Volvo Lastvagnar

Sverige

×

Volvo Lastvagnar lanserar nya Volvo FH16 – komfort i kombination med kraft, för överlägsen produktivitet

Volvo Lastvagnar har lanserat en ny generation Volvo FH16 som framgångsrikt kombinerar nya säkerhetsfunktioner, en förarfokuserad arbetsmiljö och de senaste teknikerna för att öka kundernas produktivitet. Den nya flaggskeppsmodellen tillhör Volvo Lastvagnars nästa generation fordon, skapade med föraren i åtanke.
Volvo Lastvagnar lanserar nya Volvo FH16
”Volvo FH16 klarar alla de mest krävande uppdragen och ger samtidigt kunderna och förarna det bästa av allt” förklarar Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

– Volvo FH16 är en genuin premiumprodukt som klarar alla de mest krävande uppdragen och samtidigt ger kunderna och förarna det bästa av allt, förklarar Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar. – Med den nya generationen har vi skapat ett paket som inte kompromissar mellan kraft och bränsleeffektivitet, komfort och stil.

– Volvo FH16 ger dig allt du förväntar dig av en Volvolastbil och mycket mer, och stärker därigenom vår position som varumärket för tunga och krävande fjärrtransporter, tillägger han.

Djärv exteriör som återspeglar intelligenta tekniker
Den nya lastbilens exteriör kännetecknas av V-formade strålkastare med kristalliknande effekter som återspeglar lastbilens inneboende intelligenta teknik. Den kraftfulla karaktären och arvet från flaggskeppsmodellen Volvo FH16 förstärks av grillen med vattenfallsmönster, samtidigt som strålkastarpanelerna har flyttats något utåt för att både förbättra lastbilens aerodynamik och ge den en självsäker stil.

– Vi har återupplivat de mest ikoniska designelementen från våra tidigare generationer och förbättrat dem ytterligare i nya Volvo FH16. De nya hightechstrålkastarna tar till exempel vår starka ljusidentitet till nästa nivå, samtidigt som lastbilens hela front har omarbetats för att ge ett mer kraftfullt intryck, förklarar Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior vid Volvo Lastvagnar.

– Volvo FH16 har fått en djärvare, mer sofistikerad och självsäker exteriör som återspeglar det faktum att den här lastbilen är mer uppkopplad och smartare än någonsin tidigare, säger han.

En uppdaterad, användarcentrerad förarmiljö
Interiören i nya Volvo FH16 har designats specifikt med föraren i åtanke. Den har uppdaterats med nya accentfärger och klädseldetaljer, vars utseende och känsla förmedlar kvalitet och exklusivitet. Den uppgraderade instrumentpanelen innehåller nya praktiska förvaringsutrymmen och en helt digital 12-tums högupplöst instrumentdisplay. Föraren kan välja mellan fyra olika skärmvyer, beroende på körsituationen och vilken information som behöver visas.

Förarplatsen kan även utrustas med en 9-tums sidodisplay som kan visa infotainment-, navigerings- och transportinformation samt bilder från lastbilens kameror. Displayen är lätt att nå från förarsätet. Föraren kan interagera med sidodisplayen på flera olika sätt: via de intuitivt placerade knapparna på ratten, funktionen för röststyrning eller direkt via pekskärmen och displayens kontrollpanel. Informationen på både instrumentdisplayen och sidodisplayen kan visas på ett flertal olika språk.

Växelväljaren i de nya lastbilarna har fått en premiumdesign med belysta växlingssymboler och nya körlägen för optimerad prestanda.

Förbättrad manövrerbarhet och ökad produktivitet
Möjligheten att använda högre axeltryck fram samt löpaxlar och pusheraxlar med ökade styrvinklar förbättrar både manövrerbarheten och ökar produktiviteten hos nya Volvo FH16. En ny 38-tons boggi finns dessutom tillgänglig för särskilt krävande uppdrag.

Adaptivt helljus för ännu bättre säkerhet
De adaptiva helljusen ökar säkerheten för alla trafikanter genom att automatiskt släcka valda segment i LED-strålkastarens helljuskägla när lastbilen närmar sig mötande eller framförvarande fordon. Helljuset justeras när lastbilens kamera och radar upptäcker andra fordon eller när kameran upptäcker förändringar i ljusmängden runt lastbilen.

