Volvo Lastvagnar

Sverige

×

Nya lastbilsmodeller med föraren i fokus

| 4 minuters läsning | 4 minuters läsning
Volvo Lastvagnar lanserar fyra nya lastbilar med ett mycket tydligt fokus på förarmiljö, säkerhet och produktivitet.
De fyra nya tunga lastbilarna för tung transport ”kommer att ge våra kunder starkare argument när de tävlar om att locka de bästa förarna,” säger Volvo Trucks vd.

— Vi är väldigt stolta över den här stora framtidsorienterade investeringen, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar.

De fyra stora lastbilarna: Volvo FH16, FH, FM och FMX representerar ungefär två tredjedelar av Volvo Lastvagnars leveranser. 

Nya Volvo FM och Volvo FMX har helt nya hytter och många av de instrumenteringsfunktioner som finns hos deras större motsvarigheter inom Volvo. Deras interiöra volym har ökat med upp till en kubikmeter vilket ger bättre komfort och större arbetsyta.

I Volvo FH och Volvo FH16 har säkerheten förbättrats ytterligare med funktioner som adaptivt helljus. Systemet ökar säkerheten för alla trafikanter genom att automatiskt släcka valda segment i LED-strålkastarens helljuskägla när lastbilen närmar sig mötande eller framförvarande fordon. 

Förarutrymmet har ett helt nytt gränssnitt för information och kommunikation. Syftet är att skapa bättre överblick, göra det lättare att hantera olika funktioner samt minska stressen och distraktionerna. Instrumentdisplayen är helt digital och föraren kan enkelt välja vilken information som ska visas på 12-tumsskärmen i olika situationer. Sidodisplayen på nio tum kan tillhandahålla infotainment, navigationsassistans, transportinformation och kameraövervakning.

— Våra nya lastbilar hjälper föraren att arbeta ännu säkrare och mer produktivt och ger våra kunder starkare argument när de tävlar om att locka de bästa förarna, säger Roger Alm. 

Volvo FH16

Kombinerar kraft och komfort
Den nya generationen Volvo FH16 kombinerar framgångsrikt nya säkerhetsfunktioner, en förarfokuserad arbetsmiljö och den senaste tekniken. Ökad lastkapacitet i framaxeln samt löp- och pusheraxlar med bättre styrvinklar förbättrar väghållning och produktivitet. Den uppgraderade instrumentpanelen innehåller nya praktiska förvaringsutrymmen och en helt digital 12-tums högupplöst instrumentdisplay. En ny boggi på 38 ton är också tillgänglig för särskilt krävande transporter.

HÖJDPUNKTER
- Adaptiva helljus förbättrar säkerheten för samtliga trafikanter.
- Ökad lastkapacitet i framaxeln samt löp- och pusheraxlar med bättre styrvinklar.
- Ny 38-tons boggi för särskilt krävande transporter.
- 9-tums sidodisplay för bland annat navigation och infotainment. 

Volvo FH

Den ultimata boendemiljön under fjärrtransporter
Den nya Volvo FH har ombyggd hytt, innovativa säkerhetsfunktioner och en förarfokuserad arbetsmiljö. Det uppdaterade interiörarbetsområdet kretsar kring en moderniserad instrumentbräda som har en helt digital 12-tums högupplöst instrumentdisplay. På utsidan förbättrar de adaptiva helljusen säkerheten för alla trafikanter. Möjligheten att kombinera olika drivlinor och chassier gör att Volvo FH enkelt kan skräddarsys för en mängd olika användningsområden och möjliggöra betydande bränslebesparingar och minskning av CO2-utsläpp. 

HÖJDPUNKTER
- Adaptiva helljus förbättrar säkerheten för alla trafikanter.
- Euro 6-kompatibel gasdriven LNG-motor erbjuds på många europeiska marknader.
- 9-tums sidodisplay för bland annat navigation och infotainment.
‑ Nytt dubbelt batterisystem säkerställer att det alltid finns tillräckligt med batterikraft för att kunna starta motorn.

Volvo FM

Den bekväma arbetsplatsen
Nya Volvo FM för tunga transporter är skapad för att vara den ultimata arbetsplatsen på hjul i alla segment. Den helt nya hytten har en aerodynamisk form och upprätta A-stolpar som ger den upp till en extra kubikmeter utrymme och dessutom gör den ljusare. En ny ratt med tillvalet tiltfunktion gör det dessutom enklare för föraren att hitta en mer ergonomisk körställning. Interiören har en ny instrumentbräda som innehåller en 12-tums högupplöst instrumentdisplay med ett användarvänligt gränssnitt. Förutom den förbättrade förarsikten har nya Volvo FM andra säkerhetsförbättringar som aktiv farthållare (ACC) som nu fungerar vid alla hastigheter ner till noll km/h. 

HÖJDPUNKTER
- En ny hytt med mer utrymme och en aerodynamisk form.
- Bättre sikt med en sänkt dörrlinje, nya backspeglar och en dödavinkel-kamera på passagerarsidan.
- 12-tums digital skärm med fyra olika skärmvyer.
- 9-tums sidodisplay för bland annat navigation och infotainment.

Volvo FMX

Levererar alltid – på väg och i terräng
Den nya Volvo FMX har en helt ny hytt, ökade nyttolaster och innovativa säkerhetsfunktioner. Den finns med det tyngsta tillskottet till Volvos chassi-serie - en 38-ton boggi som möjliggör en bruttokombinationsvikt (GCW) på upp till 150 ton (som tillval). För särskilt tuffa applikationer som gruvtransporter erbjuds en taklucka i stål och ett nödutgångshandtag som lossar hela luckan. På insidan kännetecknas den rymliga interiören av ett modernt dynamiskt kluster med en 12-tums högupplöst instrumentdisplay, och en ny ratt med tillvalet tiltfunktion som erbjuder föraren en mer ergonomisk körställning.

HÖJDPUNKTER
- Helt ny hytt med en tuff exteriör.
- 38-ton boggi möjliggör en GCW på upp till 150 ton (som tillval).
- Ny antispinnsystempanel hjälper föraren att hantera potentiellt farliga situationer.
- 9-tums sidodisplay för bland annat navigation och infotainment.

Relaterade nyheter