Lastvagnar

Volvo Lastvagnar adderar unikt ljud till sina elektriska lastbilar

För att förbättra säkerheten har Volvo Lastvagnar utvecklat ett akustiskt system med unika ljud till sina elektriska lastbilar. Målet är att skapa uppmärksamhet och öka säkerheten för fotgängare, cyklister och andra medtrafikanter när ellastbilar är i närheten. Lastbilarna är annars nästan helt tysta. Samtidigt har ljuden designats för att vara behagliga och diskreta, både för föraren och andra runtomkring lastbilen.
volvo-trucks-adds-unique-sounds-to-its-electric-trucks
Ljuden är utvecklade för att inte tränga genom väggar, för att kunna transportera gods på kvällar och nätter samt bidra till en bättre förarmiljö.

Den 1 juli, 2021, kommer ett lagkrav inom EU att alla nya elfordon ska avge en viss ljudnivå när de framförs i hastigheter upp till 20 km/h. Kravet på ljudnivån beror på hastigheten och ljudet förstärks när hastigheten ökar. Vid 20 km/h måste det vara åtminstone 56 decibel. I USA finns en liknande lagstiftning för fordon som kör 30 km/h eller långsammare. Om fordonet är för tyst måste ett externt akustiskt system för uppmärksamhet adderas, s.k. AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System).

För att möta den nya lagstiftningen och samtidigt behålla de stora fördelarna med den låga ljudnivån från eldrivna lastbilar, har Volvo Lastvagnar utvecklat en unik uppsättning av premiumljud för sina ellastbilar.

– Vi välkomnar verkligen den nya lagstiftningen. Från när vi var barn har vi lärt oss att inte bara lita på vad vi ser, utan även vad vi hör i trafiken – ibland så mycket att vi inte ens tittar åt bägge hållen när vi korsar en gata! Med vårt nya uppmärksamhetssystem vill vi hjälpa till att säkra att fotgängare och cyklister lägger märke till att de är nära våra elektriska lastbilar, förklarar Anna Wrige Berling, Trafik- och produktsäkerhetschef på Volvo Lastvagnar.

Utvecklat av experter på akustik

Den nya samlingen av ljud är resultatet av grundlig forskning och tester av AB Volvos egna akustikexperter.

– Vi är extra stolta över att ha utvecklat premiumljud av hög kvalitet som är tillräckligt märkbara för att varna människor som är i närheten av lastbilarna, och ändå fortfarande behagliga för föraren och andra medtrafikanter, säger Anna Wrige Berling.

Det är viktigt att understryka att dessa lastbilar kommer fortfarande att vara mycket tystare än konventionella lastbilar.

– Ljuden är utvecklade för att inte tränga igenom väggar. Våra eldrivna lastbilar kommer fortfarande att kunna transportera gods på kvällar och nätter och därmed kunna bidra till bättre arbetsvillkor för förarna, samt en tystare och renare miljö, berättar Anna Wrige Berling.

Fyra olika ljud

Volvo Lastvagnars egenutvecklade akustiska system för uppmärksamhet för ellastbilar har inte bara ett ljud utan fyra olika. De informerar människor i närheten om vad lastbilen gör – kör framåt, går på tomgång, backar, osv. Ljuden kommer att variera i intensitet, baserat på lastbilens hastighet och kommer att skifta i frekvens då hastigheten ökar eller minskar.

Elektriska transporter tar fart

Med lanseringen nyligen av tre nya tunga eldrivna lastbilar – Volvo FH, FM och FMX – har Volvo Lastvagnar en imponerande uppställning med sex medeltunga och tunga ellastbilar. I dagsläget det mest kompletta utbudet av batteridrivna lastbilar i branschen.

– Eldrivna lastbilar kommer att bli alltmer vanliga i trafiken. Genom att addera ljuden i det akustiska systemet för uppmärksamhet för våra ellastbilar, är vi mycket stolta över att kunna kombinera vår spännande resa mot noll avgasutsläpp med vår långsiktiga ambition om noll olyckor, avslutar Anna Wrige Berling. 

Lyssna på ljuden

Högupplösta bilder

Pressmeddelande som pdf

Relaterat pressmeddelande: Volvo Lastvagnar är redo att elektrifiera en stor del av godstransporterna

Läs mer på vår webbplats om elektromobilitet

Se filmen om de nya tunga eldrivna lastbilarna

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 739 02 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Pressfoton och  filmer finns tillgängliga på Volvo Lastvagnars Media Hub

 

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett fullständigt utbud av medeltunga och tunga lastbilar för kunder med höga krav. Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 200 serviceställen i över 130 länder. Volvos lastbilar monteras i 12 olika länder och under 2023 levererades cirka 145 000 Volvolastbilar globalt. Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer. Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service. Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.