalet 2022.

– Vi kommer att öka användningen av fossilfria material i alla våra lastbilar för att göra så att de släpper ut nettonoll inte bara i drift – utan också när det gäller de material de är byggda av, säger Jessica Sandström, Senior Vice President Product Management, Volvo Lastvagnar.

Det första stålet som tillverkas med vätgas kommer att användas i lastbilens rambalkar, ryggraden i lastbilen på vilken alla andra huvudkomponenter är monterade. I takt med att tillgången på fossilfritt stål ökar kommer det även att införas i andra delar av lastbilen.

90 % av en Volvolastbil kan återvinnas
I dag kommer cirka 30 procent av materialet i en ny Volvolastbil från återvunnet material. Och upp till 90 % av lastbilen kan återvinnas i slutet av sin livslängd.

– Vi strävar ständigt efter att ytterligare minimera vårt klimatavtryck. Vi går också mot större cirkularitet i både vår verksamhet och våra lastbilar, säger Jessica Sandström.

Volvokoncernen samarbetar med SSAB om fossilfritt stål sedan 2021. Den första maskinen, en lasthållare av fossilfritt stål, visades upp i oktober 2021. Fossilfritt stål blir ett viktigt komplement till det traditionella och återvunna stålet som används i Volvos lastbilar idag.

Volvo Lastvagnar har förbundit sig till Parisavtalet och att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser i värdekedjan senast 2040.
 

Högupplösta bilder >
Länk till film >
Pressmeddelande som pdf >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Gallery:  http://images.volvotrucks.com.

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 13 olika länder och under 2021 levererades cirka 123 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.