Lastvagnar

×

Nordisk Återvinning sätter Volvo FE Electric sopbil i trafik

Nordisk Återvinning Service AB har beställt fem helt eldrivna lastbilar av Volvo Lastvagnar och nu har den andra lastbilen levererats. Det är en helt eldriven baklastare som kommer att sköta sophämtning i sydvästra Göteborg.
Volvo FE Electric sopbil
Volvo FE Electric rullar tyst på gatorna i sydvästra Göteborg.

Nordisk Återvinning Service AB etablerades 2011 i Sverige och är ett helägt dotterbolag till Norsk Gjenvinning Renovasjon AS. Man inriktar sig mot kommuner och interkommunala bolag med insamling av hushållsavfall. Nordisk Återvinning Service AB är idag en ledande aktör inom avfallsbranschen, hushållsavfall. Med 150 anställda uppskattas omsättningen till ca 250 MSEK.

Sophämtning för Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten

Idag har Nordisk Återvinning mer än 50 % av insamlingen för Göteborg Stad, Kretslopp och vatten Göteborg, både i nordöstra och sydvästra Göteborg. Alla de fem nya eldrivna lastbilarna kommer att köras i sydvästra Göteborg. Norsk Gjenvinning Renovasjons VD, Jørgen Nikolai Pettersen, berättar:

– Vi bestämde oss för att våga anta utmaningen för vi ser att det här med ellastbilar kommer mer och mer. Vi insåg att vi måste lära oss mer om detta och få vara med själva i den  utvecklingen. Vi är stolta över att Nordisk Återvinning, som alltid haft stort miljöfokus, är först i Göteborg med en Volvo FE Electric sopbil i produktion. Vi har arbetat länge till exempel med olika drivmedel för att ha så låg miljöpåverkan som möjligt, HVO100 i stället för diesel när det är möjligt, och även komprimerad gas. Sedan har vi även andra elfordon i vår flotta.

För uppdraget att hantera sophämtning i sydvästra Göteborg satte uppdragsgivaren Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten, kravet att transporterna skulle ske med eldrivna lastbilar.

– Jag tycker att det är starkt och vågat av uppdragsgivaren att ställa det här kravet i sin upphandling. Det är imponerande av Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten. De har högt satta miljömål och utmanar även sina utförare, trots att de är väl medvetna om att det blir högre kostnader, säger Jørgen Nikolai Pettersen.

Största ellastbilsaffären för Volvo Lastvagnar i Sverige

Nu har den andra av totalt fem eldrivna lastbilar överlämnats till Nordisk Återvinning. Den första lastbilen, som levererades i april, 2020, är en Volvo FL Electric skåpbil som servar samma område som de övriga lastbilarna kommer att göra. Den senaste leveransen är en Volvo FE Electric sopbil och de kommande tre lastbilarna kommer också att vara Volvo FE Electric sopbilar och ha i princip liknande specifikationer. Detta är den hittills största ellastbilsaffären i antal för Volvo Lastvagnar i Sverige.

Nordisk Återvinnings nya sopbil hämtar mat och restavfall på uppdrag av kommunen från privatpersoner i sydvästra Göteborg. De boende kan räkna med väsentliga skillnader i sin boendemiljö då den nya lastbilen inte kommer att släppa ut några avgaser och kommer att gå mycket tystare än sin föregångare. Den kommer att köras av ett par förare, som har ett roterande schema. För företaget är det mycket viktigt att satsa på regelbunden utbildning för sina anställda, alltid med säkerhet i fokus. Nu tillkommer även hantering av helt eldrivna lastbilar.

De eldrivna lastbilarna laddas antingen vid Nordisk Återvinnings driftkontor i Mölndal, eller hos Volvo Truck Centers anläggning i Mölndal. Företaget har en pågående dialog med kommunen om möjligheten till en snabbladdare någonstans i kommunen, vilken då förhoppningsvis skulle kunna användas för laddning av både lastbilar och bussar. Jørgen Nikolai Pettersen understryker hur viktigt det är med öppen dialog tillsammans med uppdragsgivaren:

– Det här är framtidens transporter och då måste man arbeta tillsammans för att lösa infrastrukturen. Det är många saker man behöver tänka på och som måste fungera i hela kedjan.

Positiva reaktioner på eldriven lastbil i verksamheten

Nordisk Återvinnings första ellastbil, en FL Electric, har nu varit i trafik sedan i april, 2020. Jørgen Nikolai Pettersen delar med sig av de första reaktionerna:

– Förarna som kör lastbilen berättar att de bara får positiva kommentarer och många tummar upp. De mottar en hel del  frågor från allmänheten om hur den fungerar, och det finns helt klart ett allmänt intresse. Förarna vittnar också om hur nöjda de är att köra FL Electric. Prestandan är mycket bra, arbetsmiljön är mycket tyst och den går hela arbetsdagen på en laddning. Alla medarbetare tycker att det är riktigt spännande att vara med på elektrifieringsresan!

Bakgrund Nordisk Återvinnings beställning eldrivna lastbilar

• 1 st Volvo FL Electric skåpbil
• 4 st Volvo FE Electric sopbilar

Fakta – leverans av Volvo FE Electric

• Batterikapacitet 160 kWh tillgängligt för körning
• Jämnlastbil med styrbar löpaxel med luftfjädring bak
• 26 tons total fordonsvikt
• Växellåda 2-växlad med 800 Nm (Elektrisk drivning)
• Extra sidoruta passagerarsida
• 2-facks sopbilsaggregat Joab Anaconda Twin

Bakgrund Nordisk Återvinning

Ansvar i dag för sopinsamling i följande kommuner; Sydvästra Göteborg, Varberg och Falkenbergs kommun (även omlastningsstation), Hässleholms kommun (4-facks insamling), Västra Blekinge (Karlshamn, Sölvesborg, Olofström) (4-facks insamling), Nordöstra Göteborg, Norrtälje kommun, Tranemo kommun (2-facks insamling) och Svenljunga, Gislaved och Gnosjö kommun. (4-facks insamling).

Läs mer om Volvo FE Electric >

Läs mer om Volvo FL Electric >

Läs pressmeddelandet som PDF >

Högupplösta bilder, zip-fil 38 MB >

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Sverige AB
Telefon: +46 31 322 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav.  Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder.  Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2019 levererades cirka 131 000 Volvolastbilar globalt.   Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.  Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer.  Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.