Lastvagnar

Iwona Blecharczyk – vinnaren i Volvo Trucking Adventure

Efter att ha uppnått drömmen om att bli lastbilsförare och starta eget företag, fick Iwona Blecharczyk från Polen sitt livs chans – att göra en episk roadtrip genom Skandinavien i sin favoritlastbil: en Volvo FH!
Iwona Blecharczyk vinner Volvo Trucking Adventure

Iwona Blecharczyk är en hårt arbetande kvinna som, vid sidan om sitt arbete som enbilsåkare i det egna företaget, också är framgångsrik influencer i sociala medier. Hon har kört lastbil i över elva år, både i tuffa vinterförhållanden i Nordamerika och på långa, ringlande vägar över hela Europa. Dock hade hon inte så stor erfarenhet av att köra i landet som hennes favoritlastbil kommer från: Sverige.
 

En unik tävling för lastbilsförare

När Volvo Lastvagnar lanserade en tävling för lastbilsförare där en utvald vinnare skulle få chansen att åka på en helt unik roadtrip från Göteborg till Nordkap, Europas nordligaste punkt, behövde Iwona inte fundera särskilt länge. Hon skickade in en video och blev utsedd till vinnare i konkurrens med fler än 2 000 förare från hela världen.

– I Volvo Trucking Adventure sökte vi en förare med lång erfarenhet av att köra lastbil och en utåtriktad och äventyrlig personlighet. Eftersom äventyret skulle filmas och publiceras på sociala medier var det också viktigt att vinnaren kände sig bekväm framför kameran. Med sin breda erfarenhet, sin positiva och äventyrliga personlighet och sin inställning att ingenting är omöjligt, uppfyllde Iwona alla krav, säger Lene Larsen, som är projektansvarig för Volvo Trucking Adventure.

Utöver Iwona Blecharczyk blev de 20 bästa kandidaterna från hela världen inbjudna in till ett exklusivt event på Volvo Lastvagnar i Göteborg.

– Vi ville ge vår förarcommunity chansen att få uppleva något alldeles extra och bjöd därför in dem till Volvo Lastvagnars hemland. Genom att rikta strålkastarljuset mot lastbilsförarna ville vi också lyfta fram det viktiga arbete som de utför varje dag, säger Volvo Lastvagnars vd Roger Alm.

Iwona Blecharczyk tillsammans med de övriga förarna på Volvo Trucks Experience Center i Göteborg.

– Jag är imponerad över att Volvo Lastvagnar arrangerar ett event som lockar så många förare från hela världen. När jag fick veta att jag hade utsetts till vinnare var det den största äran någonsin. Att bli utvald av det märke som jag tycker så mycket om … Jag är extremt tacksam för den här möjligheten, säger Iwona Blecharczyk.  


Livet på vägarna

Ända sedan Iwona var i tjugoårsåldern har hon velat bli lastbilsförare och resa över hela världen. Efter några år som yrkesförare inom tunga transporter bestämde hon sig för att följa sin dröm och starta ett eget transportföretag – Imagination Transport.

Det bästa med att vara lastbilsförare är att jag får utforska nya länder och träffa nya människor. Jag känner mig lyckligt lottad över att få leva min dröm.

På frågan om det finns några nackdelar med att vara lastbilsförare erkänner hon:
– En sak som kan vara lite knepig när man är ute på vägarna är att hitta vettiga sanitära anläggningar. Det kan vara lite frustrerande ibland, särskilt för oss kvinnliga förare antar jag.

På frågan om hur hon ser på sin egen säkerhet när hon som kvinnlig lastbilsförare jobbar, bor och tillbringar nätterna ute på vägarna säger Iwona:
– Jag vidtar vissa försiktighetsåtgärder som att parkera på säkra platser, och jag försöker att inte dra alltför mycket uppmärksamhet till mig, men jag känner mig aldrig rädd. Ibland kan det kanske kännas lite isolerat att vara så långt borta från familj och vänner. Det skulle vara kul med lite fler kvinnliga kollegor, tycker jag. I dag är endast tre procent av lastbilsförarna i Europa kvinnor. Jag vill gärna se fler kvinnor bakom ratten på lastbilar!
 

En roadtrip i tre avsnitt

I september påbörjade Iwona sin resa från Göteborg mot Nordkap. En resa på över 2 000 mil. En enkel match för en erfaren lastbilsförare, men körningen var inte direkt som en vanlig dag på jobbet. Titta på videorna nedan för att få veta mer om Iwonas roadtrip!


Kort om Iwona Blecharczyk:

  • Namn: Iwona Blecharczyk
  • Ursprung: Polen
  • Kör: En svart Volvo FH13 460 Turbo Compound som heter ”Volvy”
  • Karriär tills nu: Engelsklärare, lastbilsförare och ägare av transportföretaget ”Imagination Transport”, YouTuber, influencer
  • Utanför jobbet: Vandring, jag gillar att prova på nya saker


Kort om Volvo Trucking Adventure:

  • En global, digital tävling för förare av Volvolastbilar, där förarna blev uppmanade att berätta vad de uppskattar mest med att köra lastbil. 
  • Den utsedda vinnaren fick möjlighet att åka på en unik roadtrip i Skandinavien, bakom ratten på en toppmodern Volvo FH.
  • Längs rutten gavs möjlighet att utforska olika lastbilar, träffa nya lastbilsförare och uppleva Skandinavien.
  • Den spännande resan filmades och kan nu följas på sociala medier.
  • De 20 bästa kandidaterna från hela världen blev inbjudna till ett lastbilsevent i Göteborg. Här fick de besöka Volvo Lastvagnar och provköra de senaste lastbilsmodellerna, träffa andra förare och utforska den fantastiska skärgården på den svenska västkusten.

Volvo Trucking Adventure – här kan följa Iwonas resa

Se avsnitt 1: En elektrisk start

Se avsnitt 2: Svenskt stål, svenska lastbilar

Se avsnitt 3: Maskinerna och naturen