Ytterligare funktioner som ökar säkerheten är hastighetsregleringen i utförslut, som gör det möjligt att ställa in en maxhastighet för att förhindra oönskad acceleration vid körning i nedförsbackar, och en förbättrad aktiv farthållare (ACC) som fungerar i alla hastigheter ned till stillastående.

Det elektroniska bromssystemet (EBS), som är en förutsättning för säkerhetsfunktioner som kollisionsvarning med nödbromsning och det elektroniska stabiliseringssystemet, ingår nu som standard på den nya lastbilen. Volvo Dynamic Steering, med säkerhetssystemen körfältsassistans och styrassistans, finns dessutom som tillval.

Nya Volvo FH16 har dessutom ett system som identifierar vägmärken och visar dem på instrumentdisplayen. Systemet känner till exempel igen trafikskyltar för omkörningsförbud, vägtyp och hastighetsbegränsningar.

Sikten kan förbättras ytterligare med hjälp av en extra kamera på passagerarsidan som visar en kameravy över den döda vinkeln runt frontens passagerarsida på sidodisplayen.

Den perfekta kombinationen för krävande uppgifter
Kombinationen av en kraftfull 16-litersmotor med upp till 750 hk, förbättrad manövrerbarhet, de senaste säkerhetsteknikerna och ett bättre förarstöd gör att nya Volvo FH16 tar sig an de mest krävande transportuppgifterna med överlägsen produktivitet.

Nytt serviceavtal anpassat efter en flexibel körning
Den snabba utvecklingen av uppkopplade tjänster ger åkarna helt nya möjligheter att öka fordonens tillgänglighet och optimera fordonsanvändningen.

Volvo Lastvagnar introducerar Volvos Flexi-Guldavtal som har samma omfattning som Volvo Guldavtal, och en liknande förutsägbar kostnad, men en mycket större flexibilitet för anpassning till en varierande körsträcka. Månadsavgiften består av en fast och en rörlig del baserat på körsträckan. Det ger åkarna större flexibilitet att anpassa sin verksamhet till säsongsförändringar och varierande efterfrågan.

– Många transportföretag har efterlyst mer flexibla serviceavtal. Vi har nu tekniken för att möjliggöra dynamiska och uppkopplade lösningar som denna, säger Helena Sundqvist, chef för tillgänglighetstjänster och serviceförsäljning på den svenska marknaden.

Volvos Flexi-Guldavtal finns tillgängligt i Sverige och andra utvalda marknader och rullas kontinuerligt ut på nya marknader.

Fakta om nya Volvo FH16
 • Hytter: Låg sovhytt, sovhytt, Globetrotter-hytt, Globetrotter XL och Globetrotter XXL. Styling- och inredningspaketen ger många möjligheter att skapa en individuell lastbil.
 • Motorer: Dieselmotorer som stöder olika utsläppskrav. D16K med Euro 6 steg D finns tillgänglig med 550 hk/2 800 Nm, 650 hk/3 150 Nm och 750 hk/3 550 Nm.
 • Växlingssystem: I-Shift med programvarupaket för olika användningsområden.

 

LÄNK till film >>
LÄNK till högupplösta bilder >>

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef Volvo Lastvagnar Marknad Sverige
Telefon: +46 31 322 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Volvo Lastvagnar erbjuder kompletta transportlösningar och ett produkterbjudande med medeltunga till tunga lastbilar för kunder med höga krav.  Stöd till kunderna säkras via ett globalt nätverk av återförsäljare med 2 100 serviceställen i över 130 länder.  Volvos lastbilar monteras i 14 olika länder och under 2019 levererades cirka 131 000 Volvolastbilar globalt.   Volvo Lastvagnars verksamhet bygger på kärnvärdena kvalitet, säkerhet och omsorg om miljön.  Volvo Lastvagnar är en del av Volvokoncernen – en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt marin- och industrimotorer.  Koncernen tillhandahåller dessutom kompletta lösningar inom finansiering och service.