Lastvagnar

Volvo Lastvagnar bygger Sveriges största serviceanläggning i Göteborg

Volvo Lastvagnar satsar framåt på hemmaplan i Göteborg och bygger en helt ny och toppmodern fullserviceanläggning i Bäckebol i norra Göteborg. Det blir ett viktig steg för att serva och driva utvecklingen av framtidens hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Hållbarhet är i fokus med exempelvis solenergi och återvunnet regnvatten, och anläggningen är rustad för framtidens drivlinor och olika bränslealternativ.
Volvo Truck Center Bäckebol i norra Göteborg

Nu ersätts Volvo Lastvagnar största verkstad i Sverige. För över 50 år sedan byggdes Volvo Truck Centers nuvarande anläggning i Bäckebol, en viktig del av Volvo Lastvagnars omfattande nätverk av verkstäder i Sverige. Nu drar satsningen på 335 miljoner svenska kronor igång på en framtidssäkrad anläggning för att kunna ge komplett One Stop Service till både lastbils- och busskunder, tillgängligt alla dagar i veckan, året runt. Att minska utsläppen av växthusgaser är avgörande för att kunna uppfylla Parisavtalets klimatmål och Volvokoncernens hållbarhetsambitioner, där huvudfokus är att hjälpa till att minimera kundernas utsläpp. För Volvo Lastvagnar är den nya anläggningen en viktig del för att serva och driva utvecklingen av framtidens hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Anläggningen kommer att byggas med klimatsmarta miljöval och blir energieffektiv med solpaneler på taket med en kapacitet på 200 kWh. Där ska även regnvatten samlas in för att återanvändas efter biologisk vattenrening och tvätta kundernas fordon i tvätthallen.

Anläggningen kommer även innehålla däck- och skadeverkstad. I kombination med välutbildad personal är anläggningen framtidssäkrad för att ta hand om fordon som går på flytande eller komprimerad gas såväl som el. Det finns redan en publik laddstation för tunga fordon på dagens anläggning och efter nybyggnationen kommer man kunna snabbladda både lastbilar och bussar med solenergi.

– Vi vill finnas där våra kunder är och fortsätta möta deras behov. Placeringen ger ett mycket bra läge för oss och därför har vi valt att stanna kvar här. Vi är mycket glada och stolta över att kunna genomföra den här satsningen i Göteborg och skapa en förstklassig serviceanläggning för både lastbilar och bussar, som ska stå rustad för många år framåt. Här kommer vi att kunna ge full service till alla, oavsett om fordonen drivs på diesel, HVO, gas eller el, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige och Volvo Truck Center.

Det kommer att bli en gemensam anläggning för Volvo Truck Center och Volvo Lastvagnar Sverige.

– Det är också en viktig satsning för att fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare och ge våra medarbetare en riktigt bra och modern arbetsplats. Dessutom ser vi fram emot kunna välkomna kunder och gäster till en bra och öppen restaurang i byggnaden, fortsätter Stefan Strand.

Den nya anläggningen på 12 000 kvadratmeter kommer att byggas av Peab. Uppdraget är en totalentreprenad i utökad samverkan/partnering med omgående byggstart. Byggnaden blir 142 meter lång och 90 meter bred, med 19,5 verkstadsskepp. Utöver verkstad och reservdelslager byggs olika personalutrymmen, en restaurang och kontorslokaler både för Volvo Truck Center och Volvo Lastvagnars svenska marknadsbolag. Arbetets första etapp förväntas vara färdigställt första kvartalet 2024 och andra etappen under första kvartalet 2025.

– När Volvo Lastvagnar Sverige AB nu utvecklar sin verksamhet i Göteborg är det glädjande att Peab får förtroendet att återigen vara med i företagets framtidssatsning. Verkstadsanläggningen har flera speciella lösningar där vår bredd och erfarenhet av hall- och kontorsprojekt kommer väl till pass, säger Stellan Haraldsson, regionchef på Peab.

Högupplösta bilder >
Pressmeddelande som PDF >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Hub

 

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett fullständigt utbud av medeltunga och tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 12 olika länder och under 2023 levererades cirka 145 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.