Lastvagnar

Sandahlsbolagen kör fossilfritt transportflöde med Volvo FH LNG-lastbilar på flytande gas

Från och med i dag tar Sandahlsbolagen över ansvaret för transportflödet av Volvo Lastvagnars lastbilshytter mellan fabrikerna i Umeå och Göteborg – och de gör det helt fossilfritt. I det totala transportflödet ingår 18 stycken Volvo FH LNG-lastbilar som drivs på biogas samt tåg framdrivna med grön el.
Fossilfritt transportflöde med Sandahlsbolagen av Volvo Lastvagnars lastbilshytter mellan fabrikerna i Umeå och Göteborg.
Fossilfritt transportflöde med Sandahlsbolagen av Volvo Lastvagnars lastbilshytter mellan fabrikerna i Umeå och Göteborg.

Sandahlsbolagen är en företagsgrupp inom transport och entreprenad. Uppdragen innefattar allt från transport av styckegods till kundspecifika specialuppdrag. I dag drar ett nytt uppdrag igång, när Sandahlsbolagen tar över ansvaret för att transportera Volvos lastbilshytter mellan fabrikerna i Umeå och Tuve, Göteborg. 95 lastbilshytter kommer dagligen att lastas in i slutna containrar med öppningsbar sida på Volvo Lastvagnars hyttfabrik vid Umeälven. Containrarna transporteras av Sandahlsbolagens Volvolastbilar, som tankas med flytande biogas, till bolagets kombiterminal i Umeå, där de lastas på de tåg som också finns inom Sandahls-koncernen hos Real Rail Sweden AB. Tågtransporten går på grön el. Väl framme i Göteborg hämtas containrarna upp av ytterligare Volvo FH LNG-lastbilar tillhörande Sandahlsbolagen och transporteras till Volvo Lastvagnars tillverkningsfabrik i Tuve utanför Göteborg.

Fossilfri transportkedja från Umeå till Göteborg

– Vi valde Volvos LNG-lastbilar för att det är en beprövad teknik med en dieselmotor i botten, berättar Johan Ebefors, VD, Sandahls Goods & Parcel. Dessutom kunde Volvo erbjuda rätt motorstorlek för att klara av vikterna. Det är en viktig del i den fossilfria transportkedja som nu möjliggörs från Umeå till Göteborg. Jag och alla på Sandahlsbolagen är otroligt stolta över att ha fått förtroendet att sköta de här transporterna. Vi har arbetat med den här lösningen i flera år, vi har specialbyggda växelflak så att vi kan utnyttja varje centimeter på järnvägen och genom hela vårt transportflöde bidra till en bättre miljö. Jag skulle önska att ännu fler aktörer skulle värdesätta ännu mer att satsa på hållbara transporter och inte bara titta på prislappen. Man måste följa med i utvecklingen och jag tycker att vi har tagit ett rejält kliv in i framtiden genom att börja köra med lastbilar som går på flytande biogas.

Att möjliggöra hållbara transporter

Utbyggnaden av tankstationer för flytande biogas går nu i rask takt. Tidigare har det inte gått att tanka flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG) så långt norrut i Sverige, men Gasum tillhandahåller en mobil tankstation så länge i Umeå, medan den permanenta tankstationen håller på att byggas. Den kommer att öppnas i januari. Samtidigt finns fler tankstationer i Gasums tillväxtplaner för de nordligaste delarna av landet. Under den första fasen de närmaste åren kommer Gasum att bygga 25 tankstationer i Sverige, plus ytterligare 25 stycken i Norden. I dagsläget har Gasum redan hunnit öppna 8 stationer i Sverige. Investeringen i ett stationsnät är viktig för att kunna bygga en efterfrågan på LBG/LNG, men i samband med uppbyggnaden av stationsnätet har intresset gradvis ökat, enligt Mikael Antonsson, Director Traffic, Sweden, på Gasum.

– Vi lever i en värld där hållbarhet blir viktigare och viktigare och många i den här näringen vill vara med och bidra. Då måste det finnas alternativ till diesel och då är flytande gas ett av de bättre alternativen. Detta märker vi på den ökande efterfrågan och vi producerar mer biogas för att möta detta. Ett nätverk med ny teknologi måste vara mycket tillförlitligt, vilket detta är, berättar Mikael.

Med fler tankstationer på plats längs de större vägarna norrut kommer det att innebära att snart hela Sverige kan nås av lastbilar som kör på flytande biogas.

– Det känns så bra att vara delaktig i uppbyggandet av ett täckande tanknätverk i hela landet. Vi på Gasum är mycket stolta, känslan är så bra, både i hjärta och själ, att kunna bidra till att visa upp att det är möjligt att skapa ett varuflöde som hela vägen är så hållbart som möjligt.  Att köra på LBG/LNG är, enligt Mikael, en mycket intressant kombination av dels CO2-reduktion och hållbarhet å ena sidan, och dels bra ekonomi genom prismässig konkurrenskraft. – Dessutom är det ett bränsle som kan användas redan i dag, man behöver inte invänta kommande innovationer för att kunna erbjuda hållbara transporter redan i dag, avslutar Mikael.

Fakta om Volvo FH LNG och Volvo FM LNG:

  • Dragbilar (4x2, 6x2 och 6x4) och jämnlastbilar (4x2, 6x2 och 6x4) med totalvikter på upp till 64 ton för regionala transporter och fjärrtransporter.
  • Motor: Volvo G13C Euro 6. Rak 6-cylindrig common rail-motor på 13 liter, enhetsinsprutare med separata munstycken för gas och diesel. Finns med 420 hk/ 2 100 Nm eller 460 hk/2 300 Nm.
  • Växellåda: Volvo I-Shift.
  • Bränsletankar: Rymmer 155 kg (375 l) eller 205 kg (495 l) LNG för en räckvidd på upp till 100 mil med ett ekipage på 40 ton. Har dessutom en liten dieseltank.
  • Avgasefterbehandling: SCR och partikelfilter.

Läs mer om Volvo FH LNG >>
Läs mer om Volvo FM LNG >>
Länk till film >>
Länk till högupplösta bilder (zip) >>
Länk till pressmeddelande som PDF >>

För ytterligare information kontakta:

Susanne Frödin
PR- & Informationsansvarig, Volvo Lastvagnar Marknad Sverige
tel: 0739 02 08 20, e-post:
susanne.frodin@volvo.com.

Volvokoncernen är en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster och service. Volvo sysselsätter nästan 105 000 personer, har produktionsanläggningar i 18 länder och försäljning på mer än 190 marknader. 2018 omsatte Volvokoncernen cirka 391 miljarder kronor. Volvokoncernen är ett publikt aktiebolag med huvudkontor i Göteborg. Volvoaktien är noterad på Nasdaq Stockholm.