Lastvagnar

Säljstart för Volvos tunga elektriska lastbilar

Nu öppnar Volvo Lastvagnar orderboken för sina tunga, eldrivna lastbilar som börjar produceras i Tuvefabriken i höst.
Säljstart för Volvos tunga elektriska lastbilar.

Volvo Lastvagnar har nu officiellt öppnat ordersystemet för sitt program av tunga elektriska lastbilar, Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX. Serieproduktionen startar i höst i den CO2-neutrala fabriken i Tuve, Göteborg, och volymerna kommer öka successivt.

– Det här är en milstolpe för Volvo Lastvagnar och intresset från kunderna är stort. Innan ordersystemet öppnade har vi främst tecknat avsiktsförklaringar om att köpa med kunder och partners, men nu kan vi teckna fler fasta order och specificera lastbilarna i systemet efter kundernas behov, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Under 2021 sålde Volvo Lastvagnar mer än 1 100 elektriska lastbilar i över 20 länder, inklusive avsiktsförklaringar att köpa.

De största marknaderna för Volvos ellastbilar i Europa är för närvarande Norge, Sverige och Tyskland. Volvo Lastvagnar blev marknadsledare i Sverige 2021 med en marknadsandel på 68 % för ellastbilar från 16 ton och över, och marknadsledande i Europa med en marknadsandel på 42 % 2021. Företaget har även en ledande position i Nordamerika.

Tre av Volvos elektriska lastbilar, de medeltunga modellerna Volvo FE, Volvo FL och Volvo VNR har serietillverkats sedan 2019. Med totalt sex eldrivna lastbilsmodeller i produktion från och med i höst har Volvo Lastvagnar det mest kompletta programmet av alla lastbilstillverkare, som täcker allt från stadsdistribution och sophantering, till byggtransporter och regionala transporter. Företagets mål är att hälften av alla sålda lastbilar ska vara elektriska år 2030.

– Allt fler kunder vill köra elektriskt. Det har helt klart blivit en konkurrensfördel att kunna erbjuda tysta, emissionsfria transporter, avslutar Roger Alm.

Fakta:

  • Dragbilar av de helelektriska modellerna Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX släpps till försäljning nu.
  • Jämnlastbilar kommer att tillkomma för försäljning under fjärde kvartalet 2022.

Högupplösta bilder >
Pressmeddelande som pdf >
Läs mer om Volvos eldrivna lastbilar >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Hub

 

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett fullständigt utbud av medeltunga och tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 12 olika länder och under 2023 levererades cirka 145 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.