Lastvagnar

Volvo Lastvagnar driver på för extra säkerhet genom krocktester av eldrivna lastbilar

Vad händer om en ellastbil krockar med en annan lastbil? Eller sladdar och välter i hög hastighet? För att säkerställa en säker övergång till eldrivna lastbilstransporter har Volvo Lastvagnar genomfört extra krocktester av sina nya och tyngsta ellastbilar – mer än vad som krävs enligt lag.
Krocktest av eldriven lastbil
Volvo Lastvagnar har genomfört extra krocktester av sina nya och tyngsta ellastbilar – för säkerhetens skull.

– Vi är den enda globala lastbilstillverkaren som har ett komplett utbud av elektriska lastbilar i serieproduktion idag. Som föregångare har vi ett stort ansvar att se till att våra eldrivna lastbilar är utvecklade så att övergången till fossilfritt görs utan att kompromissa med säkerheten, ett viktigt kärnvärde för oss, säger Anna Wrige Berling, trafiksäkerhetschef på Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnars sex eldrivna lastbilsmodeller har samma hytter som de traditionella diesellastbilarna. Alla har genomgått det tuffaste säkerhetstestet i branschen – det svenska slagprovet. De elektriska lastbilarna har även samma avancerade Volvo-säkerhetsfunktioner, utformade för att förhindra att olyckor överhuvudtaget inträffar.

Batterielektriska fordon har dock sina egna specifika säkerhetsutmaningar. Av denna anledning har Volvo Lastvagnar genomfört rigorösa beräkningar, virtuella simuleringar och även ytterligare krocktester av sina nya tunga elektriska lastbilar, som går långt utöver vad som krävs enligt lag idag.

– Syftet med dessa krockprov är att minimera risk för brand och kemikalieläckage genom att verifiera att batterierna och de elektriska komponenterna sitter på plats vid en krock, och att högspänningssystemet stängs av, berättar Anna Wrige Berling.

Tre olika sorters krockprov
I det första provet har en vagn, som simulerar en personbil, kraschat in i lastbilens sida, där batterierna är installerade. Provet verifierar att lastbilens batteripack, med sina moduler och celler, är väl skyddade och håller sig på plats även när de utsätts för tung kraft.

I det andra provet har lastbilen tvingats välta – en vanlig lastbilsolycka. Syftet är att verifiera att högspänningssystemet stängs av, för att minimera säkerhetsriskerna både för föraren och för räddningsteamet.

Det tredje provet är en kollision där lastbilen har kraschat in i en barriär, vilket simulerar baksidan av en annan lastbil. Testet görs för att säkerställa att de elektriska installationerna och komponenterna under hytten stannar kvar på plats, och att det inte uppstår kortslutning som kan leda till brand eller andra farliga situationer.

– Resultaten från alla krocktester har bekräftat våra definierade säkerhetskrav med positiva resultat. Vi vill driva på för extra säkerhetsåtgärder för batterielektriska lastbilar för säkerheten för förare, räddningsteam – och för alla andra trafikanter, understryker Anna Wrige Berling..


Högupplösta bilder >
Se filmen där vi krocktestar eldrivna tunga lastbilar >
Pressmeddelande som PDF >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Hub

 

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett fullständigt utbud av medeltunga och tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 12 olika länder och under 2023 levererades cirka 145 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.