Lastvagnar

Avståndsassistans tar aktiv säkerhet till en ny nivå

| 1 minuts läsning | 1 minuts läsning
Funktionen Avståndsassistans har lagts till den senaste generationen av Volvo Lastvagnars körstödssystem kollisionsvarning med nödbromsning och gör funktionerna för aktiv säkerhet bättre än någonsin.

Avståndsassistans hjälper föraren att hålla ett säkerhetsavstånd i trafiken och undvika situationer där lastbilen riskerar att köra på fordonet framför. Idag sker ungefär 20 procent av alla allvarliga trafikolyckor med lastbilar på detta sätt.

Avståndsassistans gör det lättare att hålla ett säkert avstånd till bilen eller lastbilen framför genom att varna föraren direkt om avståndet börjar minska. Om säkerhetsavståndet mellan fordonen sjunker under det inställda värdet (1,5–3,5 sekunder) projiceras ett fast rött sken på förarens vindruta. Om föraren inte saktar ned aktiveras resten av systemet. Först kollisionsvarning med gradvis ökande ljud‑ och ljusvarningar och därefter den automatiska nödbromsningen.

Avståndsassistans är avsedd för körning på allmän väg och aktiveras vid hastigheter över 60 km/h, förutsatt att aktiv farthållare inte är på. Liksom kollisionsvarningssystemets övriga funktioner använder avståndsassistansen en kombination av kamera‑ och radarteknik för att räkna ut avståndet och identifiera föremål.