Lastvagnar

×

Volvo Lastvagnar minskar bränsleförbrukningen ännu mer för fjärrtrafik

Nya förbättringar läggs till Volvo Lastvagnars I-Save-koncept som är utformat för att minska bränsleförbrukningen och ge betydande besparingar i koldioxidutsläpp, samtidigt som körbarheten och körglädjen förbättras ytterligare. I-Save innefattar optimeringar av motortekniken, styrprogramvaran och åtgärder för att minska luftmotståndet, allt för att uppnå ett gemensamt syfte – att öka energieffektiviteten så mycket som möjligt.
Volvo Lastvagnar har tittat djupt in i många kritiska detaljer som sammanlagda ger betydande besparingar.
Volvo Lastvagnar har tittat djupt in i många kritiska detaljer som sammanlagda ger betydande besparingar.

Volvo har nu tagit sitt Volvo FH I-Save-koncept ett steg längre för att säkerställa full optimering av motorernas förbränningsprocess genom att anpassa injektorer, kompression och kamaxel specifikt till de förfinade  och unika nya vågmönstrade kolvarna. Den totala vikten och den inre friktionen har också minskat. Den högpresterande turboladdaren och oljepumpen har fått uppgraderingar och även filtren för olja, bränsle och luft har patenterade förbättringar för bättre prestanda.

– Med utgångspunkt från en redan högpresterande motor har vi tittat djupt in i många kritiska detaljer som sammanlagda ger betydande besparingar. Det handlar om att få ut mer användbar energi ur varenda droppe bränsle, säger Helena Alsiö, Vice President Powertrain Product Management, Volvo Lastvagnar.

Smidigare, smartare och snabbare
Hjärtat i I-Save är 13-litersmotorn med Volvos turbo compound-teknik, D13TC, som gör det möjligt att köra med låga motorvarv och höga växlar under längre tidsperioder. Resultatet är smidigare och tystare körning. Motorn kan köras med hög effektivitet över hela varvtalsområdet, med det bästa resultatet från 900 till 1 300 varv/min.

Förutom alla hårdvaruuppdateringar har en ny generation av programvara för motorhantering lagts till, som i sin tur kommunicerar med en uppdaterad I-Shift-växellåda. Resultatet förbättrar inte bara bränsleekonomin, utan ger också tydligt förbättrad körbarhet eftersom denna intelligenta uppdatering av växlingsstrategin ger ett snabbare svar och en ännu mer harmonisk körupplevelse.

I-Torque är en ny intelligent programvara för vridmomentet som ökar energieffektiviteten genom att analysera topografidata från I-See och anpassa körningen till den faktiska rutten. I-See använder information om den planerade rutten för att dra nytta av lastbilens rörelseenergi på bästa möjliga sätt när du kör i kuperad terräng. Den nya I-Torque-funktionen hanterar val av växel, motorns vridmoment och bromsning när I-Cruise aktiveras.

– För att spara bränsle startar lastbilen i Eco-läge och som förare har du alltid enkel tillgång till den kraft som behövs och kan se fram emot snabbare växel- och vridmomentrespons från drivlinan, fortsätter Helena Alsiö.

Vid körning på långa sträckor spelar lastbilens aerodynamik en viktig roll för bränsleekonomin och det har skett flera förändringar för att förbättra luftflödet, såsom tätare luckor på hyttens framsida och en längre dörrutbyggnad.

I-Save har tjänat Volvo Lastvagnars kunder väl sedan lanseringen 2019 och uppskattas av många åkerier och transportföretag. Alla motorer är certifierade för att köras på HVO100, förnybar diesel i form av hydrerade vegetabiliska oljor. Volvo Lastvagnars FH-, FM- och FMX-motorer med standard 11- och 13-liters Euro 6-motorer får också uppdateringar som ökar energieffektiviteten.

På väg mot fossilfritt
Volvo Lastvagnars målsättning är att elektrifierade lastbilar ska stå för hälften av lastbilsförsäljningen 2030. Förbränningsmotorn kommer dock att fortsätta att spela en roll och den förbättrade effektiviteten genom dessa nya I-Save-framsteg i drivlinan är en viktig  att åtgärd för att bidra till att minska koldioxidutsläppen.

– Vi har förbundit oss till Parisavtalet om klimatförändringar och vi vidtar kraftfulla åtgärder för att dramatiskt minska koldioxidutsläppen relaterade till godstransporter på väg. Även om vi ser elektromobilitet som den viktigaste lösningen i ett längre perspektiv kommer energieffektiva förbränningsmotorer att fortsätta spela en viktig roll under många år framöver, avslutar Helena Alsiö.

Pressmeddelande som PDF >

Högupplösta bilder >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Gallery:  http://images.volvotrucks.com.

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 13 olika länder och under 2021 levererades cirka 123 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.