Lastvagnar

Nytt säkerhetssystem skyddar cyklister och fotgängare

Volvo Lastvagnar lanserar ett nytt säkerhetssystem för att upptäcka andra trafikanter som kommer in i döda vinkeln på båda sidor av lastbilen.
Nytt säkerhetssystem skyddar cyklister och fotgängare
Det nya säkerhetssystemet använder en dubbel radar på varje sida av lastbilen som upptäcker när andra trafikanter kommer in i döda vinkeln-området.

I hektiska trafiksituationer är det svårt för även den mest erfarna föraren att uppfatta allt som sker runt lastbilen. För att förhindra stressiga situationer för föraren introducerar Volvo Lastvagnar nu sitt nya säkerhetssystem. Med hjälp av en dubbel radar på vardera sida av lastbilen upptäcker systemet när andra trafikanter, till exempel cyklister, kommer in i riskområdet.

– En olycka kan ske på bråkdelen av en sekund. Vår omfattande olycksforskning bygger på årtionden av studier av verkliga situationer, och det här nya säkerhetssystemet hjälper föraren att förhindra potentiella kollisioner, säger Anna Wrige Berling, Trafik- och produktsäkerhetschef på Volvo Lastvagnar.

När någon befinner sig i döda vinkeln-zonen informerar systemet, kallat Side Collision Avoidance Support, föraren via ett rött ljus på den aktuella sidospegeln. Om föraren indikerar ett körfältsbyte via blinkersen börjar den röda lampan blinka och ett varningsljud avges från sidan för den potentiella kollisionen. Föraren larmas och kan bromsa lastbilen, så att till exempel en cyklist kan passera.

– På Volvo Lastvagnar är vår långsiktiga vision noll olyckor och säkerhet är kärnan i allt vi gör. Det nya systemet är ytterligare ett exempel på våra ansträngningar att uppnå dessa mål, avslutar Anna Wrige Berling.

Det nya systemet kommer att finnas tillgängligt globalt på Volvo FH, FM och FMX med diesel-, gas- och eldrivlinor, med start i september i år.  Modellerna Volvo FL och FE kommer att få det nya säkerhetssystemet 2023.

 

Högupplösta bilder >

Film om Side Collision Avoidance Support >

Pressmeddelande som pdf >

För mer information, kontakta:

Lisa Jensäter
Marknadsföringschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 76 553 68 62
E-post: lisa.jensater@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Trucks image and film gallery:  http://images.volvotrucks.com.

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2019 levererades cirka 131 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.