Lastvagnar

×

Volvo Lastvagnar förbättrar körbarheten och effektiviteten för sina stadslastbilar

Volvo FL och FE, som oftast används för distribution i städer och tätorter, har fått nya, uppdaterade växellådor som ger förbättrad effektivitet och smidigare körning.
För att förbättra och optimera körningen har både Volvo FL och FE numera olika körlägen: ekonomi, prestanda och terräng.
För att förbättra och optimera körningen har både Volvo FL och FE numera olika körlägen: ekonomi, prestanda och terräng.

Volvo FL är en liten och smidig medlem i Volvo Lastvagnars utbud, och med sin helt nya 8-växlade helautomatiska växellåda (två växlar mer än den tidigare modellen) ger den bränslebesparingar på upp till 4 %.

– Med den nya växellådan erbjuder vi också full kraftuttagskapacitet (power take out) när du står stilla, vilket gör den mer mångsidig och perfekt för dumprar, saltspridare, plogbilar och många andra liknande uppdrag, säger Kenneth Ackerberg, produktchef för Volvo FL och FE.

Samtidigt har den större Volvo FE nu samma uppdaterade I-Shift-växellåda som används i Volvo Lastvagnars tyngre modeller, vilket gör växlingarna upp till 30 procent snabbare.

En betydande förbättring av körbarheten uppnås genom det nya sättet som I-Shift-växellådan interagerar med motorn. Uppdateringen inkluderar snabbare kopplingsaktivering som resulterar i ett kortare vridmomentavbrott. Det gör också växlingen mjukare, för en mer harmonisk körupplevelse.

– Snabbare växling gör det möjligt att optimera växlingsvalet mer effektivt. Att köra i städer med många starter och stopp leder till många växlingar så förbättringarna kommer att märkas och uppskattas av förarna, fortsätter Kenneth Ackerberg.

Tre olika körlägen för att optimera körningen
För att förbättra och optimera körningen av både Volvo FL och FE finns det tre olika körlägen: ekonomi, prestanda och terräng. Varje läge väljs genom att trycka på en knapp på instrumentpanelen, som sedan presenteras på instrumentklustret.

– För att göra det så enkelt som möjligt att spara bränsle startar lastbilen alltid i eco-läge och erbjuder I-roll vid pedalkörning. Prestandaläget är dock lättillgängligt med ett enkelt klick. Vi har också lagt till ett terrängläge eftersom dessa lastbilar också kan användas för lätta anläggningsuppdrag, avslutar Kenneth Ackerberg.

Terrängläget erbjuder förbättrad prestanda vid låg hastighet för att göra körningen säkrare, vilket ger bättre kontroll och en mindre stressig upplevelse på dåliga vägar.

Högupplösta bilder >
Pressmeddelande som pdf >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin

PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige

Telefon: +46 31 322 08 20

E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Trucks image and film gallery:  http://images.volvotrucks.com.

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2019 levererades cirka 131 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.